Ha kell a lázcsillapító – add helyesen

A gyerekkor egy valóságos kiképzőtábor az immunrendszer számára: állandóan újabb és újabb kórokozókkal kell foglalkoznia. A láz gyakran része ennek a harcnak, és nem ártana helyesen (és a helyén is) kezelni.

Ha nagyon muszáj lázcsillapítót adni – van ilyen. Van, mikor a gyerek általános közérzete rossz, amikor elesett és láthatóan pocsékul van. És van, amikor nagyon magas lázzal vígan ugrándozik, és köszöni a szervezete, de nincs szüksége lázcsillapítóra.

Ha azonban kell, akkor általában a Paracetamol és az Ibuprofen jelenti a kezelést. Margit Schlenk gyógyszerész, a nürnbergi Moritz Apotheke tulajdonosa szerint egy óra elteltével segítségükkel a testhőmérséklet nagyjából 1 °C-ot csökken.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemőket azonban orvosi felülgyelet nélkül nem szabad gyógyszerekkel kezelni. Nagyobb gyerekeknél pedig a mai ajánlások szerint nem szükséges azonnal lázcsillapító után nyúlni.

Más a helyzet akkor, ha a gyereknek már volt korábban lázgörcse, ugyanis egy újabb lázgörcsnek nagyobb a valószínűsége a gyorsan emelkedő, hirtelen megugró testhőmérséklet mellett. Szintén gyorsankell reagálni a lázas állapotra azoknál a gyerekeknél, akik krónikus szív-, tüdő-, idegrendszeri vagy anyagcsere betegségben szenvednek.


A szakember szerint a paracetamolt gyakran helyetelenül adagolják. Gyerekek számára az ajánlott egyszeri adag 10-15 mg paracetamol / testtömeg kg, a napi maximális adag pedig 60 mg / kg. Fel kell ajánlani a szülőknek a segítséget a helyes dózis kiszámításához – tanácsolja Schlenk. 12 éves kortól, illetve 43 kg testtömegtől a felnőtteknek ajánlott adag érvényes, ez maximálisan 4 g naponta, míg 3 hónapos kor és 6 kg alatt egyáltalán nem javasolt az adása.
Ha kell a lázcsillapító - add helyesen

Az ibuprofent szintén a testsúlyuktól függő adagban kell adni a gyerekeknek. Itt a szokásos egyszeri adag 7-10 mg / kg, és a maximális napi adag 30 mg / kg. Ahogy a paracetamol esetén, úgy az ibuprofennél is a két adag beadása között 6 órának el kell telnie. A két különböző hatóanyag felváltva is adható, de tudjon róla a gyerekorvos.

Láz esetén a gyerek anyagcseréje katabolikus állapotban van, és több folyadékot veszít a megemelkedett testhőmérséklet miatt, egészíti ki Schlenk. Ilyenkor az ajánlások nem egyértelműek, eltérés van gyakorlatonként, országonként.

Az biztos, hogy a jéghideg priznic nem jó megoldás, nem is megoldás, inkább már a kínzás körébe tartozik, akárhová is teszik. A vizes borogatás, pl. homlokra, amit általában 10 percenként cserélni kellene, csak 1 fokkal legyen hidegebb a mért testhőmérsékletnél.

Forrás: PZSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!