Ez a szép idegen nevű betegség a kicsiket megtámadó vírusfertőzés. Hivatalos magyar neve nincs, de vannak a köznyelvben elnevezései, pl. a háromnapos láz, hatodik betegség.

Első pillanatban nagyon rémisztő, mivel hirtelen fellépő magas lázzal jár, ami 40°C fölé is mehet, de nagyon gyakran szinte állandósul a 39°C-os hőmérséklet, és képtelenség lejjebb vinni.

Amilyen hirtelen felmegy a gyermek láza, olyan hirtelen képes megszűnni is, általában 3 – 5 nap után. Ekkor előbújnak a kiütések először a kicsi törzsén, majd a végtagokon, nyakon is megjelenhetnek.

Nincs kőbe vésve a megjelenés helye. Nálunk csak a buksiján jelentek meg a foltok.

Ezek a kiütések a kanyaróhoz hasonlítanak leginkább, nem viszketnek, és két – három nap után nyom nélkül elmúlnak.


A betegség okozója a human herpesvirus 6 (HHV-6), és ritkábban a humran herpesvirus 7 (HHV-7), amely szájon át jut a baba szervezetébe.

Ez enyhe betegségnek számít, aminek legtöbbször semmi következménye nincs, ritka esetekben azonban lehetnek szövődményei (agyvelő-, agyhártyagyulladás).

Várandós kismamákra azonban veszélyt jelent, mert a fertőzés átjuthat a magzat szervezetébe, és pl. vérszegénységet okozhat.

A háromnapos láz tünetei

Napokig nincs a magas lázon kívül semmi más tünete, a legtöbb baba még játékos, mosolygós is marad. Akinek nagyon magas a láza, az könnyen „elanyátlanodik”, bújós, nyűgös, sírósabb lesz.

Felléphet még étvágytalanság, álmatlanság, hasmenés. Enyhe felső légúti huruttal is járhat.

Háromnapos láz

Kezelése

Nincs sok teendő a folyamatos lázmérésen, lázcsillapításon túl. Előfordul, hogy a láz szinte csillapíthatatlannak tűnik. Ilyenkor fontos, hogy csak a megengedett időközönként kapjon a baba lázcsillapítót, és segíteni kell a megfelelő módon elkészített hűtőfürdővel, vizes borogatással is.

Figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mint minden lázas állapot esetén. Antibiotikumra és kórházi ellátásra nincs szükség.

Terjedése

A háromnapos láz cseppfertőzéssel terjed, a kórokozó szájon át jut a szervezetbe, nyállal,  nevetés, köhögés közben. A tünetek megjelenése előtt fertőz, utána már nem.

Megelőzni nem lehet. Ha egyszer a baba megkapta, van esély rá, hogy immunitást ad, de sajnos ritkán mégis újra lehet fertőződni vele.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!