Babafogak: nem mindenki „általános”

Vagy más szóval, van olyan baba, aki „szabálytalan”, szabálytalanul fogzik, azok a bizonyos babafogak nem a nagykönyv szerint jönnek. Ki nem állhatom az általánosításokat, a mindenki, minden terhesség, minden baba egyforma elve alapján születő tankönyvi megállapításokat.

Két kedvencem is van a fogzás témaköréből, így hangzanak: „Normálisan az első tejfog hat hónapos és egy éves kor között bújik elő (alsó fog), a következő pedig két vagy három hétre jön az első után.” és a másik: „Az 1 éves kisbabának már 8 fogacskája van.”

Azon túl, hogy a mondatok egészen egyszerűen ebben a megfogalmazásban nem igazak, más bajom is van velük. Mégpedig az, hogy a „szabálytalan” babák anyukái keresnek a témában, ezeket találják, és elhiszik, hogy valami nincs rendben, mi több, ők csináltak valamit rosszul.

Ez persze egy csomó más témára is igaz, nem csak a fogzásra.

A barátnőm kislányának az első foga 4 hónapos korában kibújt. Az én lányomé majdnem 13 hónaposan jött elő végül. Hm. Egészen biztos az a 6 – 12 hónap?! A mondat második felével kapcsolatban: a lányom első foga felül jött ki, egyszerre kettő.


Ebből egyenesen következik a második mondat tévedése: nincsen 8 fogacskája egy éves korára. Most 14 és fél hónapos, és 4! van neki. És a legszebb az egészben, hogy ez is normális, és teljesen egészséges a baba, és nem rontottam el semmit. Oka persze van, el is mondom mindjárt.

Csak a mondatokhoz annyit hozzátennék, hogy ha az első az „normálisan” helyett úgy kezdődne, hogy általában, és a másodikban is benne lenne ez a szó, akkor nem szólnék semmit. Így bosszant, mert kérdések özönét indítja el, és kétségbeesett leveleket írnak szegény anyukák, akik megnyugvást keresnek.

Babafogak

Mikor várhatók az első babafogak?

Babánként változó. 🙂 Azért a nagy átlagnál a fogzás nagyjából 5 hónapos korban kezdődik, de mint már írtam, vannak kivételek, előbb (akár két – három hónapos korban) és később (egy éves kor után) is normális.

A fogzás ráadásul nem összetévesztendő a fog áttörésével. A fogzás egy folyamat, nyálzás, rágás, duzzadt íny, kihat a baba közérzetére, aztán végre kibújik a várva várt fog.

Maga a kibújás csak néhány napig tart, és az áttöréssel általában a kellemetlen tünetek ideiglenesen ugyan, de megszűnnek. A növekedés önmagában már nem fájdalmas, inkább érdekes a számukra.

Az első tejfogak előbújása rendszerint hat hónapos kor körül már várható, és kb. 2 és fél – 3 éves korra már mind a 20 fogacska kint van. Kérdezte egy anyuka, hogyan mertem darabos ételt adni a kicsinek fogak nélkül.

Hát úgy, hogy attól még kaphat ilyesmit. Nyilván nem kőkemény, hatalmas falatokat. Kicsiket, puhákat, rághatót. Mi több, a logopédus szerint kifejezetten szükséges, hogy már a lehető leghamarabb rágjon a baba, hogy megerősödjenek a száj- és nyelvizmai, amik szükségesek lesznek a helyes hangképzéshez.

Ha későn bújnak a fogai, általában a ti „hibátok”. Azért teszem idézőjelbe, mert nem hibáról van szó, nem lehet tenni ellene, ez ugyanis a genetika. Örökölte a gyerkőc. Mégpedig tőletek. Valószínűleg egyikőtök, vagy mindketten hasonlóan későn kezdtétek a fogzást. A szüleitek fognak erre emlékezni.

A későbbi fogbújásnak lehet még oka a D-vitamin és a kalcium hiánya is, de ez elég ritka. Ha késnek a fogacskák, lehet röntgenvizsgálatot kérni, amellyel a fogcsírák kimutathatók, de ezzel nem kell sietni, a fogorvos szerint is ráér akkor, ha még 13 – 14 hónaposan sincs egy sem.

Melyik babafog bújik ki először?

Babánként változó. 🙂  A babafogak megjelenésének hivatalos, könyv szerinti sorrendje: alul középen kezdődik a két metszőfoggal, majd felül ugyanott folytatódik, csak ott négy metszőfog várható.

Jön alul a két oldalsó metszőfog, és a négy zápfog, ez a hat nagyjából egymás után bújik ki. A zápfogak előbb várhatóak, mint a szemfogak, ezért helyet hagynak nekik a metszőfogak mellett.

A szemfogak ideje általában másfél éves korban jön el. Utoljára bújnak a hátulsó zápfogak, rendszerint két és fél éves kor után. Ezek alapján két éves korára várható, hogy legyen 16 foga, és három évesen már ritkának számít, ha nincs meg a teljes, 20 fogacskából álló fogsora.
Akkor sincs semmi baj, ha először jön felül kettő, majd alul kettő, mint nálunk (egyszerre!), vagy felül és alul egy-egy, majd felül és alul a másik kettő középső egymás után. Néha a szélsők előbb jönnek, mint a középsők.

Gondot akkor jelent a nem tankönyv szerinti sorrend, ha a fogak láthatóan nem férnek el a szabálytalanul kibújt fog mellett. Ilyenkor irány a gyermekfogász, aki segít a problémán.36 hozzászólás

 1. Kiss Era
  • G Erika
 2. Csilla
 3. Zsófia
 4. Németh Nikoletta
 5. Bernadett
 6. Dia
 7. Kukri Ágnes
 8. Kittikata
  • Magdi
 9. Dóri
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!