Ha egy kisgyereknél, vagy egy kisbabánál röntgenfelvétel készítése a feladat, nem árt előre felkészülni. Jó tudni, hogyan tudunk nekik segíteni előtte, közben, utána, hogy el tudjuk mondani nekik, mire számítsanak, mi fog történni, miért fog történni, és mikor lesz már vége.

Persze egy egészen picinél erre esély sincs. Ami mégis segít, anya megnyugtató hangja, amint duruzsol, még ha nem is érti, hogy mit, de a hanglejtést igen, a belőle áradó érzelmeket szintén.

Két alkalommal kellett a gyerekeimről röntgenfelvételt készíteni. A lányom alig volt 3 hónapos, amikor mellkasröntgent csináltak, a fiam pedig 9 volt egy koponyaröntgennél. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy utóbbi nagyságrendekkel volt nehezebb és rosszabb. Ennek oka pedig az én felkészületlenségem volt.

Röntgenfelvétel készítése előtt és közben

Teljesen logikusan, ha egy gyermek először van ilyen helyzetben, fogalma sincs, mire számítson, mi fog vele történni. Ezért a felkészítés a mi feladatunk, és nem szabad elhanyagolni.

Az első és legfontosabb, hogy bármi is történik, marajd nyugodt, higgadt és magabiztos. Akkor is, ha nem vagy az. Ha nem sikerül ezt árasztanod magadból, a gyerek megérzi, átveszi, nyugtalan lesz, zavart, esetleg kezelhetetlen, és borzasztó nehéz lesz a felvételt gyorsan, hiba nélkül elkészíteni, ráadásul benne rossz élményként rögzül majd. A folyamat közben beszélj, dicsérd folyamatosan.
Röntgenfelvétel készítése gyereknél
Aztán fontos még, hogy te legyél képben. Tájékozódj előre, hogy mi is történik egy ilyen helyeztben. Ha erre nincs lehetőséged, mert váratlan a kialakult helyzet, akkor is maradj nyugodt, amennyire csak tőled telik, figyelj, és hagyatkozz a tapasztalataidra, és arra, amit a nővér mond neked.


A röntgenfelvétel készítése előtt le kell venni az adott területről a ruhát, és el kell távolítani mindent, ami zavaró lehet. Ezek a fémtárgyak, ékszerek, lelógó lófarok, csat. Ennek oka, hogy ezek a tárgyak a felvételen árnyékot adnak, az pedig zavarhatja az orvost a pontos diagnózis felállításában. Attól függően, hogy mely testrészről készül a felvétel, egy biztonságérzetet adó játék, cumi maradhat a gyereknél.

Ha valamilyen baleset miatt kerül sor röntgenfelvétel készítésére, akkor tudni kell pontosan megmondani, hol van a sérülés, hol fáj a gyereknek. Ez fontos, mert a felvételnek pontosnak és élesnek kell lennie, és jó lenne, ha nem kellene megismételni pontatlanság miatt.

Készülj fel rá, hogy le kell fognod a kicsit. Fél, idegenek vannak körülötte, nem épp gyerekbarát egy ilyen helyszín, az asztal általában hideg, és könnyű lepottyanni róla. Nem kell tudnod minden egyes testrész fényképezése esetén előre, hogy hogyan kell helyesen fogni a gyereket. Meg fogják mutatni, hogy hova állj, hova tedd a kezed, milyen erővel fogd. Általában erősebben kell, mint ahogy te magadtól tennéd, de ez az ő érdeke most, minél hamarabb sikerül jól a felvétel, annál hamarabb szabadultok.

A koponyaröntgennél nálunk adtak két “téglát”, formára legalábbis, de annyira nem volt kemény természetesen, és azt kellett két oldalt a kobakjához megfelelő szögben odafogni. Egy nehéz, esetlen kötényben, lehetetlen szögben, sötétben, egy ordító gyerekkel. Nem épp leányálom, de ha én képes voltam rá, te is az vagy.

A felvételt álló, ülő vagy fekvő testhelyzetben is elkészíthetik attól függően, hogy melyik területről kell a kép. A fotózni kívánt területen kívüli részeket letakarják egy ólömköténnyel, amiből te is kapsz egyet. Ez a sugárvédelem miatt nagyon fontos. A kötény iszonyú nehéz, egyedül fel- és levenni szép mutatvány, de segítséget kapsz hozzá.

Ha nem üvölt, akkor meghallja, ha énekelsz, dúdolsz, duruzsolsz a fülébe, ha  üvölt, és nem tudod lenyugtatni, akkor más módszerrel kell megpróbálni elterelni a figyelmét. Ez sem könnyű feladat. Ha a gyerek nyugodt, könnyebben marad mozdulatlan, ami most nagyon fontos. Ilyenkor jól jön, ha már előre fel tudtad készíteni arra, ami történni fog. Egy kisbabánál erre nincs igazán esélyed, ott marad az erős tartás, és végül a nagyon szoros ölelés sok dicsérettel.

Amikor magát a felvételt készítik, egyedül maradsz a gyermekkel. Az asszisztens kívülről kiabál, vagy nem szól semmit, helyzete válogatja. Ő kint látja, hogy hogy sikerült a felvétel, meg kell-e ismételni, vagy lehet megnyugodni. Ha minden jól ment, segít megszabadulni a súlyos ólomköténytől, jó esetben tájékoztat, hogy hova menj és mit csinálj, és már ki is mehettek.

Amit le kell venni egy röntgenvizsgálathoz

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy fémet le kell venni. De vannak még más anyagok is, amelyek a röntgenfelvételen árnyékot adhatnak, ezek pedig zavarhatják az értékelő orvost. Ilyen a műanyag, fa, textil, bőr, gyöngy.

A legjobb, ha a vizsgálat előtt az érintett terület teljesen szabad. A ruházat alatt lehet olyan alsónemű, vagy vastagabb szövet, kötés, piercing, ami a felvételen látszana. A fehérnemű a legtöbb esetben maradhat. Az összefogott hajból a hajgumit is szeretik kiszedetni, a copfot kifésültetni, ha a felvétel a koponyáról készül. A copfban lévő haj sűrűsége is adhat megtévesztő árnyékot.

Összegezve a legnagyobb segítség, amit adhatsz, ha elmondod a gyereknek, mi fog történni, hogy ne féljen, működjön együtt, így a vizsgálat gyorsabb lesz, nem kell elölről kezdeni. Ha csak egy egyszerű röntgenfelvételről van szó, az ezeken túl más előkészítést nem igényel, Más a helyzet egy bonyolultabb, pl. kontrasztanyagos felvételnél, ilyenkor a vizsgálat előtt pontosan elmondják, milyen tennivalóid lesznek még.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!