Nátha után: még mindig eldugult orrocska

Elmúlt a nátha, már nem tudja az orrát fújni, te is hiába szívod az orrszívóval. Mégsem tud rendesen aludni, az orrán át lélegezni. Mintha lenne benne valami, de mégsem. Mi történik?

Először is nyugtalan és bizonytalan leszel, ez teljesen normális. Vinnéd is orvoshoz, meg nem is, mert hát ugye nincs is baja. Jól van, nem lázas, jókedvű, nem is náthás, csak épp nem kap levegőt, vagy szörcsög.

De ha viszed is, gyakran nem tudnak semmi konkrétat mondani ott sem. Van olyan gyermekorvos is, akinek van egy aprócska műszere, amivel megállapítja, hogy van némi lerakódás a nóziban, esetleg ad pár tanácsot, hogy mivel is lehetne próbálkozni.

Az első megoldás: irány a fül-orr-gégészet. Oda nem kell beutaló, csak a legtöbb esetben egy időpont. Semmi rémisztőre nem kell felkészíteni a kicsit. A fülésznéni, vagy ebben az esetben inkább orrász 🙂 , egy vicces szemüvegfélével kukucskál erős fénynél a fülébe, az orrába és a torkába. Kedvesen ölelve kell tartani, jó esetben nem kell erővel lefogni, ha nincs még semmi rossz élménye az orvosokkal.

Szakember lévén könnyedén megállapítja, mi a baj, nem találgat. Lehet az ok egy masszív lerakódás, megdagadt orrmandula, orrnyálkahártya, ami tökéletesen magyarázza, hogy miért nem kap levegőt, miközben nincs már nátha, és az orrszívó tehetetlen.


Javaslatok lehetnek a következők: orrmosás pl. Sterimarral, vagy másik hasonlóval, a tiszta orrba orrcsepp naponta háromszor. Ha nem jön belőle semmi, nem kell erőltetni a szívást, ha van váladék, azt el kell távolítani. Ha a Sterimar és társai árát borsosnak találod, a gyógyszertárban kevert izotóniás sóoldat tökéletes, fél liter kb. 800 forint.

Nem árt némi erősítés a szervezetnek vitaminok formájában, és esetleg szükség lehet egy infralámpára. Ez az, ami már sokak szerint a kuruzslás kategória. Mivel nem vagyok fül-orr-gégész, és az egyik szerint ez nagyon jó hatékony és jó megoldás, a másik szerint ostobaság, így ez csak ötlet lehet, amiről kérdezd meg a gyerekorvost!

Ha te megfogadnád a tanácsot: a lámpával néhány napig naponta háromszor, majd csak kétszer pár percen keresztül kell melegíteni a fülét, orrát. A melegítés után 2 órán át nem szabad hidegbe menni vele, és a szemet gondosan be kell takarni. Ennek érdemes adni kb. két-három hetet, majd ellenőrzésre vinni. Aztán pedig jöhetnek végre a nyugodt éjszakák.

(Én végig is csináltam, énekeltünk közben, működött. A másik doki szerint puszta véletlen, én meg felültem egy semmibe tartó vonatra. Ki tudja.)

Nátha után: még mindig eldugult orrocska

Egyéb lehetőség még nátha esetén:

inhalátor vásárlása, izotóniás sóoldattal vagy Salvus vízzel töltve hamar segít. Elég az 1-2. csíkig, ez néhány perc, simán kibírható, nem félelmetes, bár hangosan zúg. Van hozzá kisméretű, gyerekeknek való maszk is, nem csak felnőtteknek való. Nem minden orvos írhatja fel és nem mindenkinek sajnos receptre, anélkül pedig elég drága.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!