Bár egy ideje a csapból is folyik, hogy a lázcsillapítás általában felesleges, mégis nehéz a berögzött szokástól megválni. Pedig nem árt tudatosítani magunkban, még akkor is, ha a tudat, hogy lázas a gyerek, pánikközeli állapotot eredményez a szülőnél.

Néha nem könnyű megmaradni a valóságban, és tudatosan felmérni, hogy a gyerek most csak lázas vagy rosszul is érzi magát, mert ez a kettő nem feltétlenül jár együtt. A megszokás, a régi információk és a tapasztalat arra sarkall, hogy automatikusan nyúljunk a gyógyszer után. Pedig nem kellene.

A láz

Általános meghatározás szerint, ha a testhőmérséklet 38C° fölé emelkedik, lázról van szó. Ez teljesen normális reakció, ha vírusfertőzésünk van, megfáztunk, bakteriális fertőzést szedtünk össze, a testünk igyekszik legyőzni, és a magasabb testhő segíti ebben.

Tehát akár magas, akár kevésbé, a láz a gyógyulás eszköze, és nem okoz kárt a szervezetben, sem az agyban, sem a szívben, nem csapódik ki semmi sehova, és a lázgörcsöt sem a magas láz okozza.

Ezek helyett a láz segít, egyrészt jelzőtűzként világít, hogy valami baj van, másrészt rásegít az immunrendszer munkájára, gátolja a bacik (kórokozók szebb szó) szaporodását. Ezért nincs szükség lázcsillapításra addig, amíg a gyermek jól érzi magát, és láthatóan nem rossz a közérzete. Ha viszont rossz, akkor már ajánlott.


A lázgörcs

Amit a gyerekorvosunk szerint teljesen helytelenül nevezünk így. A lázgörcs nem javul a lázcsillapító bevetésétől, és megelőzni sem képes. Nem attól kap görcsös rohamot a gyerek, hogy felment a láza, hanem a lázat is okozó, háttérben levő fertőzéstől.

És nem is függ össze a láz magasságával, a lázgörcs már hőemelkedésnél is megjelenhet. Így tehát hiába is adunk akár már hőemelkedésnél lázcsillapítót, a görcs kialakulását a lázcsillapítás nem fogja megakadályozni. Az szerencsére magától elmúlik egy idő után.

Viszont: mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség lázgörcs esetén!

Mikor szükséges a lázcsillapítás?

Lázcsillapítót tehát nem adunk kötelező jelleggel, csak azért, mert van otthon, mert megszoktuk, és úgy jobb a lelkiismeretünk. Akkor adunk, ha a gyerek általános közérzete rossz. Fájdalmai vannak, elesett, nyűgös, még akkor is, ha ilyenkor nincs is magas láza.

Máskor meg lehet, hogy bőven 39 feletti testhőt mutat a hőmérő, de a gyerek mégis vígan játszik, eszében sincs rosszul lenni. épp csak másképp csillog a szeme, vagy megváltozott a hangszíne.

Mindkét véglet előfordulhat ugyanannál a gyereknél akár pár hét eltéréssel. Egyik esetben ki sem bújik az ágyból, nyafog, pedig alig ment 38 fölé, másik esetben pedig viháncol 39,5-tel. Van ilyen. Első esetben szükséges a lázcsillapítás, a másodikban nem szükséges.

Mivel a lázcsillapítás a közérzet javítására szolgál, nem jó ötlet az alvó gyereket lázmérés és gyógyszerbeadás céljából felkelteni, még akkor sem, ha a kezünk, ajkunk szerint épp magas láza van. Az ébresztéstől, méréstől, gyógyszertől nem fogja magát komfortosabban érezni, a pihenésre viszont szüksége van, a láz pedig nem fog benne kárt okozni.

Szintén nem javasolt már a hűtőfürdő, a hideg vizes borogatás és hasonlók alkalmazása. Ez már inkább a kínzás kategória szerintem, még emlékszem a vizes lepedőre, meg a fürdőre, amikor folyamatosan folyt a hideg víz a kádba. Persze túléltem. De mára ez már túlhaladott és elítélt gyakorlattá vált, és a hatása is megkérdőjelezhető.

Lázcsillapítás, amiről nehéz leszokni

Ha lázas a gyerek

Ha három hónapnál fiatalabb, akkor hívd fel a gyerekorvost.

Ha három hónapnál idősebb, hívd fel a gyerekorvost, ha a láz mellé

  • hányás és / vagy hasmenés társul, és rosszul érzi magát,
  • pontszerű, sötétvörös foltokat találsz a testén
  • fullad
  • nem tud vagy nem hajlandó inni, kiszáradás fenyegetheti
  • kába, aluszékony

Ha nincs rosszul, csak lázas

Pihenjen, ahogy neki kellemes. Ez nem feltétlenül jelent ágyban fekvést, főleg nem a saját ágyában. De akár a nappaliban egy pár párnával jobban tetszhet neki, miközben nyugton van, pihen, mégsem érzi száműzve magát. Lehet, hogy meseolvasást kér, vagy közös színezést, esetleg vasalógyöngyöket, kinek mi okoz örömet, érdemes bekapcsolódni.

Igyon többet, mint amit magától kívánna. Ahogy az ételt, gyakran az innivalót is elutasítják, ami logikus, étvágytalan, nem is kell erőltetni. A folyadék viszont fontos.
A kedély és közérzet javítása céljából fagyi, jégkrém beválhat. Az én lányom meg van róla győződve, hogy a fagyitól megy le a láza 🙂

A túl sok meleg ruha, vastag takaróhalmaz ideje is lejárt. Nem kell túlfűteni a szobát, és elég annyi takaró, hogy kellemesen érezze magát. Ha fázik, az más helyzet, akkor kell a takaró. Egyébként fontos, hogy a teste elég hőt tudjon leadni.

Három napnál tovább tartó lázas állapot esetén fel kell hívni az orvost, és akkor is, ha már elmúlt egy vagy két napra, majd újra felszökik.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!