A fogzással együtt járhat

Bár a legnagyobb hangsúly az első előbukkanó fogakon szokott lenni, éppen olyan komoly tünetekkel és problémákkal járhatnak a későbbi fogak is. Előre nem lehet tudni, hogy a baba első foga mikor fog kibújni, melyik lesz, egyszerre hány fogacskát lehet várni, mennyi ideig tart, mennyire fogja megviselni őt és rajta keresztül téged is. Ahogy azt sem tudhatod előre, mire számíts tünetek terén.

A babák nem egyformák, és nem is mindegyik fogzik a nagykönyv szerint. Ez az időszak lehet egyszerű és bonyodalmaktól mentes, és lehet hosszú ideig tartó, fájdalmas tapasztalat is.

Egyáltalán nem biztos, hogy van előre látható dudor, rengeteg nyál, lehet az is, hogy látszólag a semmiből egyszer csak előbújik egy apró fogacskának a csücske. A baba pedig lehet nyűgös, lázas, étvágytalan, pöttyös, hasmenéses, és ezek megjelenhetnek a fogak kibújása előtt hetekkel.

Ami a legtöbb kisbabánál megjelenik:

Nyálirritáció miatti bőrkiütés

Ez viszonylag gyakori azoknál, akiknél a fogzás fokozza a nyáltermelést. A jellemző terület a száj környéke és az áll. Meg lehet előzni folyamatos törölgetéssel, és kenheted is valamilyen krémmel. Ez lehet bőrgyógyász által ajánlott (pl. Emolium), vagy kikevertetett, de nagyon jól beválik a gyógyszertári fürdető is erre a célra.


Fájdalom miatt nyűgös és sírós / bújós

Sok babának szinte elviselhetetlen fájdalmat okoznak a bújó fogacskák, emiatt természetesen sírnak, és mivel a fájdalom hosszan tart, ezért folyamatosan nyűgösek is. A legrosszabb az első fogaknál és az őrlőknél. Beválhat ecsetelő, fájdalomcsillapító, kúp, homeopátiás szer.

Étvágytalan

Nem meglepő, hogy akár még szopik, akár már rágcsál, nem eszik úgy és annyit, mint egyébként szokott. Kellemesnek tűnik neki, hogy valamit rágcsál, enyhíti valamennyire a kellemetlen, feszítő érzést, de a szoptatás / cumisüveg használata közben jelentkező szívóhatás pont ellenkezőleg hat.

A már rágcsáló babáknak sem szokott minden megfelelni ilyenkor, viszont minden baba más, ezért ki kell tapasztalni. Az én lányom a répát rágta ezerrel, és persze meg is ette.

Nem alszik

Erre könnyű mondani, hogy ha már egyszer átaludta az éjszakát, akkor ne engedj most neki, ne szoktasd vissza. Azt is tanácsolják, hogy várj, hátha visszaalszik, ne rohanj hozzá azonnal, ne szoptasd meg, ne adj neki semmit. Simogasd, énekelj neki. Esetleg nem jön be.

Esetleg nem lesz más ötleted, mint hosszú órákon keresztül sétálsz vele, énekelsz neki és rázod a popsiját. Ha ez nem tart hónapokig, akkor nem lesz semmi baj, egyszer-kétszer belefér. Vagy sokszor. A babák és a szülők tűrőképessége nem egyforma.

Persze azt nem lehet előre tudni, hogy mennyi ideig tart majd a fogzás, ezért az első ilyen éjszaka után jobb felkészülni. Lehet vészterv, apa bevonása, alvás előtt beadott fájdalomcsillapító. Nem minden babának válik be ugyanaz, ezért néha muszáj többfélével próbálkozni, és közben észnél maradni.

Fülpiszkálás

Nem mindig jelent fülbetegséget, ha a baba a fülét húzgálja, piszkálja, nyomkodja. Lehet, hogy az ínyéből kiinduló fájdalom kisugárzik a fül területére. A pánik előtt ezt is vedd figyelembe, de ha nem látsz összefüggést, vagy láthatóan a füle fáj, csak simán nem vagy biztos a dolgodban, akkor vidd el orvoshoz.

Hőemelkedés, láz

Hogy a baba közvetlenül a fogzás miatt lázas-e, azt sokan vitatják. Van tetszetős köztes magyarázat is, miszerint a fogzás miatt mindent rágcsál, ami nem feltétlenül steril, esetleg gyengül az édesanyjától kapott immunitása, ezért hajlamosabb a lázra és fertőzésekre. Mások szerint az enyhe hőemelkedés simán lehet a fogzás miatt, de a magas, több napig tartó láz biztosan nem.

Kivételek viszont mindig vannak, az unokahúgomnak három nap alatt bújt elő 4 foga, és közel 40 fokos láza volt, egyébként pedig semmi baja. De az nyilvánvaló, hogy nem ez az általános, és a magas lázról az orvost mindenképpen meg kell kérdezni, miközben természetesen szükség esetén csillapítani kell.

Ráadásul a legújabb kutatások szerint a láznak semmi köze a fogzáshoz. Egy-két tizednyi emelkedés lehet, de a láz mástól van. Még akkor is, ha nem derül ki pontosan hogy, mitől. Nem a fogzástól.

A fogzással együtt járhat

Nátha

Ez is összefügghet a fogzással, de nem közvetlenül. Náthásnak tűnik, de nem “igaziból” az. Ez rendszerint nem tart hosszú ideig. Más esetben egyszerűen pont úgy jött ki, hogy akkor fázott meg egy kicsit, amikor épp jön a foga.

Hasmenés

Ennek is lehet az oka az, hogy mindent megrágcsál, hátha valami enyhíti a fájdalmat, húzódást, feszítést, és összeszed valami fertőzést. Ha ez van a háttérben, akkor gyakran jár együtt enyhe hőemelkedéssel.
Popsigondok

Vannak babák, akiknek a popsiján látszik, ha jön a foguk. Egyszerűen kipirosodik, majdnem kiütéses lesz, de nincs igazán komoly baja. Kellemetlennek mégis kellemetlen neki, és ha nem kezeled, akkor fájdalmas, és komolyabb probléma is lehet belőle. Oka lehet a nyál kémhatásának megváltozása, ami kihat a székletre is.

Esetleg észre sem veszed, hogy kicsit lazább a széklete, mert nem igazi hasmenéses. Ilyenkor segít, ha minden peluscserénél alaposan megmosod a popsiját langyos vízzel, esetleg szappannal (nekünk a körömvirágos szappan nagyon bevált), hagyod egy kis ideig levegőzni is.8 hozzászólás

 1. Pecnyik Mária
  • Magdi
 2. Dia
  • Magdi
 3. Dalma
  • Magdi
  • Gina607
   • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!