Az orrszívás fontossága

Már volt róla szó, hogy az orrszívó fontos, hogy milyen típusai vannak, hogy a nátha roppant kellemetlen a babának, de az orrszívást is utálja, és érthető okból bőszen hadakozik. Amiről még nem volt szó: mi van, ha az orrszívás nem tökéletes?

Ennek persze több oka is lehet. A baba nem hagyta magát, már fájt érte a szíved, egyszerűen nem jött ki semmi, nem megfelelő az orrszívó. A kedvencem pedig: nem te szívtad, hanem a nagyi, aki szerint az egész felesleges kínzás. Hiszen mi is felnőttünk orrszívó nélkül, minket érdekes módon nem kínoztak vele (fúj, rossz anyák vagyunk), és tudod te, hogy ez mennyire fáj neki?

Persze nem fáj. Ezt minden anya tudja, mert olyannal még nem találkoztam, aki ne próbálta volna ki magán először, ahogy a szirupokat is megkóstoljuk, ugye? A nagyi viszont viszolyog az egésztől, eszébe sem jut kipróbálni, csak felháborodottan hallgat, és együtt érzően néz a gyerekre. (Természetesen a nagyi helyett írhatnék mást is, nem rájuk akarom kihegyezni.)

A sok együttérzéstől, látható felháborodottságtól a gyerek rájön, ideje jobban tiltakozni, még akkor is, ha előtte már a világon semmi kifogása sem volt a szipkázás ellen, sőt, még segédkezett is benne. Te meg téped a hajad, mert tudod, mi lehet belőle, csak épp senki sem vesz komolyan. Elvégre csak az anyja vagy.

Az orrszívás fontossága


Szóval mi lehet a náthából?

Elhúzódó nátha, akár komoly szövődményekkel, fül-, arcüreg- vagy tüdőgyulladás. Pl. két-három hét nem múló nátha után azt veszed észre, hogy a gyerek hörög levegővételkor. Irány azonnal az orvos! Csak semmi házi praktika, meg majd elmúlik, csak erősödik az immunrendszere és hasonlók. A tüdeje (és úgy általában az egészsége) nem játék, nem kísérletezésre való.

Az orvos a helyzettől függően megállapít komoly vagy kevésbé komoly problémát, felír gyógyszert, ad utasítást. Aztán remélhetőleg visszarendel. Mert elméletben “elmúlik egy hét alatt, nem is kell visszajönni anyuka”. Ha nem múlik, vissza kell menni. Mert egyszer csak azon kapod magad, hogy hiába fújod be, hiába szívod, nem jön az égvilágon semmi, a gyerek mégis “horkol”, nem kap levegőt.

Jó esetben megnézik ultrahanggal, ehhez semmilyen szakorvosra nincs szükség, a gyermekorvosi rendelőben (jó esetben) megtalálható picike szerkezet. Némi gél az arcára, és kész is. Aztán jön a meglepetés (a szidás után: hát nincs orrszívójuk?): fülcsepp a megoldás, Nasivinnal keverve és az orrába cseppentve. Magadtól ki ne próbáld, ezt a mi esetünkre adták!

Lehetne még folytatni, de a lényeg: mindez megelőzhető lett volna a normális orrszívással. Nem érdekes, hogy 30 éve nem volt még, és lám… mobiltelefon sem volt, a nagyi (meg a többiek) mégis mind telefonálnak. Attól nem lesz rossz egy anya, hogy az orrszívóval “kínozza” a gyerekét, sőt.

Ami viszont nagyon fontos: tisztítsd!

Na, ez nem mindig könnyű. Könnyen beleragad, ha meg nem szárad ki rendesen, bepenészedhet. Teljesen szétszedni nem mindegyiket könnyű, ettől függetlenül szerintem ez a legjobb megoldás. Természetesen orrszívás után azonnal, mert később kész rémálom. A sterilizálás is szóba kerül minimum két nátha között, de sima ecet is sokat segít, és legalább nem veszélyes vegyszer. Az átfolyó forró víz pedig csodákra képes.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!