A baba hasmenése a rémisztő és mindenkinek kellemetlen jelenségek közé tartozik. Riogatnak a kiszáradással (erre tényleg nagyon kell figyelni), gyűlik a szennyes, a pelusos kuka tele, és a kicsi nagyon nincs jól. Ráadásul a hasmenést egy csomó minden okozhatja, és elsőre nem mindig könnyű kitalálni, eldönteni, hogy mi is a bűnös.

A baba hasmenésének lehetséges okai

Vírusfertőzés: több vírus is okozhat hasmenést babáknál, a legismertebb a rotavírus, amely ellen van szájon át adható oltás is, de csak a baba egészen kis korában adják. A vírusfertőzés a hasmenésen kívül általában hányással, lázzal, hasi fájdalommal is együtt jár. Inkább télen jellemző.

Bakteriális fertőzés: hasmenést okozhat pl. a szalmonella, E.coli, staphylococcus is. A széklete lehet véres is, a baba be is lázasodhat, görcsölhet a pocakja. Járhat hányással is, de nem minden esetben jelentkezik. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak is, a baktériumtól függően. Orvosi vizsgálatot igényel. Leginkább nyáron jellemző.

Fülgyulladás: ekkor a baba nyűgös, húzza, jelzi a fülét, gyakran jár hányással és rossz a kicsi étvágya is.

Paraziták: parazitás fertőzés is okozhat hasmenést. A tünetei közé tartozik a puffadás, zsíros hasmenéses széklet. Csoportokban a gyakoribb. Mindenképpen orvosi ellátást igényel.


Antibiotikumok: ha antibiotikumos kezelés alatt vagy után van a babának hasmenése, azt arra utalhat, hogy olyan gyógyszert kapott, amely megölte a bélben tanyázó jó baktériumokat is a rosszakkal együtt. Semmit se tegyél orvosi utasítás nélkül, tehát ne hagyd abba, amit felírt, amíg nem mondja, és ne adj mást a saját kútfejed alapján.

Túl sok gyümölcslé: a túl sok és túl édes italok nem kímélik a baba pocakját, és laza székletet okoznak. Egyébként sem javasolt a kicsiknek gyümölcslét adni 6 hónapos koruk előtt, de ha problémát okoz, el kell hagyni, és várni egy-két hetet. A bolti gyümölcslé pedig egyáltalán nem pici pocakba való, tele van édesítőszerekkel, tartósítószerekkel, magas a szorbit- és fruktóztartalma. És ez mind okozhat hasmenést és puffadást.

Tápszer: a helytelenül elkészített tápszer is okozhat hasmenést, ügyelni kell arra, hogy a megfelelő mennyiségű vizet használjuk fel hozzá, és kerüljük a cukrozást.

Ételallergia: az immunrendszer reakciója általában ártalmatlan fehérjékre. Ezeket a fehérjéket a szervezet idegen anyagként érzékeli, ezért ellenanyagok termelésébe kezd. Sajnos ez a reakció akár súlyos is lehet, azonnal is vagy néhány óra múlva. A leggyakoribb tünetei a hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, véres széklet. Súlyos esetben csalánkiütés, duzzanat, légzési nehézség is járhat vele.

A leggyakoribb a tejfehérje allergia. A babáknak ugyan nem szoktunk tehéntejet adni legalább egy éves korukig, de a tápszerek nem anyatej-alapúak, így okozhatnak allergiás reakciókat. Sokszor az is bőven elég, ha az anya túl sok tejet fogyaszt. A többi gyakori étel-allergén a mogyoró, halak, kagyló, dió, tojás, szója és búza.

Élelmiszer-intolerancia: ez a kettő nem ugyanaz. Ebben az esetben a szervezet nem termel ellenanyagokat. Ilyen pl. a laktóz-intolerancia. A tünetei a hasmenés, hasi görcsök, puffadás, és általában egy fél órával a laktózt tartalmazó termék elfogyasztása után jelentkeznek. Ez fordítva is működhet, hogy egy súlyos hasmenés után a babának egy ideig gondja van a laktáz termelésével, és ezért egy-két hétig laktóz-intolerancia lép fel.

Mérgezés: a hasmenés és hányás jelezheti azt is, hogy valamilyen mérgezőt evett, akár ételt akár egyebet. A szemfüles babáknál előfordulhat, hogy olyasmit nyelnek le, ami nem emberi fogyasztásra való. Ez lehet gyógyszer, vagy tisztítószer, bármi. Ha eszméletét veszti, nehezen veszi a levegőt, görcsei vannak, azonnal mentőt kell hívni.

Babakésztetések:a babák szeretnek mindent megfogdosni és a szájukba venni, a földről is. Ez lehet játék, piszok, bogyó, homok, bármi, amit érdekesnek talál, és megkóstolásra érdemesnek. Sajnos a spenótról sokszor nem gondolják ezt…

Fogzás: igen, a klasszikus, ami szintén okozhat hasmenést, és az is lehetséges, hogy nem mindegyik fogacska bújásánál. Ilyenkor gyakori jelenség a több tele pelus, és a széklet ki is csípi a babapopsit, ami ezért különleges bánásmódot igényel. Szerencsére a fog kibújásával elmúlik.

A hasmenésről és teendőkről itt olvashatsz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!