Hol aludjon a baba? 5 tanács, hogy biztonságban legyen

Hogy hol aludjon a baba, az egy fontos kérdés, és mindenkinek más válasza van rá. Ahogy telnek az évek, a javaslatok is úgy változnak. Más van érvényben most, más 9 évvel ezelőtt, más az egyik országban, és más a másikban. Anya legyen a talpán, aki képes követni, hogy mikor tesz jót és mikor rosszat.

Dr. Sarlai Katalin megjelentette az A csecsemők biztonságosabb alvásáért c. segédanyagát, nagyon szép, tökéletesen érthető, követhető, mai. Ajánlom olvasásra.

Amikor a lányom született, sok részében nagyon mást tanítottak nekünk. Aztán a fiam másik országban született, és itt megint más a követendő. Ha őszinte akarok lenni, azt hiszem, én sok más anyukával együtt szimplán őrülten szerencsés vagyok, hogy a hason altatásból, hogy a mellettem alvásból és egyebekből nem lett baj.

De kezdjük az elején.

A téma, hogy hogyan előzzük meg lehetőség szerint a bölcsőhalált. A bölcsőhalálról tudjuk, hogy váratlan, alvás közben bekövetkezett halál, és az oka nem ismert. Ennek fényében próbálkozunk, vizsgálódnak, eredményeket hasonlítanak össze a szakemberek, mi pedig követjük a folyton változó tanácsokat, amik leginkább arra vonatkoznak, hol aludjon a baba, hogyan aludjon, mi legyen körülötte.


Hol aludjon a baba? És még néhány szempont

A legfontosabb pont minden összeszedett tanulmány elején, hogy hol aludjon a baba. Van több választási lehetőségünk is. Alhat a baba:

  • külön szobában a saját ágyában
  • szülőkkel egy szobában, külön ágyban
  • és a szülők ágyában is, ennek egyik változata a lányom születésekor volt divat, hogy apa megy a másik szobába, és az anya-baba páros osztozik a nagy ágyon. Így is lehetett.

A mai ajánlások szerint a legoptimálisabb, ha a baba ugyanabban a szobában, de külön ágyban alszik. Erre nem csak a külön kiságy a megoldás, hanem tökéletes a babaöböl, nagyszerű kompromisszumot nyújt a külön, de mégis együtt témájában. A mi babaöblünkkel egyetlen probléma volt, mire a fiam 6 hónapos lett, egyszerűen kinőtte. Pedig nem volt nagy baba, amikor megszületett, alig volt 48 centi, és mégis. Ettől ez még egy nagyon jó megoldás.

Alhat saját kiságyban is, azt is próbáltam a lányommal, és töredelmesen bevallom, hogy egy idő után egyszerűen nem bírtam. Felkelni, szoptatni, előtte, utána vagy mindkét alkalommal pelust cserélni, aztán visszatenni úgy, hogy ne ébredjen fel, majd megpróbálni aludni. Óhatatlan volt, hogy kikötött a nagy ágyban.

Ha pedig már a nagy ágyban alszik, akkor jobb, ha nem középen, hanem az egyik oldalon alszik. Ez nekem sose ment, mert féltem, hogy legurul. Nyilván ez ellen is lehet tenni, ahogy figyelni kell arra is, hogy ne legyen semmi olyan körülötte, amitől megfulladhat, például párna, takaró, plüss, semmi.

A külön szoba külön ágy a három közül nem annyira ajánlott, mert a kicsinek biztonságot és megnyugvást jelent, ha a szülei a közelében vannak, hallja a mocorgásukat és lélegzésüket. Ez nem zavarja a nyugodt alvásban, sőt.

Bárhol, ahol külön alszik a baba, a gyönyörű, ám eléggé veszélyes babaholmik használata ellenjavallt. Se szép fejvédő, se takaró, se pléd, se párna, semmi nem kell, plüssök meg különösen nem. Legyen egy kemény matrac, azon egy feszes lepedő, és slussz. Hideg esetén a takaró, pléd helyett a hálózsák jelentheti a megoldást.

