Ha a baba dehidratált, kiszáradt, az azt jelenti, hogy nincs megfelelő mennyiségű folyadék a szervezetében, amennyire szüksége lenne. A babák hajlamosabbak a kiszáradásra, mint a felnőttek. A leggyakrabban akkor fordul elő ha a babának hasmenéssel, hányással, magas lázzal járó betegsége van.

A kiszáradás lehet enyhe, közepes és súlyos, életveszélyes is. A baba érdekében tudni kell, mikor nem elegendő már otthon „kísérletezgetni”, mikor van szükség kórházi ellátásra.

A kiszáradás jelei

  • kevés pisis pelus, kevesebb vizelet
  • beesett kutacs
  • szomjúságot jelző sírás
  • száraz, karikás szemek, könny nélküli sírás
  • kiszáradt nyelv, cserepes, kiszáradt ajkak
  • aluszékonyság, fáradékonyság

Vannak a kiszáradás súlyosságára utaló jelek, ezek a következők:

  • 6 óra is eltelt pisis pelus nélkül
  • nagyon magas láz
  • nincs izzadás, verejtékezés, a bőre száraz
  • nagyon karikás, beesett szemek

A baba kiszáradása egyszerűbb esetekben megelőzhető a folyamatos ivással, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével. Ez 1 – 3 éves korban kb. 1 litert jelent, később (3 – 5 év) többet, másfél litert.

Nem egyszerű eset az, amikor nem csak kánikula van, vagy egy kis láz, hanem hasmenés, hányás és még magas láz is. Ezek mind sok folyadékot igényelnek, és a baba nem mindig képes rá, hogy annyit igyon, és az bent is maradjon a pocakjában.


A kiszáradás mértéke

A baba lehet enyhén kiszáradt: ilyenkor sápadt, a bőre még rugalmas, tud rendesen sírni, tehát van könnye, a kutacsa rendben van.

Lehet közepesen kiszáradt (ezt mérsékeltnek is nevezik): ilyenkor a bőre sápadt, veszít a rugalmasságából, nehezen tud könnyekkel sírni, besüppedt a kutacsa, kevesebbet pisil, láthatóan nincs jól.

Lehet erősen kiszáradt, súlyos állapotban: a bőre színe szürkésre változik, rugalmatlanná válik, a nyelve lepedékes, nincs könnye síráskor, besüppedt a kutacsa, nem tud pisilni.

A bőr rugalmasságát csípéssel lehet ellenőrizni, azt kell figyelni, hogy mennyi idő alatt simul ki újra. Nézik még a körmét, hogy nyomás után mennyi idő alatt lesz újra piros. Ha 3 másodpercnél hosszabb idő kell hozzá, akkor már súlyos a helyzet.

Ha az eszméletét is elvesztette, ne gondolkodj, hívj mentőt, miután az oldalára fordítottad.

Kifejezetten figyelj a kiszáradás jeleire az alábbi esetekben

Ha a baba lázas: sokszor kínáld folyadékkal, anyatejjel, vízzel. Ha nyelési problémákat tapasztalsz, hívd fel az orvost, hogy adhatsz-e neki valami fájdalomcsillapítót, amitől könnyebb lesz neki.

Ha túl meleg van: ha kánikula van, sokat mozgott a forró napon, vagy a szobában, nagyon sok folyadékot veszíthet izzadással. Sokkal többet kell innia ilyenkor.

Ha hasmenése van: a hasmenés és a hányás nagyon rossz a folyadék szempontjából. Ne adj neki: szénsavasat, cukrozott dolgokat, az csak ront a helyzeten, és ne adj neki aktív szenet vagy hányás elleni szert, B6-vitamint sem.

Ehelyett kínálgasd folyamatosan vízzel, anyatejjel. Ha a kiszáradás legenyhébb jelét tapasztalod, hívd az orvost. Hányás esetén az a baj, hogy könnyen kihányja azt a néhány kortyot is, amit éppen sikerült beleimádkoznod. Próbáld egy kortyonként, néhány percnyi különbséggel.

Ha fáj a torka: valószínűleg nem akar nyelni. Ilyenkor kérdezd meg az orvost, hogy adhatsz-e neki fájdalomcsillapítót, hogy elkerüljétek a kiszáradást. Kínálgasd gyakran anyatejjel vagy vízzel, kis mennyiségben.

Kiszáradás kisbabánál: jelek, tanácsok

Teendők a baba kiszáradásának gyanúja esetén

A babák hamar eljutnak a veszélyes kiszáradásig, ezért ha a fent említett jeleket tapasztalod, azonnal vidd orvoshoz, kórházba, ügyeletre. Ha tényleg nagy a baj, azonnal infúzióban rehidráló folyadékot fognak neki adni, ami segíteni fog.

Ha nem súlyos jeleket tapasztalsz, hívd fel az orvost, hátha látni akarja, de mindenképpen kérd ki a tanácsát a tennivalókról. Ha a baba anyatejes, a szoptatást ne hagyd abba, ha a baba elfogadja, tápszeres babáknál üvegből kell próbálkozni, hogy némi folyadék jusson a szervezetébe.
A rehidráló folyadékot a legtöbb patikában be lehet szerezni, az minden ilyen esetben jótékony hatású. Enyhe esetben gyakran kell szoptatni, vagy itatni, figyelni a jelekre, hogy javul-e az állapota.

Tanácsok a folyadék pótlására

Ha vettél a gyógyszertárban rehidráló folyadékot, olvasd el a mellékelt tájékoztatót, és tartsd be a keverési szabályokat, ne tegyél bele plusz cukrot, de tudd, hogy gyakorlatilag túladagolni nem tudod.

Hosszú ideig tartó hányós és hasmenéses betegség után javasolni szokták a diétát, ez a ma már határozottan elavultnak, ezzel együtt pedig kerülendőnek is számít, tápszert sem kell másikra váltani.

Ha nem anyatejet adsz neki, akkor a folyadék ne legyen meleg, inkább kicsit hideg. (De ne a torka bánja!)

Mérd és írd fel, mennyi folyadékot vesztett, és mennyit adtál neki, abból mennyi maradt bent. Segíthet, ha orvos kérdezi az előzményeket.

Rehidráló folyadékot te is tudsz készíteni, ha van otthon néhány apróság, akkor nem kell a patikába szaladgálnod. A hozzávalói: 1l vízbe tegyél 8 tk cukrot, fél tk sót, és egy csésze narancslevet.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!