Néha nem lehet kikerülni, bárhogy is szeretné az ember. Aztán szépen beletörődik, és inkább a szervezésbe, majd pakolásba menekül. Ha szerencsés vagy, nem kell egyedül menned és szembenézned a félelmeiddel, az orvosokkal, a helyzettel. Hoppá! Vagy mégis? Tudod, mire számíts, ha műteni kell a babát?

Gyűjts infót!

Azt hinnénk, hogy mindent tudunk, mindenről tájékoztattak, nem érhet meglepetés. Felkészülünk mindenre:

 • hogy mit kell vinni, mire lehet szükség,
 • mi minden történhet,
 • mennyi ideig tart előreláthatólag, ő hányadik lesz a sorban,
 • ki mehet be hozzá, mennyi időre,
 • kitől és mikor kapsz információt.

Mit kell vinni?

Tulajdonképpen mindent, amire gondolsz, és még egy csomó egyebet. Attól függően, hogy mi a baja a babának, kellhet a csomagba más is, de alapvetően tegyél be:

 • egy csomó pelust, ha még használ, textilpelust, vagy törlőt, törölközőt, vékony takarót,
 • két váltás ruhát,
 • és nem utcai ruhából (ki mit ad rá ilyenkor) is kellhet kettő. Ha altatják, előfordulhat, hogy hányni fog, akár még a kórházban, akár hazafelé az úton. Jól jön egy plusz felső legalább, hogy ne a csupa maszatosban kelljen hazáig maradnia.
 • Kell játék, meg könyv, ha szereti, bár ilyesmi sok helyen van, és szépek is, de a saját sokat segít, ha fél a kicsi.
 • Kellhet a feje alá valami, amivel aludni szokott, mert gyakran nincs a lepedőn és egy takarón kívül semmi. Az ágy feje viszont emelt, de azért jó az otthoni illat.
 • Kell az összes irata, sosem lehet tudni, mit fognak kérni, nekünk pl. a születési zárójelentésére volt szükség.
 • Kellett a kicsinek innivaló, nem mindenhol adnak (víz vagy tea, bár ha jól láttam, kérésre nálunk is adtak).
 • Szükség lesz még harapnivalóra is, neked és a gyermeknek is. Magadnak csomagolj, amit gondolsz, csak tartsd szem előtt, hogy ahol látod az ajtókat, ott nem lehet enni, ahol ehetsz, ott lemaradsz minden új infóról. Nem szerencsés enni a gyerek előtt sem (nem is lehet a kórteremben), mert kínzás, hogy ő nem kaphat.
  A gyerekeknek kortól függően, de leginkább anyatejet, tápszert, joghurtot és kekszet javasolnak adni. Nálunk sem a bébiétel, sem a banán, más gyümölcs nem volt megengedett.

Mi minden történhet?

Ez fontos kérdés. Ha altatják, hogyan kapja a bódítót, intubálják vagy sem, mi lehet a kicsi reakciója az altatásra. Vannak gyerekek (ahogy felnőttek is), akiknek meg sem kottyan az altatás, mások pedig sírnak, hánynak, hörögnek. Igazán rémisztő, a sírás furcsa és nem hasonlít a normál sírásra, és nem lehet megnyugtatni.

Kaphat beöntést, attól függően, hogy mivel műtik. A beöntés nem fáj nekik sem, de kellemetlen és félelmetes. Előtte krémmel segítenek, hogy ne érezzék annyira, de teljesen nem érzéstelenítik az egész területet. Ilyenkor segít egy apró plüssállat vagy más kedvenc, sok beszéd, mese, figyelemelterelés.


Sírás és hiszti. A műtét előtt nem lehet enni és inni, ez normális. De mikortól? Ez még kórházon belül is változó utasítást jelent. A legszigorúbb szerint vacsorától kezdve semmi, egy korty víz sem megengedett. A legenyhébb szerint a műtét előtt két órával még lehet egy kis vizet inni.

Ezeken kívül is egy csomó minden, amire nem számítasz.

Mennyi ideig tart?

A legtöbb beavatkozásról előre tudják, hogy hány perc szükséges hozzá. Ez becsapós, mert nekünk onnantól számított, amikor elvitték, de nekik akkortól ketyeg az óra, amikor már alszik, és ténylegesen belekezdenek, és addig tart, amíg az operáló orvos végez. De akkor még elhelyezik, ébresztgetik, tubust távolítanak el, ragasztgatják, kinél mire van szükség. Szóval hosszú, idegesítő és félelmetes percek és órák.

Attól is függ, hogy mennyit kell várni, hogy ő hányadik a műtéti sorban. Az előre meghatározott műtéti rendet az akut esetek természetesen felborítják, és erről nem szoktak szólni. Tulajdonképpen még érthető is, nem tartozik senkire, hogy egy másik kisgyereknek mi és milyen súlyos a baja, nem kell még emiatt is megijedni, hogy úristen, ilyesmi is történhet. Másrészt viszont csak a csúszást látod, vagy annyit, hogy telnek az órák, a gyerek éhes és szomjas, te is éhen halsz, nem mersz kimenni wc-re, mert hátha pont akkor… Szívás.

Ki mehet be a babához?

Ez kórházfüggő, orvosfüggő, és helyzetfüggő, de leginkább: anya is és apa is, de nem egyszerre. Tehát egyszerre egy ember. Ez mindenkinek pocsék, a kicsi nem érti, apa hol van, apa nem tud semmiről, csak idegeskedik, anya meg nem tudja megosztani senkivel sem a gondolatait. A másik félnek nem marad más, mint hogy szobrozzon a váróban, sétálgasson, játsszon a mobillal, rejtvénnyel foglalja le magát, esetleg az utca túloldaláról próbáljon belesni, várni a jeleket az ablakon át. Ez nem mindenki idegeinek való.

Fontos: aki bemehet, és infót kap, küldjön galambot, füstjelet, sms-t, bármit, hogy a másik fél ne idegeskedjen feleslegesen.

Ki fog tájékoztatni és mikor?

Jó esetben valamennyi tájékoztatást kapsz, amikor megbeszélitek a műtét szükségességét. Aztán a műtét napján érkezik az osztályos orvos, az aneszteziológus, az operáló orvos, egy vagy két nővér. Mindegyik kérdez, jegyzetel, tanácsol, tájékoztatást ad. Ilyenkor észnél kell lenni, minden fellelhető választ elő kell kotorni, pl. családra vonatkozó kérdések, a születéskori helyzet, terhesség lefolyása, allergiák, minden.

Közben pedig legyen egy előre megírt listád, hogy miket kell megkérdezned, és figyelj a legapróbb morzsányi infóra is. Kérdezz a listádból, amikor van lehetőség, mert nem biztos, hogy akkor is lesz alkalmad, amikor egyébként eszedbe jutna a kérdés. Ilyen kérdések lehetnek:

 • mikor mehettek haza,
 • mikor, mennyit és mit ehet majd a kicsi,
 • milyen jelekre kell azonnal visszarohanni,
 • mikor számít gondnak a hányás és mit tegyél,
 • plusz a helyzetspecifikus kérdések, pl. mikor érheti víz, milyen módon mosdathatod, ilyesmi.

A nővérekkel jó dolog jóban lenni, mert a legtöbb infó tőlük érkezik, gyakran titokban. Irtó sokat képesek segíteni, akár elkészítik a tápszert, segítenek a pelenkázásban, folyamatosan figyelik az órát, szólnak, hogy lehet újabb két korty vizet adni a gyereknek… Jó tudni, hogy legalább egy ember mindenhol szokott lenni, akire lehet számítani.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!