Kórházban a baba: ott maradsz?

A kérdésre természetesen minden anyuka azonnal rávágja, hogy igen, persze, semmi pénzért nem hagynám egyedül. Ez nagyon jól is van így, mégis vannak olyan helyzetek, amikor bár anya szíve megszakad, nem tud ott maradni éjszakára a kórházban a baba mellett.

Következmények

Tegyük fel, hogy nincs más megoldás, döntöttél, kompromisszumot kötöttél, a lelked a lehetőségekhez képest nyugodt, bár a szíved attól még megszakad. Néhány következménnyel számolnod kell.

Csak semmi meglepődés: “fenyegetni” fognak azzal, hogy tápszert adnak majd, ha nem vagy ott, hogy megszoptasd. Ne hagyd magad zsarolni! Ha nyomós okod van rá, hogy éjjelre hazamenj, akkor menj. Semmi baja nem lesz a babának, ha egyszer kap egy adag tápszert is. Másnap reggel már tudsz bevinni neki éjjelre előre lefejt tejet, tárolható megcímkézve a hűtőben, amihez az anyák hozzáférnek.

A hajnali kelés, csomagolás, lefejt anyatej bekészítése, esetleges szoptatós tea (vagy akármi) előre elkészítése, az összes szükséges napi holmi (mellszívó, cumisüvegek, wc papír, tiszta törölközők, meg ami eszedbe jut) folyamatos észben tartása, cipelése fárasztó. Ébredés előtt ott kell lenni, és elalvásig maradni, nyugtatni, vigasztalni, nővérekkel beszélni, esetleg hadakozni, orvosból infót kicsikarni, a többiek nyomorát türelmesen hallgatni gyakran fárasztóbb, mint a pici széken kornyadozni.

Hatással lesz a tejtermelésre is. A beteg baba rosszabbul szopik általában, és ennek nem tesz jót az idegen környezet, fények, zajok, más babák sírása, a folytonos méricskélés sem. Tehát a mellszívó csaknem kötelező.


A kórházban töltött időtől függően a baba átszokhat egy másik rendszerre, ezért majd otthon meglepetés nélkül kell tudomásul venni a változásokat. Lehet, hogy már egy ideje gyönyörűen átaludta az éjszakákat, de most felébresztik, “megtömik”, és majd otthon is kelni fog.

Lehet, hogy egy ideig félni fog az orvostól. A baba korától és igényeitől függően szükség lehet rá, hogy a számára érthetően elmondd, felkészítsd, mi vár rá, mi fog történni. Ez némelyik gyereket megnyugtatja, a másikat megriasztja, tehát nincs általános recept. Ha viszont a magyarázat mellett döntesz, akkor érdemes előre tájékozódni, nehogy másra készítsd, és abból legyen baj. Még egy fontos részlet: ha félsz, és ki is mutatod, ő is félni fog. Egyszerűen muszáj mosolyogni, és nyugalmat árasztani.

A legtöbb ember szemében rossz anya leszel, főleg a mártírok fogják a szemüket forgatni, bezzeg ők…

Kórházban a baba: ott maradsz?

Van elfogadható indok?

Igen, van. Lehet otthon másik gyerek, és nincs senki, akire rábízhatnád; lehet valami bajod, pl. műtét után vagy; és lehet egy csomó más is. Az elfogadható indok sosem az, ami másnak, kívülállónak elfogadható. Nekik úgysem lesz semmi elég jó, mindig mindent lehetne jobban, másként csinálni.

Sok kórházban a baba mellett egy szobában még egy baba fér el, de max. egy anyának van egy picike ágy, a másiknak csak egy pindurka, kemény és nagyon kényelmetlen szék jut. Amikor a szerencsés anya gyereke már átalussza az éjszakát, elméletben nyugodtan békén is lehetne hagyni, és anya alhat a saját ágyában, ráér addigra beérni a kórházba, amikor a gyerek felébredhet.

Műtét után, betegen elég rémes egy széken tölteni az éjszakát. Ha úgy döntesz, hogy a számodra, a lelkednek elfogadható az ok, akkor valóban az, mindegy, ki mit mond.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!