Vizeletvizsgálat gyerekeknél általában vizeletgyűjtő zacskó segítségével történik. Néha van lehetőség rá, hogy egy beutalóval egy szakrendelőben megcsinálják.

Akkor a macera csak a közlekedéssel, öltözéssel, vetkőzéssel van, de nagy eséllyel jól helyezik fel, és nem kell sikertelen próbálkozásokkal kínozni sem a gyereket, sem az idegeinket és önbizalmunkat.

Ha erre nincs lehetőségünk, akkor bizony irány a gyógyszertár, és be kell szerezni néhány zacskót. Célszerű rögtön többet venni belőle, mert az első ritkán sikerül. 🙂

A zacskó maga nem túl drága, de gyógyszertáranként jelentős eltérés lehet az árak között. (55,- Ft – 130,- Ft) Csak semmi pánik, menni fog!

Vizeletvizsgálat gyerekeknél

Előkészületek

Az előkészületek megegyeznek a kislányok és kisfiúk esetében. A lényeg a tisztaság. A babákat alaposan le kell mosni, semmi szennyeződés nem maradhat az érintett testrészeken, mert ha véletlenül valami belekerül a mintába, az téves pozitív eredmény hozhat az egyébként egészséges gyermeknél. Nem ajánlott a popsitörlő használata, csak ha utána még le is mosod.


A tisztogatás végén a kicsiket szárazra kell törölni, mert különben a zacskó nem ragad oda, és melléfolyik a gyűjtendő. A nagyobb szárazság elérése érdekében le lehet mosni hipermangán oldattal, amit a gyógyszertárban lehet kapni.

Fertőtleníti és közben szárítja a bőrt, erősebben odaragad a csík, csak az eltávolítása sokkal kellemetlenebb a babának. Rendes törlés esetén nincs rá szükség.

A törölgetéshez nem szöszölős, nedvszívó holmit kell választani, elölről hátrafelé törölni, és lehetőleg csak egyszer használni, vagyis minden egyes törlőmozdulatot másikkal végezni. Ez nem előírás, csak tanács.

A nedves popsitörlő nedvéből belekerülhet a vizeletbe, és pozitív eredmény esetén nem fogod tudni, hogy tényleg pozitív a minta, vagy csak te nem voltál elég alapos.

Szükség lesz még kellő fényre, és kényelmes magasságra, hogy lásd, mit is csinálsz.

Vizeletvizsgálat gyerekeknél

Felhelyezés

A vizeletgyűjtő zacskót bontsd ki. Vedd ki a steril zacsit a csomagolásából. Húzd szét kicsit, hogy ne tapadjon össze, mert akkor a vizelet nem tud belefolyni. Vedd le a ragasztócsíkot védő papírt.

A kislányos anyák szerint a kisfiúkra, a fiús anyák szerint a lányokra könnyebb felhelyezni. 🙂 A lényeg mindkét esetben, hogy rendesen zárjon és tapadjon. A fiúknál a herezacskó szokott gondot okozni. A lányoknál a szeméremajkak. Megoldást jelenthet:

  • ha fertőtlenített poharat használsz;
  • ha a combodra ülteted a babát pelus nélkül, és csak a zacsi lóg le középen, ekkor azonnal látod, ha van eredmény.

Van, aki ilyenkor nem javasolja a pelenkát, de ha rendesen van felragasztva a zacskó, inkább jobb, mint rosszabb, ha van pelus is. Legalább felszívja, ha mégis mellécsorog.

A fiúknál a herezacskót javasolják szintén “belógatni”, más szerint erre nincs szükség. A lányoknál a ragasztócsík alsó részét a gáthoz kell ragasztani, és a szeméremajkakat szét kell húzni.

Ha a zacskót függőlegesen középen kicsit “megtöröd”, könnyebb a helyére igazítani. (A fiúk esetéről nincs személyes tapasztalatom lányos anya lévén, de a kislányoknál így tényleg működik.)

Arra figyelni kell, hogy a végbélnyílás még véletlenül se legyen a zacskón lévő lyuk közelében, nehogy széklet kerüljön a mintába, mert kezdheted elölről.

Balesetek előfordulnak, lehet, hogy a baba éppen akkor kakil is, és a zacsi kívülről összemaszatolódik. 🙂 Ezért (is) kell többet venni. Ha gyanús, hogy már van eredmény, akkor jobb azonnal levenni, mielőtt a baba mozgásától kifolyik.
Kisebb babáknál egyszerűbb, de amelyik már mászik vagy jár, egyedül felül, ott nehezebb a feladat. Szokták javasolni, hogy addig maradjon a gyerek nyugton. Na persze, akár órákat egy örökmozgó… 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!