A kicsiken és nagyokon gyakran lehet különféle foltokat találni. Gyakran könnyen kötöd valamihez a megjelenésüket, meleghez, csípéshez, egyértelmű allergiához. De az is előfordul, hogy egyszerűen fogalmad sincs, mi lehet a baj.

A kiütés lehet pöttyöcske, vagy nagyobb kiterjedésű folt, esetleg hólyag, ami szintén lehet kicsi és nagy is. A hólyagos kiütés hasonlíthat a csalánkiütésre, szabálytalan alakú, határú és kiterjedésű, pirosas, sötét rózsaszínes elváltozás. Gyakran viszket, de nem mindig. Lehet, hogy a teteje kipukkan, vagy kiszárad, és az is lehet, hogy simán, nyom nélkül elmúlik.

Kizártad ezeket?

  • Tudod, hogy semmi új dolgot nem vezettél be, ha még nem kapna mindent. Van úgy, hogy a kicsi már mindent kap, semmitől sem lett baja, mégis kiüti valami.
  • Tudod, hogy nem vettél új tusfürdőt, sampont, öblítőt, vagy akármit.
  • Felforgattad a lakást, az ágyat, kicserélted a matracot, nem találtál bogarakat. Tudod, hogy a rovarcsípések esetén a kiütés közepén a szúrás helye meglátszik, találsz egy apró csatornát, de most erről nincs szó.
  • Nem jártatok idegen helyen, nem jött hozzátok idegen.

Éppen ezért biztos vagy abban, hogy valami egészen extrém dologról lehet csak szó.

Tudod, hogy az allergiás bőrkiütés kialakulhat gyógyszerre, mosószerre, tisztálkodási szerre, rovarcsípésre, ételre, fémre, napsütésre és még ki tudja mire. Éppen ezért segítség nélkül gőzöd sincs róla, mi a baj, csak segíteni szeretnél, hogy ne legyen foltos, pöttyös, ne viszkessen, legyen szép és egészséges a bőre. Az sem baj, ha valamire vigyázni kell, csak tudd már végre.

Kiütések, mire allergiás a gyerek?


Nem tudom, mi okozza a kiütéseket, segítség!

Aha, segítség az ritkán van. Kivéve, ha van szakember a családban, és még az sem mindig tudja „ránézésre”, hogy mitől lett tele a gyermeked fura foltokkal.

Amíg a baba kicsi, és naponta találkozik új dolgokkal, viszonylag egyszerű a helyzet, mert tudod, hogy éppen milyen újdonsággal ismertetted meg. Nem feltétlenül étellel, ez akármi is lehet.

A nagyobbaknál néha nehéz kitalálni, ha nem evett semmi olyat, amit korábban nem, ha nem kapott semmiből túl sokat egyszerre, nem váltottál a jól bevált mosószeredről egy másikra. Ha te nem is tudod, mi okozza  a jelenséget, a védőnő vagy a gyermekorvos gyakran tud tanáccsal szolgálni.

Ha akar. Ha odafigyel. Ha érdekli. Ha nem intézi el annyival, hogy biztos valami allergént adtál neki, gondolkozz csak erősebben, vagy hogy majd elmúlik. Egy fokkal jobb, aki már elhiszi, hogy mindent alaposan végiggondoltál, ezért azt javasolja, írj étkezési naplót, mert az étel a legvalószínűbb allergiaforrás.

A még sokkal jobb tanácsokat is ad ehhez, van olyan is, aki bőrgyógyászhoz vagy allergológushoz küld, amit pedig más gyermekkínzásnak tart. Sok helyen az egy, máshol a két év alatti gyerekeken nem csinálják meg az allergiatesztet, nálunk sem. Kivéve, ha a szülő írásban ragaszkodik hozzá, akkor vesznek vért, és igyekeznek abból kizárni mindent, amit csak lehet

Egy lehetséges megoldás

Az egyik legnehezebb dolog más tünetei és történetei alapján beazonosítani, hogy mi is történik a gyermekkel. Ha senki sem mond semmit, kezdd az elején.

Írj étkezési naplót. Nem baj, ha azt érzed, hogy semmi sem fog kiderülni belőle, az is egy jel. 🙂 Az étkezési napló legyen pontos.

  • Szerepeljen benne dátum és nap is. Ez azért fontos, mert gyakran előfordul, hogy valamire úgy allergiás a kicsi, hogy a kiütések csak valamivel keresztreakcióban jönnek elő. A dátum és nap alapján könnyebb lesz később beazonosítani, hogy azon a napon szakadt az eső, ezért nem szálltak a levegőben kis fehér pamacsok, vagy kánikula volt, és egész nap ment a klíma. Persze még egyszerűbb, ha ezeket is felírod.
  • Pontosan és őszintén írd fel, mit és mennyit evett a gyerek. Nem elég, hogy dinnyét, az is kell, hogy pár kockát, vagy egy egész hatalmas szeletet. A mikor is nagyon fontos, mert gyakran az időpontokból is kiderül valami.
  • Írd fel azonnal, amikor foltot látsz. Ne egy külön rubrikába, hanem időrendben, a két étkezés közé időponttal. Jegyezd fel, hogy hány kiütést láttál, mekkorákat, milyen jellegűt, alakút.

Ha ebből nem derül ki semmi, az a leggyakrabban pontosan azt jelenti, hogy olyasmi a bűnös, ami önmagában nem okoz problémát. Például nyáron sok minden összeveszik a különféle pollenekkel. Ha figyeled a pollenkoncentrációt, esetleg felvezeted a naplóba azt is, akkor az már kitűnő támpont lehet nem csak neked, de az orvosnak is. Ők hamarabb rájönnek az összefüggésekre, hiszen egy csomó tapasztalatuk van.

Ha még mindig nem jutottál semmire, akkor kezdd el kizárni a legvalószínűbb okokat. Kezdd a tejjel és a tejtermékekkel. Még akkor is, ha a gyermeked már kapja ezeket, és sosem volt semmi baja tőlük. Lehet, hogy előző nyáron nem olyan mennyiségben kapta, vagy valami mást nem kapott… Tudod, minden mindennel összefügghet.

Az étrendből való kizárás azt jelenti, hogy legalább két, de inkább három hétig egyáltalán nem adsz neki az adott ételféleségből. Akkor sem, ha a kiütések még néhány napig előjönnek. Hagynod kell időt a szervezetének, hogy teljesen kiürítse magából. Ha pedig még három hét után is vannak kiütések, fordulj a következő nagyobb adagban fogyasztott ételhez.

Ja, és a kalcium. A kalcium nem alkalmas allergiás tünetek, allergia kezelésére. Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!