A bébikomp úgy tűnik, nem veszít népszerűségéből. Ez a népszerűség sokak szemében rémisztőnek tűnik, még többen nem értik, mi lehet a baj vele. Mi szól a bébikomp ellen?

A bébikomp ugye egy kerekeken guruló alkalmatosság, amit a baba azért szeret, mert ugyan járni még nem tanult meg, mégis tud a segítségével helyet változtatni.

Az alapvető kérdés, hogy biztonságban van-e benne a kicsi vagy sem. Az ellenzők szerint elegendő a baleseti statisztikákat megnézni. És ebben tökéletesen igazuk is van.

Szülőként gyakran gondoljuk, hogy a bébikompban jól fog mulatni a gyerek, amíg nekünk jut egy szusszanásnyi idő, amkor nem kell rá figyelni, vagy legalábbis nem olyan intenzitással. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az egészen kicsik könnyen lesznek benne baleset áldozatai.

Ez a baleset többféle is lehet, a leggyakoribb, hogy a lépcsőn a bébikomp nem tud csak úgy lesétálni vagy lemászni, mint egy gyerek tenné. A benne lévő baba simán legurul és jól megüti magát. A kicsi mindeközben olyan gyorsan képes mozogni benne / vele, hogy a balesethez egy szempillantás is elég.


Veszélyt jelent, hogy a segítségével magasabbra elér, mint nélküle, ezért olyasmihez is hozzáfér, amihez esetleg nagyon nem kellene. És ez nem csak a virágos váza az asztalon, hanem esetleg egy adag forró víz, vagy forró olaj, amit magára ránt.

Leginkább ezek miatt több országban határozottan nem ajánlott, és nem javasolják a megvásárlást és használatot, indoklásuk szerint a fentieket figyelembe véve a baba nem hogy kevesebb, hanem sokkal több figyelmet igényel a kompban, amit viszont pont azért nem kap meg, mert mi szülők biztonságban tudjuk benne a kicsit.

Ugyanígy sokan azt is gondolják, hogy a bébikomp segítséget fog jelenteni a járás tanulásban. Az igazság az, hogy ez nem így van. Vannak járnitanulást segítő játékok, járgányok, amik valóban nagyon jók, éppen annyira zenélnek és villognak, mint egy bébikomp, viszont használatukhoz alapfeltétel az, ami a bébikomp esetében nem az. Mi is ez?

A bébikomp használatához nem feltétel sem az állni tudás, nagyrészt még az egyedül, megtámasztás nélküli ülni tudás sem. Ebből egyenesen következik, hogy a komp használatával két lényeges fejlődési lépés is kimaradna, amit a babának egyedül kell elsajátítania, és gondja lehet az egyensúllyal is. A megkésett mozgásfejlődés gyakori azoknál a babáknál, aki sokat vannak ebben a szerkezetben.

Mindeközben bár akár várhatnánk is, mégsem erősödnek a baba lábai a kompot használva. Egy nem normális tartásban van a térde és a csípője, a baba ezt fogja megszokni, vagyis ez megzavarja az egészséges testtartás kialakulását. Mivel más izmokat használ a gyerek, mint amiknek akutálisan fejlődniük és erősödniük kellene, hosszú távon maradandó sérülések alakulhatnak ki.

A mozgásfejlődés szakaszai nem véletlenül alakultak ki úgy, ahogy, minden lépcsőre szüksége van az ember gyerekének ahhoz, hogy egészséges testi és értelmi fejlődésen mehessen keresztül. A túl korán (baba életkorához és képességeihez mérten) függőleges testhelyzetbe kényszerített kisgyereknél az agy fejlődése is lelassul.

Ennek következtében nehezebben sajátítja el a távolság, mélység érzékelését, nehezen hangolja össze a végtagjainak mozgását, problémája lehet az irányok (alatt – felett) megkülönböztetésével is, ahogy a bent és kint értelmezése is okozhat kínt.

A bébikomp ellenérvei

A bébikompot ésszel használd! – ha már van

Ezek a negatív hatások természetesen a sokat kompba tett és ott hagyott babákra érvényesek. Tisztelettel adózom a kutatóknak a munkájukért, mert azokból rég tudjuk, hogy ez a fajta eszköz nem egészséges.

De ha kaptál, vagy már van, és időnként néhány percre beleteszed a babát, mert nincs más megoldás, akkor tedd. Van olyan helyzet, amikor határozottan segítséget jelent, csak csökkentsd a minimálisra a baba benne tölött idejét.

Ne használd fejlesztő eszköznek, mert nem az, ne használd a babát lekötni, mert nem arra való, ne használd bébicsősznek, mert nem teszel jót vele. Használd ésszel és szívvel, a kevésnél is kevesebbet, és minden rendben lesz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!