Babafogak és a fekete pöttyök – eltüntetési tapasztalatok

Az első rémület után, amit gondos és túlparás anyukaként érez az ember, elindulunk a fekete pöttyökre megoldást keresni. Azonnalit, működőt, ingyeneset, kényelmeset. Infót, segítő kezet, tanácsot, tapasztalatot várunk, és az ígéretet, ha így meg így teszünk, akkor minden jó lesz. Nincs ilyen. 🙁

Minden gyermek más, senki sem ígérhet csodamódszert, bűbájt vagy varázslatot (bár sokan megpróbálják). Egyetlen dolgot lehet tenni: kérdezni, aztán tapasztalni.

A fogorvosok sok mindent mondanak. Akihez ingyen jár az ember, az elfoglalt, és ritkán megy bele apró tanácsokba, trükkökbe, amikből a páciensektől begyűjtött tapasztalatok alapján jó soknak kell a tarsolyában lenni. Akihez pénzért jár az ember, annak az az érdeke, hogy minél több jusson a zsebébe, ezért nem valószínű, hogy ingyen fog hatni is képes tanácsot adni. Tehát vagy fizetünk olyasmiért, ami nem is biztosan szükséges, vagy kísérletezünk.

Babafogak és a fekete pöttyök - eltüntetési tapasztalatok

Fontos: nagy valószínűséggel meg tudsz a fekete pöttyöktől és csíkoktól szabadulni, csak ne add fel. Folyamatos küzdelem lesz, de megéri. Kitartás!

Még egy gondolat: a legkedvesebb mondat az álmegnyugtatás, hogy még nem kell semmit sem tenni, majd ha a gyerek x idős lesz, akkor jöhet a nagyágyú megoldás, valami műszeres és rémisztő kezelés. Nekem is mondták ezt is, többek között. Én viszont úgy gondoltam, ha már úgyis várni kell, akkor tesztelhetem a saját (felnőtteket, kismamákat kezelő) fogorvosom tippjeit. A pöttyök néha újra megjelennek, aztán gondos odafigyelésre megint eltűnnek.


Íme, a tapasztalataim:

Alma helyett körte

Ez elsőre furán hangzott, de végül bevált. Jó az alma is, kivéve a puhább és édesebb, csak nagyon kell figyelni, hogy utána még egyen valami mást, és / vagy 30 perc múlva (előbb semmiképpen) menjünk fogat mosni. A körte lehet keményebb és puhább is, naponta többet is megehet, se pötty, se csík.

Frissítés: amióta az almát rendesen eszi (egészben kapja, héjával, harapja), azóta nem bántja a fogát. Már szereti a savanyú zöldalmát is, az pedig kifejezetten csíkgyilkos. 🙂 Csak a fogmosás időpontjára kell nagyon figyelni: 30 percnél hamarabb tilos.

Banán

Amelyik gyerek szereti a banánt, az ritkán áll meg egynél. Pedig meg kell. A túl sok banán után is láttam fekete pöttyöket előmerészkedni.

Répa főzve vagy nyersen

A répa nyersen segített leszedni a pöttyöket, míg főzve nem, sőt inkább újra előjöttek.

Babakeksz

A babakeksz vitatott dolog, több szempontból is. A fogacskák szempontjából én száműztem teljesen, aztán felülbíráltam a döntésemet egy kis kísérletezés erejéig. A puha, könnyen málló keksz nagyon nem jó. A keményebb viszont teljesen lepucolja a fogakat.

Kenyér

A kenyér is a bűnöző ételek között van, egyedül a ropogósra sült héja után nem láttam semmi elváltozást. A puha belseje azonban mindig gondot okoz.

Tészta vagy rizs

Egyértelműen a rizs. A tészta megfő, lisztes, ragadós (a foghoz és ínyhez), és hosszú távon csíkot eredményez a fog íny felőli részén.

Főzelékek

A főzelékekkel csak a rántásban szereplő liszt a baj. Más sűrítési móddal szuper, és nem kell (nem is szabad) kiiktatni. Ami meg lisztes, abból csak maga a zöldség landol a tányérján, utána “kötelező” inni, majd fogat mosni.

Fogmosás

Fél órával étkezés után. Éjjelre mindenképpen. Kétféleképpen is: először anya a finom ujjra húzhatóval, majd a gyerekfogkefével, amivel a gyerek még játszhat utána egy negyed órát. Az ugyan nem igazi fogmosás, de ő szokja, tanulja, valamennyire azért a sörték csak a fogaihoz érnek, és közben serkenti a nyáltermelést is. A nyál pedig segít a karbantartásban.

Természetesen a többi elfogyasztott étel is számít, és ezek a tippek sem csodaszerek. Nálunk működnek, bár néha zsonglőrködni kell. Teszteléskor is csak egyszerre egyfélét adtam, és azóta is így teszek. Vagyis ha az egyik bűnöset eszi, aznap másik fajtát már nem kap, de semmit sem vontam meg teljesen. Pl. egy nap nem kap kenyeret és tésztát. Így mindig tudom, mi volt a bűnös. Ha pedig úgy jönnek a pöttyök, hogy semmi ismertet nem adtam, nyomozni kezdek. Folyamatos és irgalmatlan odafigyelést igényel, de megéri.

Update

1. Sikerült eljutni odáig, hogy a fogain nincsenek fekete pöttyök, se lyukak, se semmi nem odavaló. Ebből egyenesen következik, hogy kezelésre sincs szükség.

2. A fogorvossal közösen megállapítottuk a közös kísérletezésünk sikerét. Mivel ő nem egy gyereket lát, van összehasonlítási alapja, hogy “hogy teljesít” a rendszeres, profi fogmosás önmagában, hogy ha ez nem annyira profi és rendszeres, és mit eredményez ez a játék az ételekkel ÉS az alapos fogmosás.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!