Elképesztő mennyiségű fogkeféből válogathatsz, ha a gyermekednek szeretnél vásárolni. Különböző méretűek, formájúak, anyagúak, mindenféle kedvelt figurával és mintával. Némelyikre ráírják, hogy mekkora babának, másikra meg nem. Te hogy választasz?

Állsz a hosszú polc mellett toporogva, mindet megnézed, mire egyet leemelsz végre, vagy könnyen döntesz, hisz úgyis csak pár hónapra kell? Esetleg van kedvenc helyed,  ahol már tudod, hová nyúlj, hogy azt kapd, amit jónak tartasz, és csak a színen kell elgondolkodnod?

Nem mindegy, mekkora a gyermeked, ez nem is vitás. Az egész piciknek anya törli gézlappal vagy hasonlóval, felkészültebbek xilites kendővel. Aztán jöhet a puha, könnyű ujjra húzható, majd a kezdőknek, később haladóknak való. Legyen a feje kerek, puha, lekerekített végű sörtékkel, kicsiknek legyen rajta biztonsági gyűrű, nehogy véletlenül túl mélyen a torkába tudja tolni, ha még rágóka is van a végén, az igazán szuper. A szín és minta legyen a gyerek kedvence… rengeteg ismertetője van a tökéletes fogkefének. De mit szól ehhez a gyermek?

Sokan igazán hevesen tiltakoznak. Egyszerűen álomvilágban él az, aki azt hiszi, hogy minden kicsi, akármilyen korú is éppen, szép nyugodtan ül anya térdén, nagyra tátja a száját, és ficergés nélkül hagyja a fogát megmosni. Van ilyen gyermek is, de ez leginkább korszakonként változik. Egyszer hagyja és élvezi, aztán pár hétig cirkuszol, majd megint inkább utánozni van kedve. Ezért könnyű elveszni a tanács és a valóság között, hogy a fogakat alaposan meg kell mosni, de semmiképpen sem erőszakkal.

A fogkrém választásánál is fontos, hogy a gyerek szeresse az ízét, kinézetét. Ennyi azonban nem elég, legyen csökkentett a fluoridtartalma, lehetőleg tartalmazzon xilitet. A csökkentett fluoridtartalom fontos, mert a szakértő szerint néhány gyerek hajlamos lenyelni a fogkrém egy részét. 🙂 Olyan mókás, mert amíg nem tud köpni, addig bizony a pocakjában fog kikötni, sok esetben pedig rögtön, amint a fogkefe a szájába került. Nem lesz semmi baja, de azért mértéket nem árt tartani, mert a túl sok fluorid miatt később foltosak lehetnek a maradandó fogai.


Fogkrémből is van választék, de azért nem annyira bőséges, mint a fogkeféből. Van gyermekfogkrémje az Elmexnek, Signalnak, ott a Gabi, a sokak által használt Nenedent, amiből van fluoridmentes és fluoridos is, van a Chicconak is eperkés (és egy csomó másik). A legjobb megoldás többet is kipróbálni, életkornak megfelelően cserélni, esetleg a gyerek hangulatához igazítani. Könnyebb a fogmosás, ha az a kérdés, hogy melyikkel, mintha az, hogy kell-e egyáltalán. 🙂

(Az én választásom: Mam fogkefék több színben, fogkrémnek a Chicco eperkéje és a Nenedent, igény szerint.)Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!