Ha az újszülött lázas, a legjobb, ha azonnal a sürgősségire mész vele. Kevés olyan helyzet van, mikor gyereket a sürgősségire vinni láz miatt helyes döntés, újszülöttek esetében azonban ez mindig így van.

Újszülöttkorban, 1 hónap alatti csecsemők esetében a láz hátterében gyakran komolyabb fertőzés áll. Ennek a fertőzésnek oka lehet részben az immunrendszer éretlensége, részben a születés során esetlegesen elszenvedett bakteriális fertőzések. Ilyenkor azonnali antibiotikumos kezelés nélkül az újszülött súlyos állapotban kerülhet.

Az egészen kicsi babáknál a fertőzés nem egyszerű eset, lehet valahol helyi, érintheti a központi idegrendszert, vagy az egész szervezetet. Az újszülöttek az első láz megjelenéséhez képest néhány órával később már jelenetősen rosszabb állapotban lehetnek. Éppen ezért létfontosságú, hogy minél hamarabb orvosi ellátáshoz jussanak.

Ez még fontosabb azoknál a kisbabáknál vagy koraszülött babáknál, akiknek a születésük során volt valamilyen szövődmény, pl. B csoportú Streptococcus fertőzés az anyukájánál. Szerencsére ezt a fertőzést (GBS-szűrés) kötelezően szűrik Magyarországon.

Ha az újszülött lázas, jellemzően rosszabb az étvágya, nem szopik olyan gyakran, vagy nem akkora mennyiséget, mint a megszokott. Lehetnek aluszékonyabbak, egyszerűen többet alszanak, mint normálisan. Domborodhat a kutacsa, pulzálhat is hozzá, ez pedig egy kezdő agyhártyagyulladás jele is lehet akár. Nem jelenti azt, hogy biztosan az, de lehet. Orvoshoz kell vinni.


Azért nem kell azonnal pánikba esni, nem csak rettenetes és végzetes betegségek jöhetnek szóba, ha lázas a baba. Egyszerű vírusfertőzés is állhat a háttérben, amelyet a szervezete gond nélkül le is tud küzdeni. A kicsik egy részénél bakétrium jelenlétét mutatják ki, ez lehet a B- csoportú Streptococcus, amit feljebb írtam, vagy gyakran az E. Coli, kólibacilus.

Nagyon fontos segítség az orvosoknak, ha a baba és az anyukája szülészeti zárójelentése is rendelkezésre állnak, így ezeket célszerű kéznél tartani, és ilyenkor, szükség esetén csak előkapni a táska mélyéről.
Ha az újszülött lázas - Beteg baba

Ha az újszülött lázas, irány a kórház!

A kórházban az egy hónap alatti lázas újszülöttet a sürgősségi osztályon megvizsgálják. Az állapotától függően döntenek a további ellátás szükségességéről és mikéntjéről. Tisztában vannak vele természetesen, hogy a láz az ő esetükben nagyon komoly betegség előfutára is lehet, ezért igyekeznek ezeket a babákat a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálni.

Szükség lesz vér- és vizeletminta vételére, és általában már ekkor hozzákezdenek egy széles spektrumú antibiotikum kúrához. Ha a gyermek állapotát úgy ítélik meg, akkor szükség lehet gerincvelő folyadék mintavételére is.

Szükség lesz a lélekjelenlétedre, hogy az amúgy is rossz állapotban, rossz közérzettel rendelkező babát a lehetőségekhez mérten megnyugtasd. Ez nem könnyű feladat, mert ő ilyenkor még a hangod rezgéséből, a kisugárzásodból, a mimikádból tájékozódik. Ha te érezhetően halálra vagy rémülve, ő sem lesz jobban. Legyen nálad kedvenc tárgy, plüss, rágórongy, kedvenc dudorászós dallam. A legtöbb babának van egy kedvence, azt lehet végtelenítve énekelni, dúdolni, amíg csak be nem rekedsz, de neki garantáltan segítesz vele.

Ha minden megvan, és minden rendben van, a babát osztályon helyezik el, ahol aszerint kap kezelést, hogy milyen vizsgálati eredményei vannak. Mivel szeretnék kizárni megnyugtató módon a komoly fertőzés lehetőségét, ezért a kicsit néhány napig szoros kórházi megfigyelés alatt fogják tartani. Az antibiotikumos kezelésre addig lehet számítani, amíg a vizsgálatok be nem bizonyítják, hogy nem áll fenn ezt szükségessé tévő komoly helyzet.

Az a néhány nap eléggé meg fog viselni. Érzelmileg és fizikailag is. Jó, ha van segítséged, aki tartja otthon a frontot, az esetlegesen elfelejtett, de szükségessé váló holmikkal berohan, aki támogat lelkileg, amikor úgy érzed, bántják a kisbabádat, és nem tudsz segíteni, amikor méltatlan körülmények között vagy kénytelen a támogató szülő szerepének megfelelni.

Sok tanácsot, utasítást, értetlen, esetleg lenéző pillantást kaphatsz bármiért, amit te jónak gondolsz. Ez lehet a szoptatás, a mérlegelés, az öltöztetés, bármi a világon. A tanácsokon érdemes elgondolkodni, de a többit ne vedd magadra. Nem éri meg. Kizárólag a kisbaba mielőbbi gyógyulása számit, a többin meg később dühöngj egy jót.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!