A kisbabás karácsonyok gyakran zűrösek. Attól kezdve, hogy közlekedik, addig mindenképpen, amíg a gyermek meg nem tanulja, hogy a fa eldőlhet, hogy a tűlevél szúr, hogy a dísz törik, hogy a legtöbb „alkatrész” nem ehető… Nem árt egy kicsit előre gondolkodni, megelőzni, amit lehet. Ebben segíthetnek többek között a megfelelő díszek is.

A díszek

Készíthetünk ehető díszeket otthon, akár a kicsi segítségével is, ha már akkora. A stabilan totyogó már képes segíteni: gyúrni, keverni, formázni, díszíteni, pakolni, hurcolni, kukába dobni, csörömpölni, közben enni, folyton láb alatt lenni… és rengeteg szép pillanatot szerezni. A saját díszek is lehetnek szépek, olcsók, és akár finomak is.
Amit vegyél figyelembe, ha a babád segítségével sütsz, hogy nem mindent tud vagy akar elvégezni, amit szerinted már tudna, és néha hamar megunja. A sütés sokkal tovább fog tartani, mintha egyedül állnál neki, nagyobb maszattal és több mosogatnivalóval jár együtt, plusz extra foltokkal baba ruháján. 🙂 Az is jó, ha a díszítésben segít, és közben eheti is a művét. És persze készíthetünk sütés nélküli díszeket és sütiket is.

A legegyszerűbb – nem finom, de nem lesz baja tőle 🙂

Sóból és lisztből a lehető legegyszerűbben készíthetsz a kicsi segítségével olyan díszeket, amelyeket nem baj, ha megkóstol. Sokat enni nem fog belőle, mert nem finom, de mutatós azért még lehet. A legjobb benne, hogy ő is csinálta, és mindketten büszkék lehettek majd. Készülhetnek díszek, de akár kicsi „gyöngyök” is, amelyekből füzért lehet csinálni.

Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tálba öntesz lisztet és sót (itt van néhány változat), lehet ugyanannyi, és annyi vizet, amennyit felvesz, hogy egy formázható tésztát kapj. A kicsi a gyúrásban is segíthet, nagyon aranyos könyékig lisztes kézzel. 🙂 Ha a masszád nem túl lágy, nem ragad, de nem is túl kemény, nyújtsd ki, és indulhat a formázás. Mi kicsi nudlikat csináltunk (másfél évesen az is szép!), és azt fűztük fel. A tésztába tehetsz színeket is (erre itt találsz néhány tippet), akár úgy is, hogy több részre osztva több színű tésztát kapsz.

Ehetőek és finomak is – láncok

A legkönnyebben a szárított, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöket készítheted el, lehet önmagukban is felaggatni őket a fára, és akár láncban is. A nagyobbak segíthetnek a felfűzésben, akasztgatásban, a gyümölcsök fordítgatásában, kóstolgatásában. Több minden is megfelel a célnak: alma, narancs és társai, ananász, sárgabarack, szilva, popcorn, zselés cukor, habkarika, meg amit még a lakásban találsz.


Sütik

A legegyszerűbb a linzer, de jó választás a mézeskalács, puszedli is. Nagyon hangulatosak, ha fényesre gyártod őket. Ez megoldható a linzer esetén egy fényes, kemény dzsemmel, tehetsz a mézeskalácsra vagy puszedlire cukormázat. Ez lehet akár néhány darabonként más színű, ehhez vagy ételszínezékre vagy szörpre, gyümölcslére, fagyasztott gyümölcsre lesz szükséged.

Díszgyümölcsök

Almából és narancsból is lehet és érdemes: egy szép, hibátlan gyümölcsöt megmosol, megtörlöd, szúrsz bele szegfűszeget, akár valamilyen minta szerint. Teheted tálra, fel is lógathatod, és szúrhatsz még bele csillagszórót is. Illatos, hangulatos és érdekes is.

Babaszaloncukor

Na ennek persze semmi köze sincs a szaloncukorhoz, csak a csomagolásnak. 🙂 Nálunk már télapókor is bevált, a kicsi csizmában volt “szaloncukor” is, esetünkben banánkarikák voltak benne. Egyetlen hátránya, ha friss gyümölcsöt teszel bele, akkor hamar meg kell enni, de ennyi igazán megoldható. Teszünk a fára is, ezért már elkezdtem megenni az egyik zacskó szaloncukrot, természetesen csak azért, hogy legyen elegendő papír. 🙂

A karácsonyfa, gyertyák és csillagszórók

Belekapaszkodik, magára rántja, feldönti, nekiesik – ezer módon sérülhet, főleg nagy fa esetén. Jobb esetben csak az ujját szúrja meg a tűlevél, de szúrhatja a szemét is, ha úgy esik neki. A szúrás helyén fertőzés is felütheti a fejét, ami szintén nem gyerekjáték. A tiltás szinte mindig hatástalan, és meglepetésként éri a kicsit, ha fájdalmat okoz neki a fa.

Megoldás lehet, ha elérhetetlen helyre kerül a fa, vagy kikötitek, de alaposan (erre még nem láttam igazán működő megoldást). Nem jelent biztonságot, ha „valaki” ott van a gyermekkel, az a valaki csak akkor jó, ha apa, vagy anya. A többiek ebből a szempontból nem igazán megbízhatóak. Nem mernek rászólni, nem merik elkapni, nem érdekli őket igazán, jobb a felnőttekkel beszélgetni.

A fenyő nem ehető, és ezt is meg kell tanulni. Nem könnyű elkerülni, hogy a kicsi megkóstolja, ezért fel kell készülni rá, hogy a szájából ki kell kotorni a tűlevelet, szerencsére azonnal nem szokták lenyelni. A tűlevéllel is eljátszható, ami az egyéb koszokkal, szöszökkel: a kukában a helyük, és a kicsi képes egyesével elszállítani őket. És még örül is, hogy segített. 🙂 Készülj fel előre: legyen gyógyszer (fájdalom- és lázcsillapító), sebkötöző készlet, poroltó vagy hasonló, telefon mellett a sürgősségi számok (pl. ügyelet). Ha bármi nagyobb baj történik, ne gondolkodj, ne kísérletezz, hívd ki a mentőt. Ők a szakemberek, és nem pánikolnak.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!