Mehet oviba náthásan a gyerek?

Beteg lett, beteg volt, még kicsit náthás, vagy folyik szépen az orra, köhög is mellé, miért is nem marad otthon. Engedjük, engedhetjük oviba náthásan a gyerekünket? Érthető, védhető, etikus? Hát… bizonyos feltételek mellett IGEN. A náthás és köhögő gyerek mehet oviba. Suliba is.

Egy kisgyerek esetén a betegség valamilyen fertőzésnek a következménye. Amelyik gyerek közösségbe jár, az el is fog jó párat kapni. Közösségnek pedig nem csak az ovi, vagy a bölcsi, iskola számít, hanem a baba-mama csoportok, a játszótér, a korai fejlesztés, sőt egy postai vagy bolti sorban állás is.

Ezeknek a helyeknek akármelyikén elkaphatnak vírusos és bakteriális fertőzést is, és mivel létezik lappangási idő, már az előtt tovább is fogják adni, mielőtt kiderülne, hogy betegek. Így tehát logikátlan és értelmetlen az elvárás, hogy egy adott közösségben mindig az összes gyerek makk egészséges legyen.

Nincs más választásunk, mint tudomásul venni, ha a gyerekünk közösségbe kerül, akkor egy idő után összeszed valamit. Aztán egy újabb valamit. Még ki sem gyógyult teljesen az egyikből, már itt is a következő. Esetleg szétszórja a családban is, és sikerül visszafertőznünk őt. Így hát nem csoda, ha úgy tűnik, hogy szinte folyton beteg. Leginkább az őszi – téli  időszakban ez abszolút normális.

Egy óvodás korú kisgyerek esetén teljesen rendben levőnek számít, ha egy év alatt 10, vagy 12 alkalommal van felső légúti betegsége. És hiába tűnik úgy, hogy ezek a betegségek egymásba folynak, és ősztől tavaszig megállás nélkül folyik az orra és köhög, még sincs ok immunrendszeri betegségtől tartani. Sajnos tény, hogy egy ilyen jellegű betegség (náthás, köhögős) több hét alatt gyógyul csak meg teljesen.


Ha a gyerek nem lázas, aktív, eszik, iszik, tud aludni, jókedvű, nem bágyadt és nyűgös, akkor mehet közösségbe, akkor is, ha köhög, meg ha folyik az orra.

Természetesen rajtunk, szülőkön kívül nem tudja senki, hogy a mi gyerekünk már túl van a nehezén, és a megmaradt kis köhögés és nátha már csak lecsengés. Kívülről egy beteg gyereket látnak, aki jó eséllyel megfertőzi a többit. Őszintén engem is elkap a harctéri idegesség, amikor hallom, hogy a bölcsiben a kislány majdnem kiköpi a tüdejét, úgy köhög. És mégis mehet, és viszik, és játszik, és józan eszemmel tudom, hogy semmi értelme nem lenne otthon tartani.

Más a helyzet akkor, ha a gyerek lázas, akkor semmi keresnivalója nincs se oviban, se máshol, csak otthon. Ugyanez igaz akkor, ha étvágytalan, kedvetlen, bágyadt, nyűgös, szóval egyértelműen nincs jól. Ilyenkor a gyerek nem mehet közösségbe addig, amíg jól nem lesz, vagyis végre jól érzi magát.

Mehet oviba náthásan a gyerek?

Ha a kicsinek valamilyen gyógyszert kell napközben szednie, akkor is otthon a helye. Nálunk úgy fogalmaznak, mehet, ha magától tudja, hogy mikor mit és mennyit kell beszednie. De hát honnan is tudná. Óvónő, dajka, nevelő nem adhat be gyógyszert (vannak azért kivételek), így ha nem elegendő a gyógyszere (ami termesztésen nem lázcsillapító) reggel és este, akkor otthon kell maradnia.

Önmagában a tény, hogy a kicsi gyógyszert szed, nem ok arra, hogy ne menjen közösségbe, de ezt minden esetben az orvosának kell eldöntenie. Ha nem fertőz, jól érzi magát, és a szülei nem tudják hetekig otthon tartani, amíg 100 százalékos nem lesz, akkor engedni szokták. Különben a legtöbb kisgyerek szinte folyamatosan otthon lenne.

Természetesen a szülőnek lehetősége és joga úgy dönteni, hogy ő inkább vár, amíg a gyerek jobban lesz, már nem folyik annyira a nózija, már nem köhög hurutosan minden 10 percben. Személy szerint én amikor tehetem, itthon tartom, de ennek oka az, hogy az orrfújást én komolyan veszem, és nem bízom abban, hogy akár a kedvenc nevelővel ugyanolyan intenzitással és eredménnyel fújja ki, mint velem.

De tökéletesen meg tudom érteni, aki nem tudja megoldani, hogy egy visszamaradt köhögés, vagy nátha miatt hetekre kiessen a munkából. Nem vagyunk egyformák, a helyzetünk és lehetőségeink is mind mások, és jó bízni abban, hogy a szülők felelősen gondolkoznak, első a gyermekük, mennek orvoshoz, ha kell, otthon tartják, ha pocsékul van, nem viszik oviba náthásan, ha az orvos azt mondja, és így mindenkit óvnak, a másét is.

Forrás: Dr. med. H-W. Knüppel gyermekorvos, gyermektüdőgyógyászSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!