Honnan tudjam, hogy tényleg hasmenése van a kisbabámnak? Ez a kérdés gyakran felmerül elsőbabás anyukák között. Érthető is, hiszen gyakran riogatnak vele. Persze tisztában kell lenni azzal, hogy a saját babánál mi számít normálisnak. Nem egyforma a széklete a kizárólag szoptatott, vagy a tápszeres babáknak, és eltérő a vegyes táplálásúaké is. Nem mindegy az sem, hogy te mit ettél, ha szoptatsz. Ha pedig már szilárd falatkákat, ételeket is kap a baba, attól is változni fog a széklete. A hasmenés okairól itt.

Tehát rutintalanul, tele aggodalommal nem is olyan könnyű eldönteni, hogy most akkor baj van vagy sem. Az egyszeri lazább széklet normális, nem kell túlaggódni, de ha hirtelen megváltozik, több lesz, gyakrabban, más szagú (kifejezetten büdös tud lenni) és színű is, nagyon laza, híg, akkor az már tuti hasmenés. Az anyatejes babáknál nincs egyértelmű recept, hogy naponta hányszor kell kakilniuk. Ez lehet naponta több is, és hetente egy hatalmas adag is, ezért a gyakrabbant egyénileg kell értelmezni, és a többet is.

Igazán rémisztővé pedig akkor válik a helyzet, ha nem csak hasmenésről, hanem már lázról és hányásról is szó van. A kicsik a felnőtteknél gyorsabban száradnak ki, ezért ebben az esetben a legfontosabb tanács, sőt, utasítás, hogy figyelj a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére. A kizárólag szoptatott babát tovább kell szoptatni akkor is, ha hasmenése van. Ha nem hajlandó elfogadni, vagy kihányja, akkor azonnal orvoshoz kell vinni, mert a folyadékot és a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat mindenképpen pótolni kell.

A hasmenés ellen a gyakori kézmosás a legjobb védekezés, mert a hasmenést okozó mikroorganizmusokat nagyon könnyű a kézről a szájba juttatni. Pl. a használt pelus eldobása után, vagy egy beteg baba játékainak érintésével, szájba vételével. Kezet mosni mindenkinek kell, így a babának is. Ezt nagyon jól meg lehet játékosan is oldani, habot csinálni, dugót kihúzni.

Az alapos kézmosást a kórházban jól megtanítják (legalábbis az intenzíven): legalább 15 másodpercig kell szappannal és meleg vízzel kezet mosni, és alaposan leöblíteni, tiszta törölközőt használni. Otthon a kézfertőtlenítés nem előírás, de lehet kapni törlőkendőhöz hasonló kiszerelésben babatárgyak (pl. pelenkázó) fertőtlenítéséhez használható kendőket, azokat érdemes beszerezni és használni.


Fordulj hasmenéssel orvoshoz, ha

 • három hónaposnál kisebb a babád,
 • ha a hasmenése nem javul 24 óra után sem,
 • és ha a következő tünetei vannak:
 • többször is hányt,
 • véres a széklete akár egyszer is,
 • ha magas láza is van,
 • fáj a hasa, ami feszes,
 • a baba gyenge, elesett.

Azonnal indulj, ha a kiszáradás jeleit észleled, amik a következők:

 • sokáig nem pisil, és akkor is csak keveset,
 • beesett az arca, szeme,
 • folyton szomjas,
 • a bőre, szeme, szája és nyelve száraz, kiszárad,
 • fáradt, elesett.

Baba hasmenésének kezelése

Öleld és vigasztald sokat, nagyon nyomorultul érzi magát szegény. Tartsd folyamatosan szárazon, amennyire csak lehet egy hasmenéses babát, és mindenképpen használj popsikrémet, akkor is, ha egyébként nem szoktál. A pelus eltávolítása után egy langyos vizes lemosás nagyon jót tesz, és kelleme érzés a meggyötört babapopsinak.

Ne adj neki cukrosat, mert csak még rosszabbá teszi a hasmenését. Ha átmenetileg nem hajlandó enni, ne aggódj mindaddig, amíg nem fenyegeti a kiszáradás. Az étvágy visszanyeréséhez kell egy-két nap. Ha már kap mást is az anyatejen kívül, diétára fogni akkor sem szükséges, azt egyen, amit a gyomra megkíván. Az ösztöne segíteni fogja abban, hogy mi a jó neki. Azért ne legyen olajos, fűszeres étel. Helyette jók az almalé, banán, répa, rizs, pelyhek.

Adj neki sok folyadékot, anyatejet, vizet. Ne adj neki teát vagy gyümölcslevet, pláne ne cukrozottat. Ha már kap tejterméket, joghurtot, akkor segítenek az élő baktérium kultúrákat tartalmazók, de egyéb tejterméket ne adj egy ideig. Gyógyszert ne adj neki magadtól, csak ha az orvos rendeli. A te gyógyszered veszélyes lehet neki.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!