Ez a cikk 2015-ben íródott, a tartalma a lázcsillapítást illetően egyelőre ma (2019 január) is megfelelő, de itt találod a legújabb verziót.

Eddig is eljutottunk: az új magyar protokoll szerint sem kötelező már a lázcsillapítás. A fejlettebb országokban ez már hosszú évek, sőt, évtizedek óta bevett gyakorlat, nincs rutinszerű lázcsillapítás.

Bár hivatalosan 2011 óta már itthon is elfogadott, hogy a lázat nem kell csillapítani, csak lehet, ha a kisgyerek közérzete rossz, mégis gyakran nyúlunk azonnal lázcsillapítóért, tesszük kádba a gyereket, vagy tekerik néhányan vizes lepedőbe. Nem csoda, még mindig ezeket a tanácsokat kapjuk.

Ha először mész orvoshoz a lázas gyerekkel

Az első lázas találkozásnál az orvossal tisztázni kell, hogy hol is mérted azt a lázat. Alapból feltételezik, hogy nem tudod, hol kell mérni, hogy kell mérni, mivel kell mérni. Ez tulajdonképpen nagyon jó, a gyermekorvos nem tudhatja, hogy mennyire van otthon a témában, és a te gyermekedet védi a kérdéssel. Ezért a sértődést hagyd máskorra.

Nem változott, hogy a legtöbb orvos azt kéri, hogy a kicsi végbelében mérjük a hőmérsékletét, és vonjunk le belőle fél fokot. A nemzetközi ajánlások szerint elavult kérés, de jelenleg még ez a gyakorlat. Nem fáj a babának, pláne, ha odafigyelsz rá, és kicsit rásegítesz pl. egy kis popsikrémmel. Az ott mért 38,1 még nem láz, de azért már oda kell figyelni, hátha feljebb megy.


Lehet mérni szájban, fülben, homlokon, hónaljban, különféle hőmérőkkel, de még mindig a flexibilis végű digitális lázmérővel történő popsiban mérést tartják a legmegbízhatóbbnak.

Tehát a lázmérés egy éves kor alatt végbélben ajánlott (VOLT, vagyis hivatalosan ma is, de simán lehet hónaljban mérni újszülött kortól!), ekkor a mért értékek szerint:

 • a normál testhőmérséklet: 36,5-37,5 °C között
 • hőemelkedés: 37,5-38,5 °C
 • mérsékelt láz: 38,5-39,5 °C
 • magas láz: 39,5-41 °C
 • nagyon magas lázról van szó 41°C felett
Lázmérés egy éves kor fölött hónaljban is lehet mérni, ebben az esetben a fél fokot nem kell levonni:

 • 36-37 °C között van a normál testhőmérséklet,
 • 37-38 °C fok között hőemelkedésről,
 • 38-39 °C között mérsékelt lázról,
 • 39-40,5 °C között magas lázról,
 • 40,5 °C felett nagyon magas lázról beszélünk.

A szokásos tanácsok, amiket ilyenkor kapunk

Ha a gyermek hőmérséklete magasabb a normálisnál, nem szabad vastagon betakargatni, hogy izzadjon. A legjobb, ha a szoba hőmérsékletétől függően egy body vagy csak egy pelus van rajta, esetleg egy könnyű takaró alváshoz, így a szervezete könnyebben leadja a hőt, és könnyebben lemegy a láza.

Nagyon fontos, ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, itatásról, anyatejes babáknál a gyakoribb szoptatásról. Ennek oka, hogy minden egyes plusz fok a lázmérőn 10-12%-kal megnöveli a baba folyadékszükségletét.

Ha már nem csak anyatejet kap a baba, akkor magas láz esetén könnyen emészthető, szénhidrátban gazdagabb ételt kell neki adni. Antibiotikumot teljesen felesleges csak a „biztonság kedvéért” adni, vírusra nem hat, és nem tudod, mikor ártasz. Próbáld a babát ágyban tartani.

A láz nem veszélyes

A hivatalos nemzetközi álláspont szerint még a magas láz sem veszélyes, pontosabban nem a láz veszélyes. A lázat nem kell kezelni, nem kell gyógyszerrel levinni a testhőmérsékletet, jó esetben nincs szükség lázcsillapításra. A láz segíti a gyógyulást, tehát nem ellenség, hanem segítség. Segíti az immunrendszer működését, gátolja a kórokozók szaporodását.

