Babasírás: Anya, fáj a hasam!

Ha sír a kisbaba, anya szíve összeszorul, a torkában dobog, és ugrik segíteni. A kezdetekkor, amikor anya és apa még rutintalan, nem is olyan könnyű eldönteni, hogy a baba miért sír.

Aztán ahogy telnek a napok (és többnyire éjszakák is), szépen megtanuljuk, hogy a baba jelzéseiből megállapítsuk, mi is a baj. Hogy a pocakja fáj, azt általában biztosan tudjuk már az első alkalom után. Ha te mégsem vagy benne biztos, akkor valószínűleg tényleg nem a hasával van gond.

Előfordul, hogy a baba szinte egész nap sír, ezzel tökéletesen kikészítve a rá vigyázó szülőt. Ilyenkor csak az alvás és evés idejére hagyja abba. Szinte mindenki ért hozzá, aki már látott egy babát életében, sajnos sokszor még azok is, akik csak hallották, hogy a szomszéd faluban született egy kisbaba.

A rengeteg jótanács és praktika között nem mindig könnyű kiigazodni, megtalálni azt, ami tényleg hatásos a saját kisbabánk esetében. Ha pedig hosszú időn át nem járunk sikerrel, az szörnyen elbizonytalanító, frusztráló érzés, hogy minden erőfeszítés szinte hiábavaló.

A jó hír, hogy a babák három hónapos kora körül általában elmúlik ez a korszak, valahogy mindeninek túl kell élnie addig.


Általában, de nem törvényszerűen. A hasfájás időszaka kezdődhet később is, és tarthat több hónapig is sajnos.

A baba jelzései

Sírás: erre sokszor mondják, hogy éles, fülsértő hangon sír, folyamatosan, épp csak levegőt vesz. Ez vagy így van, vagy nem, ki kell tapasztalni. Az én lányom egyáltalán nem sírt a pocakja miatt, pedig ő is hasfájós baba volt.

A teste: ez a legbiztosabb jelzése, legtöbbször a lábait felhúzza a hasához, vagy kifeszíti magát, esetleg a kettőt váltogatja. A kezét ökölbe szorítja, az arcán látszik, hogy rosszul érzi magát, szenved. Az is lehet, hogy ide-oda tekereg, mint egy kicsi kígyó, és üvöltés helyett halkan nyöszörög, ahogy az én lányom tette.

Az időpont: leginkább estefelé, vagy késő délután jellemző, de jelentkezhet akár minden etetés után is. Rátörhet szoptatás kezdetekor: ilyenkor leginkább az okozza a gondot, hogy túl hirtelen túl sok tej kerül a szájába. Megoldást jelenthet, ha kipróbálsz egy másik pózt, amikor a gravitáció nem segít a tejnek.

Ha eltelik pár perc, és akkor kezdi a kínlódást, akkor valószínű, hogy túl sok levegő került a pocakjába. Ez attól lehet, hogy túl mohón látott neki az evésnek. Megoldást jelenthet a hosszú, alapos büfiztetés, a pocakmasszázs, az óvatos lábkörzés a hasa előtt.

Evés után okozhatja a hasfájást a szintén pocakban maradt büfi, hogy túl sokat evett, vagy általános feltételelezés szerint, amit már sokan cáfolnak, az anyuka által elfogyasztott étel. Ez lehet tej és tejtermék, de más is. Nem feltétlenül zavar minden babát ugyanaz, nem igaz tételesen mindenkire, hogy nem szabad pl. káposztát enni.

Ha gondolod, próbáld meg kiiktatni azokat az ételeket az étrendedből, amik sokaknál gondot okoztak, de legyél tudatában, hogy bármi más is előfordulhat. Az én lányom a körtére reagált rosszul. Ebben az esetben is, de tulajdonképpen mindig fontos az alapos büfiztetés, segíthet a masszázs, langyos fürdő.

Babasírás

Enyhítsük a baba fájdalmát

Az első és legfontosabb, hogy reagálni kell a sírására. Annyira tud fájni az a pocak, és annyira világgá kell kiabálni a fájdalmat, hogy közben a levegővételre nem tud már kellő figyelmet fordítani a kisbaba. Ennek következtében még több levegő kerül a pocakba, amitől az még jobban fáj.

