A rotavírus nagyon fertőző, nagyon veszélyes, nagy figyelmet igényel. Évente az 5 évesnél fiatalabbak körében gyakran vezet halálhoz, Magyarországon pedig kb. 2000 kicsi kerül kórházba a rotavírus által okozott fertőzés miatt.

A rotavírus által legkedveltebb hónapok a téliek, leginkább november és március között fertőz, de ez nem jelenti azt, hogy az év más szakában nem fordulhat elő.

Ez a vírus okozza a legtöbb hasmenéses betegséget a kisgyermekek között, és a hasmenés mellett lázzal, hányással, és nagyon gyakran kiszáradással jár.

A vírus a bélflórát támadja meg, megfertőzi a vékonybél sejtjeit, amelyek a folyadék felszívódásáért és a szénhidrát emésztéséért felelősek.

A legtöbb kicsi az oviskora végéig legalább egyszer megfertőződik vele. A legveszélyeztetettebb a 6 – 24 hónaposok korosztálya.


A rotavírusnak több csoportját ismerik, ezeket beűkkel, A – G nevezték el. Ezek közül az A, B, C csoport és alcsoportjaik okozzák az emberi megbetegedéseket.

Nem alakít ki biztos védettséget a már lezajlott fertőzés, csak részleges immunitásról lehet beszélni, így fenn áll a veszélye egy újabb fertőzésnek. A jó hír a rosszban, hogy egy következő fertőzáls általában már kevésbé súlyos, mint az első.

A vírus a széklettel terjed, a legfertőzőbb a betegség 3 – 4. napján, de fertőz a lappangási időszaktól (a hasmenés megjelenése előtt már 2 nappal) kezdve a tünetek elmúlása utáni néhány (nagyjából 10) napig. Kimuatni is székletmintából tudják.

A pelenkacserénél a legkönnyebb „szétszórni” a rotavírust, rákerül a pelusra kívülről, a popsitörlőre, a kenőcsre, a kezünkre. Terjed a levegő porszemcséin keresztül belélegezve, és cseppfertőzés utján is.

A rotavírus szilárd és nedves felületeten (akár fertőzött játékokon, háztartási eszközökön, és bármilyen egyéb tárgyon) napokig, de a kézen is órákig él.

Általánosságban elmondható, hogy nagyon ellenálló, hihetetlen ideig és helyeken képes túlélni a legalaposabb (és paranoiás) takarítás ellenére is. Sajnos a higiéniai szabályok betartása ellenére gyakran előfordul.

A megelőzésről

Ami egy kicsi segítséget nyújt: mániákus kéz- és babapopsimosás, folyamatos fertőtlenítés, hogy ne kapja el a család minden tagja. Ennek ellenére szinte mindig végigmegy az egész családon.

Felnőtteket is megfertőz, de rájuk nézve nem annyira veszélyes, mint a kicsi vagy akár nagyobb gyerekekre. Mivel rettenetesen fertőző, nehéz megakadályozni a betegség terjedését.

Bár a higiénés szabályok betartása különösen fontos, mégsem csökkenti a fertőzés előfordulását, egyszerűen nem elég hatékony.

Az egyetlen valóban hatásos ellenszer a rotavírus elleni oltás.

A rotavírus fertőzés tünetei

Leggyakrabban a követlezők jelentkeznek:

 • láz
 • hányás
 • hasmenés, ez napi többszöri, 5-10 határozottan híg, vizes jellegű hasmenést jelent
 • fáj a baba hasa

A tünetek a legtöbbször egy hétig, 3-9 napig is eltartanak. Kicsiknél a hányás hasmenés kiszáradáshoz vezethet.

Hogy melyik kicsinél hogy alakul maga a betegség, az változó, több formája lehetséges. Van:
 • enyhe: ritkán hányás, napi 5-6 híg széklet;
 • középsúlyos: hányás, láz jellemző, rossz közérzettel jár;
 • és súlyos: amikor a baba állapota órák alatt látványosan romlik, magas láza van, hány, hasmenése van, aluszékony. Itt már mindneképpen irány a kórház.

A kiszáradás veszélye fenyeget

A fertőzés hatására a folyadék nem tud rendesen és megfelelő mennyiségben felszívódni, ezért folyamatosan pótolni kell.

Hogy a betegség mennyire súlyos, az változó. Problémát jelent, ha a baba nem akar, vagy nem tud inni, vagy ha iszik is, de kihányja.

A legfőbb veszélye a kiszáradás, amelyet a nagyfokú vízvesztés okoz, ezenkívül felborul a só- és vízháztartás, ami kicsiknél még nagyon labilis. Könnyen alakul ki életveszélyes állapot.

Ezért van gyakran szükség kórházban infúzióra, hogy minél hamarabb pótolják az elveszett folyadékot és ásványi anyagokat.

A kiszáradás jelei:

 • kevés pisis pelus,
 • száraz, ráncolódó bőr,
 • karikás szemek,
 • száraz nyálkahártyák,
 • furcsa, acentonra hasonlító szagű lehelet
 • kiszáradt nyelv,
 • besüppedt kutacs,
 • bágyadtság, elesettség,
 • nagyon magas láz, néha lázgörcs.
 • A baba könnyen lesz aluszékony, apátiás. Ekkor már mindenképpen kórházi kezelésre lesz szüksége.

Rotavírus

A rotavírus fertőzés kezelése

 A helyzet az, hogy ezt a fertőzést is jobb megelőzni, mert igazi kezelés nincs rá. Csak a tünetekkel lehet valamit kezdeni, azaz csillapítani a lázat és a fájdalmat, és elkerülni a kiszáradást.

Már rotavírus-fertőzés gyanúja esetén is kerülik a tejtermékeket, joghurtot is. A bélflóra helyreállítására a gyógyszertárban kapható probiotikumot ajánlják a joghurt helyett.

Fontos a diéta a belek kímélése miatt. A folyadékot pótolni kell akár kanalanként, hogy bent is maradjon a pocakban. Jó ötlet felírni, hogy mikor mennyi folyadékot sikerült a babába diktálni.

Kapható a gyógyszertárban erre a célra egy szájon át adható rehidráló folyadék, ami ásványi anyagokat és sókat (többek között nátriumot, káliumot, cukrot) is tartalmaz.

Nem szabad rostos, cukros és szénsavas italokat fogyasztani, mert csak erősítik a hasmenést. Gyógyszert nem szoktak adni, sem hányás ellen, sem hasmenés ellen.

Anyatejes babánál a szoptatást folytatni kell, mert az anyatej segíti a bélflóra helyreállítását, tartalmazza az anya szervezete által termelt ellenanyagokat, gyorsan felszívódó ásványi anyagokat, cukrokat.

A fertőzés után még egy ideig vigyázni kell az elkapkodott gyomorterheléssel, mert a bélnyálkahártya károsodott és ezért könnyen lehet ismét hasmenés a dologból.

Lektorálta: Dr. Knüppel H.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!