Foglalkoztat mindannyiunkat a fejét több országban felütő járvány. Néhány fontos dolgot nem árt tudnunk a kanyaróról.

Az első és számunkra nagyon fontos tudnivaló, hogy a magyar gyerekek nagy része, 98%-a kapott kanyaró elleni oltást, és így védett. A legutóbbi híradások szerint a felnőttekre ez így nem igaz. Lásd lejjebb az olvasnivalót.

A kanyaróról

Súlyos, kiütésekkel járó, nagyon fertőző betegség. A kiütések megjelenése előtti 4 napban már fertőzhet, és hiába tűnnek el a kiütések, még utána 4 napig is fertőző marad.

Leginkább a 15 hónapnál fiatalabb csecsemőkre nézve veszélyes, velük jelenleg a járvány miatt nem tanácsos Romániába utazni, vagy olyanokkal érintkezni, akik esetlegesen fertőzött területről érkeztek.

A kanyaró kezdetben hasonlíthat az influenzára, magas lázzal jár, tünetei között szerepelhet a fejfájás, levertség, étvágytalanság, orrfolyás és torokfájás, kötőhártya-gyulladás.


Ezek után 2-4 nappal jelennek meg a kiütések, először a fejen, majd terjednek lefelé. Ez néhány napig eltart, majd fokozatosan eltűnik.

Az egy oltást kapottak esetében, ha elkapják a betegséget, a lefolyása várhatóan és remélhetőleg enyhébb lesz, és nem alakulnak ki olyan súlyos szövődmények.

A védettségről

1989-től kezdve vezették be a két oltást, egyet kapnak a kicsik 15 hónapos korukban, egyet pedig 11 évesen, ez az ismétlő oltás. Az oltóanyagot mindannyian ismerjük, ez az MMR kombinált oltás.

A nagyjábóli mi generációnk, akik 1969 és 1989 között születtünk, egyetlen oltást kaptunk csak, nem adtak ismétlőt. Hogy mi mennyire vagyunk védettek, az kérdéses, de a makói esetekből arra következtetnek, hogy az egy oltás nem ad már megfelelő védelmet.

A nálunk idősebbek, akik 1969 előtt születtek, nem kaptak kanyaró elleni oltást. Ők viszont valószínűleg vagy elkapták a betegséget, vagy valamilyen formában érintkezésbe kerültek vele, így jó eséllyel kialakult náluk a védelem.

Már 90 ezer kanyarós megbetegedés Európában

Európai figyelmeztetés: az unió más országaira is átterjedhet a romániai járvány

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány – közölte szerdán a román média.

Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma.
A svédországi székhelyű szervezet szerint nagy a valószínűsége, hogy a romániai járvány átlépi az országhatárokat.

Adriana Pistol, a romániai országos közegészségügyi intézet (INSP) igazgatója úgy vélte, hogy az ECDC által kiadott európai tájékoztatás nem csak Romániának szóló figyelmeztetés, hanem mindenkinek szól azzal a céllal, hogy – a járvány megelőzésének egyedüli ellenszereként – erősítsék meg az oltási kampányt.

Mint mondta: a romániai háromezer megbetegedésen kívül Európa-szerte már most további mintegy négyezer kanyarós esetről tudnak. “Nem csak Romániában van kanyaró, az igaz, hogy itt van a legtöbb eset” – mondta az INSP igazgatója.

Kedden Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy választókerületében tartott lakossági fórumon azt mondta: vélelmezhetően romániai forrású a makói kórházban kimutatott kanyarófertőzés. Korábban a belgiumi egészségügyi hatóságok is azt állították, hogy egy Romániából visszatért személytől származik az a kanyarófertőzés, amelytől több mint hetvenen megbetegedtek az országban.

A román egészségügyi minisztérium a “felelőtlen oltásellenes kampányt” teszi felelőssé a járványért. Romániában ugyanis a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő megtagadja a védőoltások beadatását gyermekének abban a meggyőződésben, hogy sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora valószínűsége van a fertőzésnek a megelőzni próbált betegséggel.

A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására.
A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz.

A bukaresti szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát.

Hogy kell-e félni?

Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok – hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa a műorban elmondta, a Szegedi Tudományegyetem egy egészségügyi dolgozója betegedett meg. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetemen kezelnek egy, korábban Makón megfertőződött beteget is.

A szakember hangsúlyozta, a Szegedi Tudományegyetemen nem alakult ki járvány, a makói kórházban pedig kontroll alatt tartják a megbetegedéseket.

Számítani tehát mindenesetre kell a betegségre, a könnyű behurcolhatósága miatt. Ráadásul az orvosok is elismerik, hogy sokan nem is találkoztak a gyakorlatban még kanyaróval, tapasztalattal ezért nem rendelkezhetnek.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem fogják felismerni, mert fel fogják. Kezelni viszont csak a tüneteket tudják, mivel vírusról van szó. Már tudjuk, hogy ilyen esetekben nincs más, és elvileg magától meg fog gyógyulni, ahogy ez a többi vírusos megbetegedésre is igaz.

Ettől még persze az anyai szív összeszorul és aggódik. Teljesen természetesen.

Forrás: MTI

Olvasnivaló: http://vedooltas.blog.hu/2017/03/06/ki_vedett_a_kanyaro_ellen


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!