Az alapos büfi legalább tíz percet jelent, függőleges testhelyzetben, kicsit a hátát körkörösen masszírozva. Az órákig tartó büfiztetés igazából nem segít, mert a baba gyomrában maradt buborékok nem tudnak tovább helyezkedni egy idő után, csak ha változik a testhelyzete.

Tehát figyelni kell még akkor is, ha már alszik, mert még álmában is jelezhet pocakban maradt büfit. Ilyenkor ugyanúgy, ahogy előtte simán fel kell venni, és megbüfiztetni, és nyugodtan alszik tovább. Nálunk volt olyan éjszaka, hogy óránként böffent egy hatalmasat, aztán aludt tovább, fel sem ébredt séta közben.

Segít a langyos fürdő, pocakmasszázs és lábtorna is, akár kombinálva. Ezeknél figyelni kell, hogy nem szabad túl erősen megnyomni a babát, mert az fáj neki és nem segít semmit. Lábtornát pelus nélkül (vagy legalábbis meglazított pelusban) célszerű végezni, mert akkor könnyebben távozik a levegő a popsiján át.

Lehet próbálkozni a kólikatartással is, sokszor megnyugtatja a babát. Ilyenkor a kezét, lábát, fejét lazán lógatja a baba. A megnyugtatásban segít a ringatás és éneklés, dúdolás, dünnyögés is.
Vannak még gyógyszertárban kapható készítmények (több is van, a gyógyszertáros meg tudja mutatni őket), ki lehet őket próbálni, kinek ez válik be, kinek meg az.

A babák nem egyformák. Folyamatosan adni neki egy szert, és semmi mással nem törődni azonban nem szabad, nem arra találták ki ezeket. Tehát arra nem megoldás, ha anya nem akar figyelni az étrendjére, de segít, hogy a babának könnyebb legyen.

Hozzáértők tanácsai

Mint már korábban írtam, mindenki ért a hasfájós babához. Amíg csak ártalmatlan tanácsokról van szó, addig nincs nagy gond, csak a kellemetlen érzés, hogy semmi értelme vitatkozni, hogy már próbáltam és nem hatott, vagy hogy szerintem ez butaság.

Két kedvenc tanácsom is van. Az egyik, hogy adj neki gyógyszert, és majd elmúlik. Ne törődj vele, ha sír, csak erősödik a tüdeje. Oltári butaság. A tüdős része is, meg a folyamatos gyógyszerezés is. A másik kedvencem a szoptatásra vonatkozik, hogy nem jó az igény szerinti, törekedni kell az óra szerint etetni a babát.

Anyatejjel babát túletetni nem lehet, és a baba még ösztönösen tudja, mikor éhes. Ő nem néz az órára, hogy úristen, nem ettem három órája, biztosan éhes vagyok, eszem valamit, hanem akkor jelez, amikor tényleg éhes. Ha viszont nyújtjuk az étkezések közötti időt szándékosan, az befolyásolja a tejtermelést.

Lehetséges okok

Ok lehet tehát, ha hirtelen evett túl sokat, és megnyomja a pocakját, ha levegőt nyelt és bent maradt, ha anya olyasmit evett vagy ivott, ami nem tetszik a baba szervezetének. Ez lehet pl. szoptatós tea vagy bogyó is, erre is gondolni kell.

És vannak a nagyobb gondok, mint pl. ha a kicsi szervezete az anyatejben lévő tejcukrot nem képes lebontani. Ez ritkán veleszületett, gyakrabban másodlagosan kialakuló. Ha a tejcukorbontó enzim, a laktáz nem látja el kellőképpen a feladatát, az a laktóz intolerancia. Ilyenkor gázok szabadulnak fel, ami hasfájást, görcsöt okozhat a babának. A széklete hasmenéses lesz.

Az elmúlt évek kutatásai szerint jótékony hatásúak lehetne a prebiotikus oligoszacharidok. Rendbeteszik a baba székletét, megszüntetik a hasfájást, és az immunrendszerének is jót tesznek.6 hozzászólás

  1. Adri
    • Magdi
  2. Terka
    • Magdi
  3. Bea
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!