A lázgörcs rémisztően hangzik. Amint melegebbnek érezzük a kobakját, látjuk, hogy másképp csillog a szeme, megváltozik a hangszíne, mérjük a lázát, és egy idő után az is eszünkbe jut, hogy ebből lázgörcs is lehet.

A lázról már tudjuk, hogy nem félünk tőle, ő a jelzőfény, ami világít (lázmérőtől függően pirosan), hogy valami baj van a szervezetben, az éppen egy betegséggel küzd. De egy görcsös roham, az más.

A lázgörcs sokkoló, bénító hatású lehet a szülőre nézve, az óra szerint rövid, szerintünk végtelen másodpercektől a beláthatatlannak tűnő percekig is eltarthat. Általában magától elmúlik, bármilyen félelmetesnek is tűnik.

A leggyakrabban a kicsik, 6 hónapos és 3 év közötti gyerekeknél fordul elő, de megjelenhet később is, akár 5 éves kor körül is. Ha a családban már volt valakinkek lázgörcse, akkor nagyobb az esély, hogy a gyereknél is kialakulhat. Nem törvényszerű, hogy ki is fog, de lehetséges.

Ahogy az is gyakori sajnos, hogy ha egy kisgyerek már élt át lázgörcsöt, elég nagy esélye (30%) van egy újabb lázas görcsroham kialakulására.


A lázgörcs félrevezető név

A lázgörcsről azt gondolnánk, hogy a magasra felszökő láz okozza, ezért minden igyekezetünkkel és ösztönünkkel csillapítani szeretnénk. A helyzet azonban az, hogy nem a láz okozza, hanem a lázat is kiváltó fertőzés és a fertőzés következtében kialakuló egyéb folyamatok a bűnösek. Helyesebb lenne a lázas állapotban kialakuló görcsös roham kifejezést használni.

A lázgörcsnek már típusai is vannak, mégpedig kettő. Van egyszerű és komplikált lázgörcs is.

Az egyszerű lázgörcs

A legtöbb lázgörcs egyszerű. Felismerni onnan lehet, hogy a gyerek a kialakulásakor már lázas, viszonylag rövid ideig (5-10 percnél nem hosszabb) tartó görcsös állapot, és nem fordul elő egy napon belül újra.

A kicsi állapotát tekintve ijesztő, mert semmire sem reagál, nem beszédre, sem ölelésre, a szeme esetleg fennakad, a teste megfeszül és mindkét keze, mindkét lába ráng. Másrészt magától múlik, a gyerek vigyorsan jobban lesz.

A komplikált lázgörcs

Amiben más, hogy vagy hosszan tart, akár 15 percnél is tovább, vagy megismétlődik egy napon belül. A gyermek állapotát tekintve is ijesztő, nem az egész testre jellemző a rángás, hanem csak egy kar vagy láb, esetleg a test egyik fele érintett. Előfordulhat, hogy rángás nem jelentkezik, viszont eszméletvesztés igen.

Határozottan ijesztő látvány, és teljesen logikus, hogy szeretnénk mihamarabb megszüntetni, legközelebb elkerülni. Ami jó hír, hogy nem minősül életveszélyes állapotnak, nem okoz agykárosodást, az orvosok az új ajánlások szerint inkább az ártalmatlan kategóriába sorolják.

Mindezekkel együtt a gyereket lázas görcsroham esetén orvoshoz kell vinni. Ki kell zárni, hogy olyan betegség álljon a háttérben, ami viszont már komoly következményekkel járhat, mint pl. egy agyhártyagyulladás.

Megelőzhető-e lázcsillapítóval a lázgörcs?

Nem. Ma már bizonyított, hogy sem megállítani, meg megelőzni nem lehet lázcsillapító adásával a görcsrohamot. Lázat akkor kell csillapítani (kiscsecsemőktől eltekintve), ha a gyermek rosszul érzi magát, ha levert, fáradt, elesett. Ha virgonc, hiába mutat a lázmérő 39 fokot, nincs szükség a lázcsillapítóra.

Lázcsillapítás, lázgörcs

Tanácsok első lázas görcsroham esetére

1.) Maradj higgadt. Nem akadályozhattad meg, nem láthattad előre, ne okold magad, viszont legyél erős, mert segítened kell a gyermekednek.

2.) Tedd a kicsit olyan helyre, ami biztonságos, nem fog leesni, beütni magát valamibe, védd a fejét és a karjait, lábait is az esetleges sérülésektől. Erre a célra jó párna, takaró, pléd, póló, ami a kezed ügyébe kerül. A filmeken látott szájba teendő fadarabtól tekints el. Nem kell.

3.) Fektesd az oldalára, és maradj mellette.

4.) Legyen nálad óra, hogy tudd mérni, mennyi ideig tart a görcsös roham.
5.) Legyen nálad telefon, ha nem szűnne 5 perc alatt, azonnal hívd ki a mentőket. Ha megszűnik a görcs rövid idő alatt, akkor is orvoshoz kell juttatni a kicsit.

Az orvos dönthet úgy, hogy elegendő néhány napos kórházi megfigyelés, de úgy is, hogy további vizsgálatokat (mint például EEG) kér. Ezeket általában az első, egyszerű lázgörcsnél nem kérik még.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!