Elképesztő, hogy egy ennyire aprócska jelenség, mint a nátha, mennyi kínlódást, aggódást, kellemetlenséget tud okozni. A gyermekeknél nagyon gyakori, és minél kisebb a baba, annál több zűrrel jár. Segítenél rajta, de nem tudod, mivel ártasz inkább, mit szabad, mi válik be? Anyasors. 🙂

És mivel aggódunk, ki is használják az aggodalmunkat mindenféle megfázás elleni készítményeket kínálva, immunerősítőkre rábeszélve, vitaminokat javasolva. Ezekre pénzt kidobni nátha esetén semmi értelme.

Talán furán hangzik, de a nátha tünetekkel jár. Ezek közé tartozik többek között:

 • láz
 • fejfájás
 • rossz általános közérzet
 • orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés,
 • torokfájás, köhögés
 • csökkent étvágy.

Újszülötteknél és kisgyerekeknél a nátha a leggyakoribb betegség, és orvosi kezelést igényel. Okozói vírusok, amelyek terjedésének a hideg időjárás és a zárt közösség határozott segítséget jelent. Cseppfertőzéssel és kézzel terjed, átlagosan 2 nap a lappangási ideje, a tünetek pedig a betegség 2-3. napján a legkínzóbbak.

Ha a gyermeked gyakran náthás, nem jelenti azt, hogy immunhiányos lenne. 6 éves kor alatt a statisztikák szerint évente átlagosan 6 megfázás jut, és ez elég hosszú ideig, 12 napi is eltart. Ennél idősebb gyereknél az átlag évente 3 megfázás, a tünetei pedig 6 napig észlelhetők.


De mivel ezek átlagok, lehet több is és kevesebb is, és még akkor is normális. Ha pedig még szövődmény is kialakul, akkor úgy tűnik, hogy a gyerek állandóan beteg, de ez teljesen rendben van ebben a korban.

A nátha tehát betegség

Olyan betegség, amely rendkívül megterhelő a kicsik szervezete számára. Nappal is gond, de éjjel zavarja a nyugodt alvást, különösen a legkisebbeknél. A csecsemők csak az orrukon keresztül lélegeznek, ezért náluk a náthát nagyon komolyan kell venni.

A nátha nem egyenlő az influenzával. Okozói vírusok (többen is vannak, főként rhinovírus, RS vírus, influenzavírus és még pár), amelyek köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe kerülve terjednek és fertőznek. Megtelepednek a baba orrában, az orr-garat nyálkahártyán, és a jó melegben szaporodnak. Ami a legrosszabb: a vírussal fertőzött kedves rokon, látogató tünetek nélkül is fertőz.

A nátha ellen nem lehet oltást kérni. A náthát okozó vírusok ellen az immunrendszerünknek kell védekeznie, ez viszont a születéskor nincsen rögtön csúcsformában. Tanulnia kell, amit már ismer, azzal szemben ellenállóbb lesz. Így tehát kisbabakorban akár súlyos szövődményekkel is járhat egy kezeletlen nátha, mert az ő védelmi rendszere még nem alakult ki teljesen.

Fontos: ha a náthának nincs szövődménye, nem kell antibiotikumot adni. Kezelni, csökkenteni a tüneteket kell, és a szövődményeket megelőzni. Sajnos az elhanyagolt nátha szövődményei a gennyes orrfolyástól a hörghurutig, középfülgyulladásig terjedhetnek.

Náthától a fülgyulladásig

Ha a kisgyerek náthás lesz, és ez tartósnak bizonyul, a nyálkahártya megduzzad, a folyamatosan jelenlévő orrváladék elzárja a fülkürt nyílását. Ennek következtében a dobüregben először nyomáscsökkenés, majd folyadékkiválás várható, ami pedig hosszú távon halláscsökkenést okozhat.

Ez kezeletlenül maradandó halláskárosodásig is vezethet, ezért jobb figyelni, és még időben lépni. A fül-orr-gégészeten segítenek, néznek, mérnek, súgnak-tesztelnek, matricát adnak, és persze receptet, tanácsot. Az elhúzódó náthának gyakran szövődménye az arcüreggyulladás is. Gyerekeknél sokszor ennek az egyetlen tünete a köhögés, vagy az elmúlni nem akaró nátha.

Segíts neki!

Szoptatás közben a csecsemő gondban van, mert nem kap levegőt az orrán át, a szája meg ugye el van foglalva valami sokkal érdekesebbel és finomabbal. Ráadásul ő még nem is képes a száján át levegőt venni, csak az orrán. Ennek anatómiai oka van, nem betegség vagy rendellenesség. Ezért hát nem csak az evés, de az alvás, és az ébrenlét is gondot okoz.

Amit tegyél:

