Létezik szúrás fájdalom nélkül? A gyerekorvosi rendelőben tett látogatás egyik legrosszabb része a szuri, oltás, vérvétel, vagyis ahol tűvel szúrják meg a gyereket.

Az egyik legnagyobb feladat, és a gyermekbarát ellátás alapvető eleme is az, hogy a minimálisra csökkentsék a szúrás okozta fájdalmat, ezen keresztül pedig a félelmet.

Így egy oltás vagy injekció nem lesz kellemetlen élmény, az általuk okozott fájdalom, majd az emiatt kialakult félelem nem okoz a későbbeikben tűfóbiát.

Négy alapvető fájdalomcsillapítási módot szoktak / kellene felajánlani a rendelőben ilyen esetben. Érdemes a lehetőségekkel tisztában lenni, ha nem ajánlanának fel semmit, vagy láthatóan nem készülnek semmivel sem a fájdalmat, félelmet enyhíteni, nyugodtan lehet szólni. Az első ilyenkor mindig a szülő, aki segíteni tud a gyermekének.

Szúrás fájdalom nélkül 4 módszer segítségével – ahogy nálunk csinálják

1.) Szoptatás lehetősége

A szoptatás az egyik leghatékonyabb figyelemelterlési és fájdalomcsökkentési mód. Nyilván még csecsemők esetén lehet igénybe venni. Náluk az egész procedúra megkezdése előtt felajánlják az anyának, hogy ha szeretne így segíteni a kisbabájának, bátran megtehetei.


Amint a baba elfoglalta magát, gond nélkül vesznek vért, vagy adnak injekciót.

2.) Nincs lefogás

A lefogást szinte minden esetben el lehet és kell is kerülni. Egészen kicsiknél is működik, hogy a figyelmet elterelve, éppen csak az érintett részt megfogva szúrják meg a gyereket.

Ilyenkor általában a baba, vagy gyerek anya vagy apa ölében ül, máshova figyel, és nem rémül meg már eleve attól a ténytől, hogy őt most korlátozzák a mozgásában.

Saját tapasztalat szerint ez 8 hónaposnál vérvételnél is tökéletesen működik, hang nélkül tűrte és figyelt teljesen az ellenkező irányba.

Vérvétel, kanül, branül - szúrás fájdalom nélkül

3.) Figyelem elterelése

Erre jó a Buzzy, de van a nálunk eddig használatos kereplő, ami rettenetes csattogó hangjával esélyt sem ad a szúrásnak, de beválhatnak saját praktikák is (zene, éneklés, mese, egy plüss, akármi), ha a rendelő nincs ilyesmire felkészülve.

A legextrémebb, amit a kórházban láttam, egy kicsi drón volt, amivel a fiúkat kötötték le. Valóban semmi lehetőség nem volt másra figyelni, mint az asszisztensre, aki igyekezett minél kevesebb balesetet okozni. 🙂

4.) Érzéstelenítés

A leggyakrabban alkalmazott lidocain tartalmú krém a recept nélkül kapható Emla, amely helyi érzéstelenítők keveréke, és 3 hónapnál idősebb csecsemők esetében is nyugodtan használható, biztonságos. 3 hónapnál fiatabb babák számára más megoldást kell találni a fájdalom csillapítására.

Az Emla krém hatékonyan csökkenti a szúrás nyomán fellépő fájdalmat. Bizonyítottan hatásos vérvételnél, injekció beadásánál, branül betételénél. A krémet kapó gyerekek kevésbé félnek, és sokkal együttműködőbbek, mint krém nélkül lennének.

Ha a gyerek érzékeny a lidocainra, vagy a másik alkotóelemre, a prilocainra, akkor a krémet természetesen nem szabad használni. Ezért első használat előtt érdemes kipróbálni egy kicsi bőrfelületen.

Ekcémás vagy sérül bőr esetén a krém gyorsabban szívódik fel. Az orvost az esetlegesen szedett gyógyszerekről tájékoztatni kell a krém használata előtt.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!