Álomgyár a kórházban: mesekönyv az altatásról

A két altatóorvos által írt az Álomgyár a kórházban című mesében a kis Panni történetén keresztül magyarázzák el a kicsiknek érthetően és játékos formában, rajzokkal is segítve a megértést, hogy mi történik az altatás előtt, alatt, után. A mese egy néhány oldalas kiadvány, melynek megjelenését a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány támogatta.

Álomgyár a kórházban

A műtétek előtti szorongás tökéletesen érthető, de egyben enyhíthető is, ha rendelkezésre áll befogadható információ a kicsik nyelvén. Ezért született ez a mese, amelyet minden műtét előtt álló család ajándékba kap, és amelyből lépésről lépésre megismerhetik az altatás folyamatát.

A könyvben egy Panni nevű kislány találkozik három, vele egykorú és még a műtét előtt álló gyerekkel. A történetben nekik meséli el a saját műtétjének eseményeit, a betegvizsgálattól egészen a hazamenetelig. A történetnek köszönhetően a feszült műtéti légkör enyhíthető, és mivel a gyerek már ismerik a mesét, tudják, mikor mire számítsanak, kevesebb a felmerülők kérdés is.

A könyvet dr. Kövesi Tamás és dr. Benkovics Tamara altatóorvosok (Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Gyermekaneszteziológiai Tanszék) jegyzik, akik elmondásuk szerint már hosszabb ideje gondolkodtak egy ilyen kiadványon, ezáltal is szerettek volna segíteni a családoknak.


Ennek oka, hogy tapasztalataik szerint nem hogy a gyerekek (honnan is lennének), de a szüleik sincsenek igazából tisztában egy műtéteknél szükséges altatás menetével. Nem tudják, hogy mi fog történni, mire készüljenek, mennyire kell félni.

Érthető módon mindenki tart egy ilyen helyzettől, és ebben nagy segítséget jelenthet minden hasonló kezdeményezés, legyen az kisfilm, mese, a lényeg, hogy könnyebb legyen elmagyarázni a kicsiknek, hogy mi fog velük történni. Ez nem a hivatalos tájékoztató anyag helyett van, hanem mellett, kiegészítőként, kifejezetten a gyerekeknek.

A könyvet Halas Zelda illusztrálta.

Forrás: PécsMaSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!