A Vigantol is szerepel az első babának szánt receptek között, amit a gyerekorvos ír fel. Az első időszakot kórházban töltő babáknak ott is felírhatják.

A Vigantol a mesterséges D-vitamin, ami folyékony formában van. Cseppenként kell adni a babának. A mennyit, mikor, meddig, hogyan kell beadni kérdésekre több válasz is létezik, az orvos utasításától függ.

Általánosságban elmondható, hogy a cseppeket a legegyszerűbb beadni a babáknak. Legalábbis első alkalommal :). Van, aki az anyatejbe, ételbe keverést javasolja, mert akkor a baba észre sem veszi jó eséllyel. Ezzel lehet vitatkozni.

Más az evés-előtt-gyorsan-lenyeljük módszert tanácsolja. Ennek indoka pl. az is, hogy nem rontja az étel ízét, és mivel nem lehet tudni, hogy a baba az egész adagot megeszi-e, azt sem lehet tudni, hogy az összes neki szánt vitamin, gyógyszer bekerült-e a szervezetébe.

A legjobb módszer az egyenesen a szájba cseppentjük, persze ha sikerül.


És hogy miért kell? Anyatejes babák az anyatejjel nem jutnak D-vitaminhoz, mert nem tartalmazza (elenyészően keveset). A D-vitamin viszont fontos a szervezetnek, a csontoknak, szívnek. Nyári hónapokban a napfény hatására a szervezetben D-vitamin termelődik. De ez nyilván nem azt jelenti, hogy a csöpp babát ész nélkül napoztatni kell!

Csecsemőgondozás - Vigantol

Vigantol – a tudnivalók

A Vigantol cseppek D3-vitamint tartalmaznak. Amiért adni kell, hogy megelőzze a D-vitamin hiányt, amely angolkór vagy csontlágyulás kialakulásához vezethetne.

Ha a baba valamilyen oknál fogva már kap gyógyszereket, akkor az együttes alkalmazás eldöntése mindenképp orvosi feladat.

Ezzel együtt is természetesen a Vigantolt is az orvos utasításának megfelelően kell beadni. Inkább kérdezz rá még egyszer a gyerekorvosnál, minthogy más anyukáktól tájékozódsz. Más ugyanis az ajánlott adag koraszülöttek, egészséges újszülöttek esetében.

Koraszülött baba kezdésnek általában napi 2 cseppet kap, amit lecsökkentenek napi egy cseppre, amint eléri a korrigált kora a 40. hetet. Az érett újszülöttek napi egy cseppet szoktak kapni. A jelenleg érvényes szabályozás szerint 14 napos koruktól kezdve kapják 1 éves korukig, de a D-vitamin adása továbbra is erősen javasolt, különösen télen.

Ez kis módosítással igaz azokra a babákra, akiknek az anyukájuk a 3. trimeszterben D-vitamint szedett. Ilyenkor a babának általában később, a 3. héten kezdik adni a Vigantolt.

Az üvegből a cseppet kivarázsolni néha türelmet igénylő feladat. Ha fejjel lefelé tartod az üveget, akkor is kellhet egy kis idő, mire megjelenik a csepp. Ha közvetlenül a baba szájába szeretnél cseppenteni, akkor nagyon kell figyelni, nehogy több menjen. Ha túladagoltad, akármilyen kicsit is, azonnal szólj a gyerekorvosnak.

Ha pont ellenkezőleg, elfelejtettél beadni egy adagot, akkor ne tegyél semmit, folytasd a következővel, semmiképp se add duplán, a kimaradt adagot pótolva. Ha nem csak egyszer felejtetted el, hanem egymás után többször, akkor is hívd fel az orvost.

A hogyan adjuk be kérdésre adott javaslatok igen eltérőek, mint feljebb is írtam, de szerepel köztük az anyatejbe, tápszerbe, ételbe keverés, amikor is az egész adag ételt / tejet / tápszert meg kell etetni a babával, különben nem jut be az egész csepp D-vitamin.

Ne használd fel a cseppeket, ha zavarosnak látod, ha lejárt a szavatossága, vagy ha nem megfelelően tároltad. Ez max. 25 fokot, és fénytől védett helyet jelent.1 hozzászólás

  1. Niki83

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!