Beteg a baba, semmi extra – és TE hogy vagy?

Beteg a baba. Nem krónikus, semmi extra, épp csak nincs jól. Te ápolod, figyelsz rá, a többi minden mellett. Mert hát mi is az, épp csak az orrát kell pluszban szívni, épp csak a kiütéseit kenegetni, talán lázat csillapítani, esetleg a hasmenés nyomait eltüntetni. Semmi az, mások naponta csinálják, tudod, nekik ez a szakmájuk, nem csak néhány napot kell kibírni.

Semmi extra, csak épp beteg a baba. Náthás. Szívod az orrát, használod a tengervizes csodaszereket, az orrcseppet, hallgatod a szuszogás helyetti szörcsögést. Felkelted éjjel, porszívót bekapcsolod, kicsire összehúzod magad a szomszédok miatt, de hát muszáj, a gyerek az első. Nem alszol egész éjjel, fáradt vagy?

Semmi extra. Beteg a baba, elkapott valamit, kiütései vannak, lázas. Gyerekorvos szerint semmi extra, csillapítsd a lázát, figyelj a folyadékra. A kiütés ilyen is lehet, meg olyan is, esetleg viszket szegénynek, állandóan készenlétben állsz, nehogy elkaparja, körmöket tövig, sőt, kesztyűt a kezekre.

Lázas, az istenért sem megy le, vajon mennyi idő múlva kellene hatnia a lázcsillapítónak? Talán másikat kellene adni, irány újra a patika, gyakran a beteg gyerekkel, mert nincs kire hagyni. Mennyit lehet egy nap adni, és ráadásul kétféle gyógyszer, hatóanyagot számolni, nehogy túl sok legyen, mennyi a kúp, mennyi a szirup. Jöhet a hűtőfürdő, pocsék dolog, didereg, sír, de nincs más, ha kell óránként kínozod.

Igen, tudod, hogy már megváltozott az ajánlás, hogy már nem javasolják a hűtőfürdőt, hogy az kész kínzás, tudod, hisz te is átélted. És tudod, hogy ha segítséget remélsz a saját anyukádtól, akkor jobb, ha hallgatsz a tanácsaira, különben elrobog egy csinálj, amit akarsz kezdetű dühös monológgal. Pedig tudod, hogy a tanácsa elavult, és nem tudod, melyik ujjad harapd meg. Kezdesz már kipurcanni?


Semmi extra. Hasmenés. A kellemetlen szag a legkevesebb. A nap nem áll másból, mint pelenkacseréből, mosásból, állandó öltöztetésből és tiszta ágynemű húzásából. Közben a popsiját kicsípte, csupa piros, fáj is már, te meg figyelj a kiszáradásra, az ilyenkor nagyon fontos.

Ja, a tiéd már nem pelusos? Ki tudja, melyik a nehezebb? Egy épp szobatiszta babának nagyon kemény tapasztalat, hogy nem tudta tartani, hogy szégyenkezik szegény, hogy foltos a bugyi, a kisgatya, sír is emiatt.

Éjjelre legyen újra pelus, vagy bevállalod, hogy az ágyat nem lesz könnyű kitakarítani? Esetleg praktika, mint vizet át nem eresztő lepedő, nem-baj matrac, sosem használt terítők és törülközők halmaza. Egész éjjel szagolgatsz, csak nem hagyhatod maszatosan, az nagyon megkínozná szegényt. Olyan hamar kiüti a popsiját! Hogy vagy?

Semmi extra. Beteg a baba, náthás, lázas, hasmenéses. Külön, mégis együtt, így jött össze, anyuka, tartson ki, ez kb. egy hét, és már el is múlik. Addig meg mindegy, hogy miért nem alszol, hogy hallgatózol, szagolgatsz, fürdetsz, lázat mérsz. Hogy miért cseréled folyton az ágyneműt, ruhát, miért mosol egész nap. Fáradt vagy, kialvatlan, bűntudatos.

Beteg a baba, semmi extra - és TE hogy vagy?

És te hogy éled túl, ha beteg a baba?

  • Az első, hogy legyen időd magadra, mert ez néha iszonyú kemény. Kell idő, amikor nem hallod, nem látod a kínlódását, amikor csak te vagy, meg egy könyv, egy kádnyi forró víz, zene, futás, akármi. Igen, ehhez kell egy apa, egy nagymama, egy barátnő, egy valaki, aki segítséget jelent arra a rövid időre. Akire nyugodtan hagyod azt az egyetlent, aki miatt szó nélkül csinálod a dolgod.
  • A második, hogy legyen legalább egy valaki, aki már átélt hasonlót, meghallgat és megért, de közben nem okoskodik, hogy hol is rontottad el, amikor kirándulni vitted, vagy játszóházba. Aki nem téged hibáztat, hanem csak együtt érez veled, és esetleg még praktikus ötletei is vannak.
  • A harmadik pedig, hogy tudd, elhidd, hogy elmúlik, és akár még büszke is leszel magadra. Elképesztő, mennyit bírsz. A gyermek újra egészséges, te meg akár egy maratont is lefutnál a hirtelen felszabaduló energiádból.

Beteg a baba. Semmi extra, csak épp a gyerek épp nincs jól. Megoldod, az anyja vagy.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!