Fontos leszögezni, hogy nincs biztos módja a bölcsőhalál megelőzésének, de a kockázatot valóban lehet csökkenteni. Ennek egyik legfontosabb eleme a baba alvási körülményeinek átgondolása. Vannak olyan pontok is, amelyekben a vélemények eltérnek, vagy több kutatás után az eredmények nem egyértelműek.

Háton altatás

Az utógondozó kórházban (ahol a lányom is feküdt) a babákat a hasukra kell letenni. Éppen ezért a hazaengedéskor nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy otthon bizony a hátára kell fektetni majd, és csak akkor szabad hasra tenni, amikor ébren van. Hivatalosan úgy tartják, hogy a hason alvás növeli a bölcsőhalál kockázatát, így hát a háton alvás logikusan csökkenti.

A hason alvás problémás, mert a baba könnyen túlhevül, kihagyhat egy lélegzetvételt, újra belélegzi azt a levegőt, amit éppen kifújt. Nem tűnik jónak az oldalra fektetés sem, mert a babák akarva-akaratlanul kiköthetnek a pocakjukon.

Természetesen egy öt-hat hónapos baba már képes lehet egyedül is hasra fordulni. Eddigre a bölcsőhalál kockázata már csökken, és többet nem lehet tenni, mint hogy a hátán alszik el, és ha megfordul, akkor hagyjuk, úgy kényelmesebb neki.

Ebben az esetben arról kell meggyőződni, hogy nincs semmi puha és bolyhos körülötte, különösen az arcánál, amibe belebújhat.


Már ennél a pontnál is felmerülnek kételyek, hogy a kizárólagosan háton altatás valóban a legjobb megoldás-e, mert (dr. Szántó Imrénél olvastam): “Úgy látszik, az életet védő ébresztő reflexet hason fekve “tanulják meg” a csecsemők.”

Megfelelő ágynemű használata

A legjobb megoldás egy nem túl süppedős matrac, amelyen nincs párna, nincsenek mellette játékok, csak egy lepedő, közte pedig egy gumis lepedő, ami segít a megvédeni a matracot a pelus tartalmától.

Több tanulmányban is kapcsolatot találtak a túl puha felületek és a bölcsőhalál között. A legtöbb felnőtteknek szánt matrac, ágynemű szintén nem alkalmas a babának, különösen a nagy paplanok, a hatalmas párnák veszélyesek rá nézve.

A babákat ritkán javasolják betakargatni. A takaró használata elkerülhető, ha a ruházata megfelelő, pl. hálózsák, vagy melegebb rugdalózó, több rétegben, hogy valamit könnyedén le lehessen venni, ha szükséges. Szintén nem ajánlottak a jó vastag és puha fejvédők, kitámasztók a fordulás ellen.

Kerülendők még a nem ágynak való “alvóhelyek”, mint a gyerekülés, hordozó. Ezek nem jók a gerincének sem, és folyamatosan ellenőrizni kell az orrát és a száját, hogy rendesen kap-e levegőt.

Bölcsőhalál elkerülése

Egy szobában

Az együttalvást ebből a szempontból sokan támadják, de az egy szobában való alvást javasolják. Az együttalvást kockázati tényezőnek tartják még a nemdohányzó és szoptató anyák esetében is, a dohányzóknál meg kifejezetten veszélyesnek. Ehelyett jó megoldás lehet egy kiságy, mózeskosár a felnőtt ágy mellett.

Mégis sokan (én is) úgy döntenek, hogy jobb és biztosabb együtt, különösen, ha nincs túl sok, vastag, pihe-puha ágynemű, nincs ott az apa, senki sem dohányzik, a baba még szopik, és az ágy kellően tágas.

Túlmelegedés

El kell kerülni, hogy a baba túlhevüljön. Nagy általánosságban azt mondják, hogy a babákra egy réteggel kell többet adni, mint amennyi egy felnőttnek szükséges. Ha a babának melege van, az észrevehető az izzadásból, a meleg nyakából, kobakjából.

Vannak anyák, akik nem öltöztetnek ügyesen, mert fogalmuk sincs, hogy a baba mit érez, mikor fázik és mikor van melege a nyilvánvalótól eltekintve. Nincs is könnyű dolga egy fázós anyának egy folyton izzadós babával és fordítva. Nincs más megoldás, mint mindig észben tartani a különbségeket.

Pólyázás

A pólyázás mellett és ellen is szólnak érvek ebből a szempontból. Egyrészt a baba mélyebben és nyugodtabban alszik a hátán (pólyázott babát tilos a hasára fektetni), másrészt viszont nem megfelelő bugyolálás esetén könnyebben túlmelegedhet.

Szoptatás

Több érv is szól a legalább hat hónapig tartó szoptatás mellett, ha tudsz, ha van tejed. Ha nem megy hat hónapig, a kevesebb is több a semminél, és már az egy hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás is jelentősen csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.

Terhesgondozás

A megfelelő terhesgondozás egy egészséges anya egészséges terhességében csökkentheti a koraszülés, alacsony születési súly esélyét (mindkettő a bölcsőhalál kockázati tényezője). Tehát fontos az összes vizsgálatra, ultrahangra, laborra elmenni.
Dohányzás, alkohol, drogok

Mindegyik a bölcsőhalál kockázati tényezői közé tartozik, nem beszélve arról, hogy más módokon is veszélyeztetik a baba életét és egészségét.

A passzív dohányzás is ártalmas, ezért a cigarettafüsttől távol kell őt tartani. Legyen tiszta a levegő otthon, az autóban, a dohányos mosson kezet és arcot, cseréljen ruhát, mielőtt a babát felveszi.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!