Az orrszívó kötelező?

Semmi sem kötelező. De az első nátha alkalmával rohanni fogsz a patikába, bababoltba, és az első kezed ügyébe kerülő szerkezetet meg fogod venni. A náthás babát hallgatni rémisztő és szívfacsaró. Amíg egészen kicsi, csak az orrán vesz levegőt, vagyis venne, ha az nem lenne tele mással.

Persze, amíg nem volt orrszívó, addig is megoldották a szüleink, nekem is mondták. 🙂 A gyermekorvos első látogatásakor viszont valószínűleg rákérdez, és fel is hívja a figyelmet a szükségességére.

Megjegyzés: A gyermekorvos és a fül-orr-gégész főorvosnő néhány kérdésemre eltérő választ, tanácsot adott. Mindkettőt kipróbáltam, és azt írom le, ami nekünk bevált. Nem kell követni, ahogy soha egyetlen tanácsot sem. Mivel a döntés a tiéd, azt tedd, amit TE jónak érzel.

De végül is miért vegyem meg?

Egyrészt mert nehezen kap levegőt a váladéktól, és csak kínlódik. Ez különösen fontos alváskor, szoptatáskor. Másrészt, ha nem távolítod el az orrából a váladékot, bacik telepedhetnek meg benne, és komolyabb betegséggé fajulhat (pl. arcüreggyulladás, hörgő- és tüdőgyulladás).

A fertőzött váladékot a baba lenyelheti, így hasfájás, hasmenés is lehet a következménye. Ráhúzódhat a fülére is, amit mindenképpen el kell kerülni.


A babák nem szeretnek fülészhez, orrászhoz menni, hiszen lefogjuk közben, a fülész-orrász meg lámpával a fején kukucskál kíváncsian. Tuti sírás a vége, és érthető is, ha megijed. Az orrszívó használatával és a babanózi rendszeres tisztításával a legtöbb problémát megelőzheted.

És mégis milyen orrszívót vegyek?

Leginkább a porszívós orrszívót ajánlják, szinte mindenki. Kapható még elemes és kézi változat is. Mindháromból vettem egy-egy példányt, így tapasztalatból beszélek.

  • Kézi: szinte semmire sem jó. Kicsi, csöndes, nem rémisztő, és nem is hatásos. A baba is megunja egy idő után, hogy az orránál matatsz vele, semmi kellemes változást nem észlel. Az ára viszonylag olcsó, attól függően, hol veszed, kb. annyi, mint a porszívósé. Nagyon aranyos, játéknak jó.
  • Elemes, adapteres: egy fokkal jobb, de nagy nátha idején szintén nem elég jó. Zörög ugyan, de csak kicsit, a babát kíváncsivá teszi, de nem rémiszti meg. Piszok drága ahhoz képest, hogy végül úgyis a porszívós mellett kötsz ki. Egy előnye viszont mindenképpen van, és ezért megérte megvenni: több különböző méretű fejet adnak hozzá.
  • Porszívós: rémisztő, iszonyú zajos, hatékony. A zaj miatt a baba már eleve kapálózik. Olcsó, szinte mindenhol kapható, könnyen tisztítható és használható. Hátránya, hogy egy hatalmas fejet adnak hozzá, ami nem minden babának jó, a csöpp (koraszülött) orrhoz egyszerűen túl nagy.

Ha a baba koraszülött volt, kicsi, vagy csak nem akarod kínozni, akkor a tippem a következő: az elemeshez kapott kisebbik fejre cseréld le a porszívós fejét. Egyszerűen (kicsit nehezen megy) ki kell húzni a csőből, és a másikat beledugni.

A hatékonysága nem változik, a nóziját nem bántja, és pillanat alatt megoldja az eldugult nózi kérdését. A zajjal nincs mit tenni, esetleg a porszívót letakarni, de szerintem akkor is nagyon hangos. Van üvegből és műanyagból is. Le fogod ejteni, a műanyag tartósabb.

Na de biztonságos? Nem fáj neki?

Próbáld ki magadon. Nem fáj. Megkönnyebbülést hoz. Megsértheti a baba orrnyálkahártyáját, de saját tapasztalatom az, hogy azt nem a szívóerő okozza, hanem a nem megfelelő orrszívófej.

Erre a kórházi orrszívó a legjobb példa. Nem erősebb, mint a porszívó, hangos is, és gyakran barázdás a feje, ami ráadásul kemény műanyagból készült.

Tipp: ha kórházba kell mennetek, vidd a sajátodat. A nővérnek nincs ideje és türelme a te babádra jobban figyelni, ha vérzik, hát majd elmúlik. 🙁 De a te anyai szíved megszakad.

Visszatérve: a szívóerőt nem a porszívó határozza meg, hanem maga a kis szerkezet. Ne óra szerint használd, hanem szükség szerint. Hallod és érzed, hallgass az ösztönödre, ne mások tanácsaira, hogy ennyi óránként lehet, ekkor meg kötelező. Figyeld a babát!

Az orrszívó kötelező?

Az orrszívó használata

Ez nagyon egyszerű, szereld össze, fogd a babát, és hajrá. Vagy mégsem?

  • A baba tiltakozni fog, ha elsőre nem is, másodikra biztosan. Ha megérzi, hogy lefogod, azonnal tudja, hogy valami olyan jön, amit ő nem akar. A lefogás módszere egyénenként, babánként változó. Lehet ülve, karral, lehet térddel, lehet becsavarni valamibe.
    Az én megoldásom a hordozó volt, abba ültettem, feltettem az asztalra, előtte állva le sem kellett fogni. Ez azért fontos szerintem, mert utálja a lefogást, és mert az egyik kézzel a kütyüt fogod, a másikkal be kell fogni a fél nóziját.
  • Ebben megoszlanak a vélemények, én azt hittem, nem fog levegőt kapni így. De a kórházban a fülésznéni egyértelmű volt ezzel kapcsolatban: egy pillanatra be kell fogni a másikat, majd újra elengedni, a szívás pár másodperc alatt megvan, így igazán hatékony, nem hagyja benne a felét. A babának semmi baja.
  • Szívás előtt célszerű befújni egy kicsit, hogy lazítsa a váladékot, persze csak ha szükséges. Itt is más tanácsot kaptam: nem hanyatt fektetni közben a babát, mert a feloldott váladék csak a torkán fog lecsorogni, hanem oldalt, ami kifolyik, az legalább már kint van. És mivel: pl. Baby Sterimarral, vagy más is jó, csak ne legyen hajtógázas.
  • Orrszívás után erősebb nátha esetén szabad befújni csecsemő Nasivinnal, vagy cseppenteni egyet-egyet. Ez is ellentétes az előzőleg kapott utasításokkal, de bevált. Sőt, a fülésznéni szerint kezdődő nátha esetén megelőzhető vele az erőteljesebb duzzanat, és dugulás.
  • Ne felejtsd el darabokra szedni, és fertőtleníteni minden használat után.

És meddig kell használni? Amíg meg nem tanulja kifújni az orrát. Ez pedig kb. két éves kora körül várható.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!