Hogyan vedd rá a gyereket a fogmosásra?

Ezen a kérdésen a legjobb még akkor elgondolkodni, amikor nem is aktuális igazán. Amikor még alig van egy-két fogacska, vagy egy sem, amikor még a kicsinek móka a fogmosás, mert nem jött még rá, hogy ez már egész életében minden nap kötelező program lesz. A legtöbb kiskópénál pedig előbb-utóbb eljön egy olyan időszak, amikor nem akar fogat mosni. Jó ötlet előre felkészülni lelkileg, tárgyakkal és lehetséges segítőkkel is.

Van olyan baba, akinek elég későn bújnak ki az első fogai, amikor már javában zajlik a hozzátáplálás. Azt pedig mindenhol tanítják, hogy a gyermek fogait már az anyaméhben ápolni kell. Így tehát az, hogy még nincs foga, nem mentesít a rendszeres fog-, vagy ebben az esetben inkább szájápolás alól. Ha pedig már több foga is van, a fogmosás kimaradására csak nagyon erős indokod lehet.

De mi van, ha egyszer csak közli, hogy márpedig ő nem mos fogat? Ha hisztizik, szívet tépően zokog, kapaszkodik beléd, nem nyitja ki a száját? Mit lehet tenni? Az alábbi lista anyukák kipróbált módszereit tartalmazza. Van köztük jó és rossz is, nem javaslom mindegyiket, ha nem muszáj. Az azért látszik, hogy néha a kétségbeesés, hogy a gyerek foga kipotyog, felül tudja írni az elveket.

Példamutatás

Ez a legelső, legáltalánosabb tanács: előtte, vele együtt mosod a fogad, és a jó példa ragadós. A baj ezzel az, ha megoldást keresel, akkor ezen már nyilván túljutottál, és nem vált be, vagy nem hosszú távon. A fogmosást csak azért nem fogja szeretni, mert anya szereti.

Egy darabig érdekes, meg vicces, aztán unalmas, “jaj, már megint ezt kell játszani!” játék lesz belőle. Azért ne add fel. Előfordulhat, hogy látszólag értelmetlenül mosol fogat naponta ötször, de egy idő után (hetekben mérve akár) meghozza az eredményt.


Példabeszéd, mese, mondóka, ének

Fognyűvő Manócska, Fogtündér, egyénileg költött mondóka, igaz történet, bármi. El lehet mesélni a mesét, meg lehet venni könyvben. Át lehet alakítani a napi menüre, hogy a manó nagyon szereti az aznapi ételt, ezért ha marad belőle a szájában, akkor éjjel megjelenik, és a kalapácsával kikalapálja belőle. Ez a módszer sem mindig hatásos, hasonlóan a zsaroláshoz. Néha a gyerek egyszerűen közli, hogy nem baj.

Ennek egy másik verziója az éneklés. Kell hozzá némi önirónia, meg lazaság is, de gyakran működik. Anya is meg apa is énekelhet, a csip-csip-csóka például tökéletes erre a célra, a végén a fogkefével remekül lehet kalimpálni. 🙂

Játék

A játék lehet szintén a mondóka, egy éppen érdekesnek bizonyuló tárgy, vagy maga a fogkefe.

Bár alapvetően nem tartom játéknak a fogmosást, de vannak helyzetek, amikor egy játékos fogkefe csodákra képes. Lehet kapni például autónak álcázott fogkefét, ami a szájban hangosan (anya hangján) mossa a fogakat, vagy mackósat, ami brummogva mondja, hogy ez a fog már szép tiszta, de a másikat még mosni kell.

Játék lehet, ha csavarhatja a kupakot, ha ő nyomja a fogkrémet. Ebben az esetben jobb, ha csak a szemed forgatod, az tetszeni fog neki, nevet, és még jobban nyomja a fogkrémet…

Hogyan vedd rá a gyereket a fogmosásra?

Zsarolás tárggyal, lehetőségekkel, érzelmekkel

Ha mosol fogat, megkapod (amit kért), ha mosol fogat, lehet mesét nézni, ha szereted anyát, megmosod a fogad. Nem tartozik az első körben kipróbálandó lehetőségek közé, az érzelmi zsarolás meg végképp nem.
Ennek a másik változata, ha ijesztgeted a gyereket, hogy csúnya lesz, meg fájni fog, meg a fogorvos nem lesz kedves. A gond az, hogy még nem érti, hogy milyen lesz csúnyán, milyen lesz, amikor fáj, és félni fog a fogorvostól. Gyakori, hogy be sem válik, a gyerek képes lemondani arról, ami a fogmosás ellentétele lenne.

Erőszak

Ezt igazán pici betűkkel írom csak ide, és csak azért, mert vannak anyukák, akiknél ez vált be. Vérmérséklet (és hasonlók) kérdése, hogy ki képes rá, és ki nem. Aki képes rá, az azt mondja, hogy a fogmosás nem választás kérdése, és később nem fogja megköszönni a gyerek, ha azért rosszak a fogai, mert anya nem volt elég határozott. A gyereket “egyszerűen” lefogják, és megsikálják a fogait. Ha a legparányibb ellenérzésed van, ne próbáld ki.

Külső segítség

Ez a személyes tapasztalatom. Apa vagy a mama csodákra képes. Csak előtte el kell nekik mondani, hogy pontosan melyik fogra kell nagyon figyelni (ha van ilyen), és szerinted mi az alapos fogmosás a gyerek esetében.

Nem anyától könnyebb eltűrni, ha nem profi, ha mellényúl, vicces, ha lecsöpög, ha minden fogkrémes lesz. Más módszerrel próbálkoznak, mint te tetted, ez pedig az újdonság erejével is hat. Némi idő eltelte után pedig már anyának is büszkén bemutatja a tudományát.

Sokat segít, ha a szidás helyett a pozitív gondolatok és szavak kerülnek előtérbe. Hogy csúnya lesz a fogad, azt lehet mondani úgy is, hogy: nézd, anyának milyen szépek a fogai, te is szeretnél ilyeneket? Vagy megdicsérni, hogy ügyes volt, szépen tartotta fogkefét, az alsó fogacskák már gyönyörűek, milyen szép a kislány / kisfiú a tükörben.

Meg lehet kérni a mamát, hogy ha meglátja a gyereket, lepődjön meg, és kérdezze meg, hogy ki ez a szép mosolyú, fehér fogú kisgyerek? A gyerek meg büszke lesz, és sokkal lelkesebb.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!