Fekete csík a kicsi fogán

Ha fekete csíkot látsz a kicsi fogán, lendülj túl az első pánikon, és nyugodj meg. Nem kell úgy maradnia. Mondom ezt úgy, hogy én is találtam csíkot az egyik alsó fogán, pánikoltam, két fogorvosnál jártam, és már egyáltalán nincs csík. Tehát: el tudod tüntetni! Figyelned kell mostantól még néhány apróságra, de jó eséllyel menni fog.

A babák fogzásáról rengeteg írást lehet találni, hogy mikor kell(!) kibújniuk, milyen sorrendben (kivéve, akinél nem úgy van…), hogy mikor kell kezdeni a fogápolást, milyen módszerrel, kefe, rongy, gézdarab, fogkrém nélkül vagy gyermekfogkrémmel… Már az ezzel kapcsolatos kérdés is rengeteg.

Ha valami probléma merül fel, csak ezek után következik. Azt gondolnánk, hogy az egész kicsi gyermek éppen kibújt fogaival nem történhet semmi rossz. Nem romlanak, nem szuvasodnak, nem fogkövesednek, nem feketednek, nem lyukadnak. De igen. 🙁 Vajon miért?

(A mi két fogorvosunk, Dr. Julia Staebler és Dr. Binus segítettek nekem a válaszokkal és a tanácsaikkal.)

A fekete csík lehetséges okai

  • Lehet oka (ritkán), hogy örökölte a rossz fogakra való hajlamot. Ez ennyire kicsiknél ritkán okoz nagy galibát, főleg, ha figyeltél már a várandós időszakodban a babád fogaira. Igen, már a pocakodban kellett (volna) erre is gondolnod.
  • Oka lehet a sok cukor az étrendjében, a cukros tea, üdítők és társai. Feltételezem, hogy rázod a fejed, a te gyermeked semmi ilyesmit nem kap.
  • Lehet oka, hogy a te szádból (vagy apáéból, nagyiéból…) átjutottak a gonosz baktériumok, pl. egy lenyalt kanállal, cumival. Erre is rázod a fejed, kizárt. Ezt ma már mindenki tudja, hogy ártalmas, nem csináljuk. Rendben.
  • Előfordulhat, hogy nem mosod rendszeresen a fogait? Esetleg nem megfelelő eszközzel, nem jó technikával? Nem, ennek is utánajártál az első fogak kibújásakor, vagy még az előtt. Rendszeresen törölgetted, aztán vettél kicsi ujjra húzható, majd apró gyermekfogkefét, és használjátok is.
    Ide egy megjegyzés: a két fogorvosunk (a gyermeké és az enyém) egyetértett abban, hogy kezdetnek, ha már van fog, a legjobb megoldás az ujjra húzható fogkefe. Nem bántja sem az ínyét, sem a fogzománcot, amennyire szükséges, tisztít, és a gyermek megszokja, hogy valami matat a szájában.

Ezeken tehát túljutottunk, mi okozhatja még?

  • Ha még szoptatod: mennyi cukrot fogyasztasz? Főleg éjszaka érdekes, amikor a nyáltermelés csökken, nincs lehetőség fogmosásra szopizás után, és az anyatej a szájában kezd el emésztődni. Ha szoptatsz, bármennyi cukrot fogyasztottál eddig (tea, kávé, sütemény, édes ételek, nasi, csoki), felezd meg. Nem mondom, hogy hagyd el teljesen, de amennyire csak tőled telik, csökkentsd le a mennyiségét.
  • Milyen rend szerint eszik a gyermeked? Naponta x alkalommal, rendszeres fogmosással, és közte semmi nasi? A nasi ebben az esetben bármi lehet, egy alma sem jó, vagy egy répa. Semmi. Két étkezés között nagyon csökkentsd le, és tényleg legyen inkább egy alma, amit haraphat. Néha nehéz megállni, hogy ne rágcsáljon, amikor éppen “dolgozik” a konyhában, és kér a főzés alapanyagaiból, egy darabka sajt, egy kis kenyér…
  • És a kedvencem: kenyér, tészta … lisztes, ragadós dolgok. Csökkenteni kell a mennyiségét, utána egy darab almát (vagy hasonlót) adni befejezésnek. A liszt nagyon ártalmas a fogromlásra hajlamosaknál. Rosszabb, mint a cukor. A nyál ugyanis nem képes lebontani, a nyelv nem képes normálisan lesimogatni a fogról, különösen nem a fogínynél, ahol a fekete csík megjelenik.

!! Ez nem azt jelenti, hogy nem kaphat tésztát vagy egyebet, te nem ehetsz cukrosat, nem szoptathatsz, vagy a kicsi nem ehet nap közben. De igen. Csak figyelj oda, mikor mit és mennyit.


És a fogmosás: étkezés után fél órával, hamarabb semmiképp, mert károsodhat a fogzománc, és sokáig húzni sem jó. A legjobb, ha megmosod a fogát mondjuk az ujjadra húzhatóval, hogy biztos tiszta legyen, aztán a kezébe adod a gyermekfogkefét, szimplán bevizezed, és hagyod, hadd játsszon vele. Erősíti a nyáltermelést, és közben azért ő is csak kapirgálja a fogacskáit.

Fekete csík a kicsi fogán

Egy ujjra húzható fogkefe 500 Ft körül van, és három gyermekfogkefe egy csomagban 900 Ft (Brendon), tehát nem annyira vészes. A gyermekfogkeféből célszerű rögtön többet venni, mert a gyermek nagyon igénybe veszi. 🙂

Vidd el fogorvoshoz!

Az első lépés: a csík felfedezésekor ne késlekedj, irány a fogorvos. A fekete csík megjelenése után rövid idővel még otthon általában egyszerűen eltávolítható, semmi drága kezelés nem kell hozzá.

Később már ez nem lesz igaz, és ráadásul a tejfogak sokkal gyorsabban romlanak, mint a maradandó fogak. Hamar képesek tövig lerohadni, és csúnya fekete csonkot hagyni maguk után.

Amit még érdemes tudni: hiába tűnik el a csík, attól még az elővigyázatosságnak maradnia kell. Ha egyszer előjött, mihelyt nem figyelsz, újra meg fog jelenni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!