 • Ha az orra váladékozik, eldugult, vagy hallhatóan szörcsög, szívd le mindenképpen. Ez fontos minden szoptatás, altatás előtt. Mindegy, milyen eszközt használsz hozzá (elektromos, kézi, porszívós), a lényeg, hogy hatékony legyen. El kell kerülni, hogy az orrváladék összegyűljön az orrában.
  Ez nem veszélyes, nem fáj, nem káros. A bent maradt fertőzött orrváladék viszont előidézhet középfül-gyulladást, később légcsőhurutot, tüdőgyulladást, hasfájást.
 • Cseppenthetsz vagy fújhatsz az orrába steril tengervizes, illetve sós vizes orrsprayt, fiziológiás sóoldatot, néhány csepp anyatejet is szívás előtt. Az anyatejet ismeri a baba szervezete, ráadásul vírus- és baktériumölő anyagok is vannak benne.
 • Használhatsz babának való orrcseppet abban az esetben, ha az orrnyálkahártya duzzadt, és az orvos azt elrendelte. Előtte viszont le kell szívni az orrát, mert csak az orr nyálkahártyájára kerülve hatásos.
 • Ellenőrizd többször is a hőmérsékletét, mert lehet hőemelkedése, és akár láza is.
 • Figyelj az orrváladék színére, állagára. Ha már nem tiszta, nem híg, hanem ehelyett sűrű, gennyes, sötét színű (zöldes, vagy sárgás), esetleg lázas, torkát vagy fülét fájlalja, orvoshoz kell vinni.
  A zöldes-sárgás orrfolyás nem jelent bakteriális felülfertőződést vagy arcüreggyulladást, ezért antibiotikumra nincs szükség. De orvosnak mindenképp mutasd meg, döntenie neki kell.

Babanátha: te hogy kezeled?

Tippek, tanácsok a náthás babához

 • Szoptass annyi ideig, amíg csak lehet, amíg van tejed, amíg kéri. Az anyatej védelmet ad a kórokozókkal szemben.
 • Ha már nagyobb, tanítsd meg a kézmosásra, mikor, hogyan, mivel és mennyi ideig. A mosdóból a dugó kihúzása pl. jó játék, ahogy a sok hab a kezén is vicces.
 • Szellőztess gyakran kevés ideig. Mozogjon, és legyen friss levegőn. Ennek feltétele, hogy nem lázas, jól fel van ötlöztetve, és nem túl hosszú időre viszed ki.
 • Ha ehhez nincs kedve, vagy nem érzi jól magát, ne erőltesd, ilyenkor nem jó, ha kimeríti magát.
 • Adj neki sok folyadékot. Ez anyatejes babánál anyatej, később babáknak készült ásványvíz, esetleg gyümölcstea, 1 éves kor felett szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé, húsleves.
 • Az ágynyugalom jó ötlet, próbáld meg, de ha nem nagyon megy, ne erőltesd. Inkább alváshoz az ágyának a fejrészét emeld meg, hogy megkönnyítsd a váladékcsorgást.
 • Kerüld a “sok ember van kis zárt helyen” eseteket téli időszakban. Pl. bevásárláskor, postán.
 • Figyelj a szoba páratartalmára. Ne menjen az értéke 40% alá, de 70% fölé sem. Tökéletes megoldást jelent a drága kütyük helyett a nedves lepedő vagy törölköző a kiságy környékén, vagy a fűtőtesten egy edény (akár tengeri sós) vízzel. A sóbarlang nagyon jó ötlet, ha el tudtok jutni, mert segít a légutaknak regenerálódni. Ha van rá keret, akkor szuper hideg párásítókat lehet kapni, azokat is lehet használni.

Mikor kell náthával orvoshoz fordulni?

Újszülöttel, csecsemővel a legegyszerűbbnek tűnő náthával is orvoshoz kell menni. Ha a nátha mellett más tünet is jelentkezik, mint köhögés, láz, akkor újra el kell menni vele az orvoshoz.

Ha egy nátha már hosszabb ideje nem javul, ha esetleg rosszabbodik is, az szövődményre utalhat, és ez orvosi kezelés igényel. Ha lázas volt, elmúlt, de néhány nap múlva újra lázas, az sem jó jel, akkor is orvoshoz kell menni.

A gyógyszerekről: a nátha ellen nincs hatásos gyógyszer.
A helyes orrfújás technikája

Azt hisszük, tudunk orrot fújni. Hisz oly egyszerű. De lehet, hogy mi sem tudjuk jól. Neki viszont meg lehet tanítani, hogyan is kell csinálni. Nézzük:

A fejét hajtsa kissé előre. Felváltva kell kifúni az orrjáratokat, miközben a másikat befogjuk. Erre nagyon kell figyelni, itt szoktunk ugyanis tévedni. Mert ha egyszerre fogjuk be mindkét orrlyukat, akkor éppen nem kifelé, hanem még beljebb megy az, amit ki akarunk varázsolni. Ha meg befelé megy, szövődményeket okozhat.

Sok-sok idő, mire egy gyermek megtanul rendesen orrot fúni. Macerás, kellemetlen, menne játszani. A személyes tapasztalatom az, hogy a 15 hónapos gyermek már fújja az orrát, mert anya is zsepit használ, meg mert viccesen, játékosan is neki lehet kezdeni. Persze nem tökéletes az eredmény, de szorgalmasan gyakorol. Az orrszívót ajánlott addig használni, amíg nem megy egyedül rendesen a zsebkendő használata.

Ami segíthet neki:

 • tegyél az asztalra valami nagyon könnyűt, pl. egy vattadarabkát, tollpihét, és játsszátok azt, hogy az orrával kell elfújnia. Tehát a szája szigorúan csukva, és az orrán kiáramló levegő fogja arrébb röpíteni a játékot. Amikor sikerül, nagyon boldog lesz, és örömmel gyakorol tovább 🙂
 • ezek után ne egyszerre a két orrlyukkal fújja arrébb a játékot, hanem váltva, hol egyikkel, hol másikkal. Ehhez nyilván az egyiket be kell fogni, majd a másikat.
 • miután ez a játék már nagyszerűen megy, lehet gyakorolni az orrfújást, hiszen ugyanezt a technikát kell alkalmazni akkor is 🙂

Forrás: PZ2 hozzászólás

 1. Draga bettins
 2. Tóth Éva

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!