Hol aludjon a baba? 5 tanács, hogy biztonságban legyen
Hol aludjon a baba?

De mielőtt a mibe öltöztesd alváshoz című részhez érnénk, a hol aludjon a baba kérdés után van még a hogyan aludjon a baba kérdés. Hason, háton, oldalt. A lányom születésekor az oldalára kellett tenni a kórházban, aztán haza azzal az utasítással küldtek, hogy a hátára tegyem, ő meg csak hason volt hajlandó aludni. A fiam születésekor a kórházban is a hátára kellett fektetni, és itthonra is ezt az utasítást kaptuk, és ő kizárólag a hasán tudott aludni. (Ahogy mindenki más is a családban, szóval nem meglepő.)

Angliában volt egy Vissza a hátra kampány a 90-es években, aminek hatására, mármint hogy a babákat a hátukon kezdték altatni, a bölcsőhalál gyakorisága 79 százalékkal csökkent. Elég meggyőző szám, lássuk be.

És nézzük, mit adjunk a babára, aki a hátán fekszik külön fekhelyen, és esetleg fázik. A legújabb ajánlások szerint a babát nem szabad túlöltöztetni. Nem kell rá otthonra kis sapi, nem kell millió takaró, elég egy évszaknak megfelelő hálózsák, és alá, amit a hálózsák készítői javasolnak.

Én megvettem télre a télit, ami alá egyetlen bodyt kellett (volna) adni, aztán következő éjjel még egy nadrág-hosszú újjú póló is ráfigyelt, mert a fiam egyértelműen fázott. Hiába, az anyja is fázós. A lányomat meg sikeresen túlöltzötettem (azóta is) mindig, mert ő meg pont az ellenkezője, mindig melege van. Az ő születése idején nem volt javaslat a hálózsák, simán betakartuk, ahogy a kórházban és kész. Róla meg folyt a víz szegényről.

A csapda ott van, hogy mindig magunkból indulunk ki, ha mi fázunk, biztosan ő is, és fordítva. Az általános szabály szerint a babára egy réteggel több ruhát adunk, mint amennyit mi felveszünk, de mivel a babák nem egyformák, ahogy mi sem, ez a szabály sokszor megdől.

A ne takargasd és ne adj rá sapit részhez érdekesnek találom, hogy a fiamat a kórházban úgy bebugyolálták, hogy alig látszott ki. Volt rajta body, nadrág, póló, takaró, sapka, kesztyű, törölköző, és a hátán feküdt, mint egy csomag. Június végén, 30 fokban. Ennek hatására én is öltöztetettem itthon szegényt az első hormontúltengéses napjaimon, aztán meghallottam a józan eszemet.

Összefoglalva: ne hagyd, hogy túlmelegedjen a baba, mert a bölcsőhalál szempontjából az is veszélyes lehet.Nem az alváshoz tartozik, de még két apróság van, ami segít elkerülni a bölcsőhalált. Az egyik, hogy szoptass. Ezt így kimondva személy szerint elég kíméletlennek érzem, még ha igaz is, és szoptatáspárti is vagyok, de az anyatejért vívott küzelmeim megtanítottak arra, hogy a szoptatás nem megy csettintésre. Szóval inkább így mondanám: szoptass, ha tudsz, ha van tejed, ha jó mindkettőtöknek.

A másik pedig, hogy ne dohányozzatok, se bent, se kint. Ha mégis, akkor mosakodás, ruhacsere, mielőtt a babához értek, felveszitek, lefekszetek mellé aludni. És igen, tapasztalatból tudom, hogy ezt egy dohányosnak nem mindig könnyű elmagyarázni, megértetni, nem hagyni, hogy elfelejtse, mert szekálásnak érzi. De azért ne adjátok fel.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!