Ellenben, ha a gyerek közérzete rossz, akkor lehet csillapítani. A lényeg tehát: rutinszerűen nem kötelező a lázcsillapítás, de szükség esetén lehet. Így már az is mindegy, hogy a lázmérő hány fokot mutat, mivel a gyerekek nem egyformán működnek, nem egyformán reagálnak a betegségre sem.

Van olyan kisgyerek, aki már 38 fokhoz közeli testhőmérsékletnél nagyon elesett és rosszul érzi magát, és van olyan is, aki bőven 39 felett is vígan játszik. A jelenleg érvényes álláspont szerint az attól való félelem, hogy a 40 fok feletti láz valamilyen kárt okoz a szívben, vagy agyban, alaptalan.

A lázgörcs

Szülőként az egyik nagy félelmünk a lázgörcs, amiről azt gondoljuk, hogy csak magas láz esetén következhet be. Ettől eltérően viszont az igazság az, hogy görcs még lázas állapot előtt beállhat (38 fok alatt is).

A jelenség: a kicsi kezei, lába rángatóznak, ha állt, összeesik, semmire sem reagál, a görcstől teljesen kimerül.  Mivel a görcsöt nem maga a láz okozza, ezért nem hat rá sem a lázcsillapító, sem a hűtőfürdő vagy priznic.

Ha görcsöt tapasztalsz, ahhoz már orvos kell, ugyanis más is állhat a háttérben. Érdemes lehet belgyógyászhoz, neurológushoz vinni a gyereket kivizsgálásra. Közben figyeld az órát, hogy mennyi ideig tart a lázgörcs. Fektesd a gyereket az oldalára, és ne legyen körülötte semmi kemény.

Hívj mentőt, ha a lázgörcs öt percnél tovább tart, nagyon beverte a fejét valamibe, kékül a szája, láthatóan nem kap levegőt.
Lázcsillapítás, lázgörcs

Szükséges a lázcsillapítás, ha…

… a kicsi lázas és nagyon rosszul érzi magát, úgy általában. Tehát ha nyűgös, elesett, fáj valamije. A lázcsillapítás incs hőmérséklethez kötve. Nem ajánlott viszont lázmérés vagy lázcsillapítás miatt az alvó gyereket felébreszteni.

Évekkel ezelőtt (azért több helyen még ma is) bevett gyakorlatnak számított a hűtőfürdő és vizes lepedő használata. Ma ez nem ajánlott módszer, mivel a gyereknek kellemetlen. Kivétel néhány csemete, akik élvezik, hogy hűvösebb vízben kishajókkal játszanak, vagy a tizedik baba haját mossák meg egy egész flakon sampont elhasználva… mert ilyen is van.

Ha neked is ilyen gyermek jutott (mármint aki élvezi a hűtőfürdőt), akkor fontos, hogy a víz ne hideg legyen, hanem olyan hőmérsékletű, mint amilyen épp a gyerek testhőmérséklete. A vizet fokozatosan hűtsük, de 30 fok alá semmiképpen, és a gyerek ne üldögéljen benne órákig. Célszerű közben a hátát, mellkasát locsolgatni.

Ne várd a csodát a lázcsillapítótól, nem fogja a 40 fokról 37-re levinni a gyerek hőmérsékletét. Másfél-két óra alatt általában a legtöbb, amit elérhetünk, hogy nem emelkedik tovább, vagy kb. másfél fokkal csökken. Ha 38 és félig eljutsz, az már rendben levő eredmény.

Orvoshoz a gyerekkel

Ha még kicsi és lázas. Tehát hat hónapos kor alatt feltétlenül. Ha már nagyobb, akkor mindenképpen:

 • ha rosszul érzi magát,
 • ha hasmenése van, hány, tehát kiszáradás is fenyegeti,
 • nyöszörög vagy sír, de nincs könnye,
 • ha szinte folyamatosan alszik, és nem igazán tudod felébreszteni,
 • és ha a láz kitartó, 3-4 napnál is tovább tart.

Ebben az esetben a láz komolyabb betegséget jelezhet.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!