A kanyaró  (latinul morbilli) egy veszélyes, nagyon fertőző vírusbetegség. Itthon nem jellemző, de ott, ahol a gyerekek 85%-ánál kevesebben kapják meg a védőoltást, járványszerűen képes terjedni, a világ kevésbé fejlett részein pedig rengeteg gyermek hal bele.

A legtöbben gyermekként esnek át rajta, de oltás nélkül persze bármely életkorban elkapható. Aki viszont egyszer már átesett rajta, egész életére immúnis lesz ellene. Szövődmény szerencsére ritkán marad vissza.

A kanyaró okozója

A kanyarót egy vírus okozza, nem meglepő módon a kanyaró vírus. Bekerül az orrba vagy a torokba, ott megtapad, szaporodni kezd, bekerül a légutakba, a tüdőbe, majd a bőrbe. Köhögéssel és tüsszentéssel kerül a szabadba, és sajnos még életben is marad nagyjából két órán keresztül.

Mire a tünetek megjelennek, általában 10 nap telik el, de ez lehet kevesebb és jóval több is. A továbbfertőzés veszélye a kiütések megjelenése előtti és utáni napokban a legnagyobb.

A tünetek

A betegség megállapítását bízzuk orvosra, de a tünetei jellegzetesek. Nagyon magas lázzal kezdődik, ezt nátha és kötőhártya gyulladás kíséri.


Jellemző egy korai tünet, amit ritkán vesznek észre, a szájban a belső oldalon egy piros folt. A kanyaró kiütésekkel jár, foltos, kissé kiemelkedő, barnás-vöröses színű, a fejen kezdődik, de gyorsan továbbterjed az egész testre.

Amit adnak rá

Hát gyógyszert nem igazán, mert nincs kifejezetten erre való. Marad a lázcsillapítás, sok folyadék, fekvés. Ha semmi extra nem történik, akkor magától meggyógyul egy-két hét alatt.

Ha szövődmények lépnek fel, akkor jöhetnek az gyógyszerek, és ilyenkor kórházi ellátásra is szükség lehet.

Szövődményre akkor lehet számítani, ha a gyerek immunrendszere nem a legerősebb. Nálunk az alultápláltság nem jellemző, de vannak immunhiányosok, vagy erős kezelést kapottak, akiknél előfordulhat hasmenés, hányás, gégegyulladás, esetleg középfülgyulladás.

Ezeknél súlyosabb szövődmények ritkák, de azért lehet tüdőgyulladás, májgyulladás, hörghurut, krupp. Az agyvelőgyulladás a legsúlyosabb lehetséges késői szövődmény, szerencsére nagyon ritka, de halálos lehet.

Az MMR oltás

Az oltásellenességnek köszönhetően a fejlett nyugaton is évről évre alakul ki járvány, 1991-ben Philadelphiában 5 beoltatlan kisgyermek halálát okozva.  Pedig a kanyaró egy megelőzhető betegség, oltással a halálozási arányt nullára lehetne csökkenteni.

Erre való az MMR oltás. Ez a vakcina három gyengített, élő vírust tartalmaz, így nem csak a kanyaró ellen, hanem egyúttal a mumpsz és a rubeola ellen is hatásos védettséget alakít ki. Az oltás be nem adásának hosszú távú következményei az újra kitörő járványok.

Sokan nem adatják be az oltásokat, talán mert félnek a szövődményektől, vagy mert úgy gondolják, hogy már egyszerűen nincs rá szükség, hiszen a betegség ritkán üti fel a fejét. Az egyik, magát makacsul tartó vélemény, hogy az MMR oltás autizmust okoz.

Van azonban a kanyarónak egy valóban félelmetes lehetséges szövődménye, az agyvelőgyulladás egy formája (subacute sclerosing panencephalitis), amely néhány év alatt biztosan halálhoz vezet.

A kanyaróról röviden

Kanyaró terhesség alatt

Ha a kanyaróst kismama kapja el, a magzat is megbetegszik, és a születendő gyermekben vagy súlyos tüneteket okoz, vagy spontán abortuszhoz, koraszüléshez vezethet. Mivel az MMR oltás élő kórokozókat tartalmaz, sajnos a terhesség alatt nem alkalmazható.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!