Talán találkoztatok már vele, talán még új, Buzzy® az orvosi rendelőkben nyújt hatalmas segítséget, oltáskor, vérvételkor. Gyereknek, felnőttnek egyaránt bevált, klinikai tesztekkel rendelkező figura.

Buzzy – az oltássegéd

Buzzy
A Buzzy® maga egy cuki figura, méhes, katicás, képes rezegni, hűthetőek a szárnyai. Ha vérvételre, oltásra, injekcióra kerül sor, esetleg pl. szilánkok eltávolítására van szükség, nagy hasznát veszi az orvos, szülő egyaránt, mivel a rezgéssel eltereli a gyerek figyelmét magáról a szúrásról. Az igazán gyermekbarát rendelőkben megtalálható, vagy hamarosan az lesz.

Alkalmas arra, hogy gyerekeknek segítsen, mivel kinézetre egy aranyos méhecske vagy katica, nem ijesztő, kedves kis figura. A szórakoztató megjelenése segít elterelni a gyerek figyelmét, elvenni a félelmet a szúrástól. A méhecske vagy katica gélszárnyai hidegek, a  hasa rezgést generál, ezáltal csökken a fájdalom átvitele az agyba, és csökken a fájdalom érzete (Gate Control Theory of Pain, MIT).

Ez a bizonyos kapu-kontroll elmélet a Buzzy tervezésének alapja. Az a feltevés (határozottan konyhanyelven, nem szakszerűen!), hogy amikor az idegek egy nem fájdalmas jelet kapnak, amilyen a rezgés vagy a hideg, az agy bezárja a fájdalomjeleknél a kaput. Mint amikor kalapáccsal megütöd az ujjad, szádba veszed, megszorítod, hideg víz alá teszed, a lényeg ugyanaz, ilyenkor nem fájdalmas jelek futnak az agyba, és ezek lezárják a fájdalomjelek kapuját.

(Szakszerű info a Melzack és Wall (1965) kontrollkapu-elmélet keresőszóra, vagy a fent is írt Gate Control Theory of Pain szavakra)


A Buzzy® tehát egy kis orvosi segédeszköz, amely csökkenti az injekciók által okozott fájdalmat, ezáltal a későbbi félelmet is. Ezt a hideg szárnyak és a rezgő pocak segítségével éri el, amelyeknek köszönhetően esélye sincs a gyereknek az injekciót adó / vért vevő orvosra figyelni.

Nálunk eddig nem volt ilyen, újdonság az eddig használatos fából készült kereplőhöz képest. Az is azon az ötleten alapul, hogy elterelje a gyerek figyelmét, bár az enyémet halálra rémítette, ahogy hangosan csattog egy piros fa madár a hatalmas csőrével 🙂 Valóban elfelejtett sírni a szuritól, de bőven bepótolta a madárszerű lény láttán.

Ehhez képest nagyon várom, hogy élesben is kipróbálhassam a kicsi méhet. 🙂

https://buzzyhelps.com/pages/clinical-trialsSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!