Vagyis öltöztetési gondok. Nem egyszerű a tél, mert hideg van, megfázik, náthás lesz, füle fáj. Problémás a nyár, mert megsüti a nap, kimelegszik, és utána néha megfázik. Közte pedig ott a tavasz, amikor a téli már meleg, a nyári még hideg, fúj a szél és esik az eső. A csizma már sok, a szandál még kevés, füles sapka túlzás, nyári kendő nem elég. Mit adjunk a babákra?

Örök dilemma és veszekedések forrása. Valaki mindig jobban tudja, a mi gyerekünknek mi lenne a jó. Valljuk be, vannak pillanatok, amikor mi is jobban tudjuk, mit kellene a szomszéd babára adni. De a mienkkel gondban vagyunk. Főleg azok, akik gyakran saját maguknak sem képesek eltalálni, hogy mi lesz a megfelelő ruházat. Mi és mennyi, hány réteg.

Átmeneti időszakban

Az átmeneti időszakba sok minden belefér, lehet az időjárás enyhén szeles, vagy ködös, nyirkos is. A ködös időszakot nem szeretjük, ilyenkor nem a legszerencsésebb hosszabban időzni a szabadban, különösen ott, ahol sokan járnak. Könnyebb elkapni egy vírust, vagy bacilust.

Változékony időben a megfelelő ruhák kiválasztásához vedd figyelembe a baba korát, hogy mennyire tapasztaltad fázósnak vagy izzadósnak, és hogy volt-e már komoly betegsége, gyakori megfázása.

Az újszülöttnél az öltöztetéskor figyelj a napszakra és a tényleges hőmérsékletre. Azért, mert hivatalosan dél van és meleg, de valójában inkább hűvös az idő, ne az elméleti meleghez öltöztesd. A rétegek fontosak, jó egy body, fölé egy rugdalózó, és ha hűvös van, akkor kabátka is. Legfelülre tehetsz még egy vékony takarót is. Ha valóban meleg van, akkor vedd le a rétegekből a kabátkát.


A nagyobb babáknál csak addig kell több réteget adni, mint amennyit te felveszel, amíg nem mozog, nem sétál vagy szaladgál. Amíg csak üldögél vagy fekszik, addig legyen plusz egy takaró rajta. Később elég az is, amennyi rajtad van. Kivéve…

Mert persze kivételek mindig is lesznek. A nagyobb babánál már kitapasztaltad, hogy mennyire izzadós, vagy fázós. Nem minden gyerek olyan, mint az anyukája. Az én lányomnak például mindig melege van, hamarabb megizzad, ezért az ugyanannyi réteg vékonyabb darabokból áll, mint nálam. Vagy eggyel kevesebből.

A fázós anyák hajalmosak túlöltöztetni a gyereküket. Ha nem vagy biztos magadban, ellenőrizd a nyakánál és a hátánál a kezeddel. Ha melege van, érezni fogod. Ez fordítva is igaz, a lényeg, hogy a gyerekre kell figyelni, és nem a könyvekre, szomszédokra, és más kívülállókra (rám se, csak a gyerekre 🙂 ).

Figyelni kell a hőmérséklet változásaira is. Ha hosszabb időn keresztül vagytok kint, előfordulhat, hogy hirtelen lehűl a levegő. Ezért jó ötlet inkább cipelni egy plusz pulcsit is.

Ha pedig már volt beteg, akár fülfájás, akár tüdőgyulladás, akkor érthető módon sokkal jobban aggódsz, és odafigyelsz. Ne hallgass senkire, csak az ösztönödre és a gyermekedre.

Sapkakérdések

Télen mindig meleg, füles sapka kell. Nyáron inkább a naptól védő, vékonyka sapi a jó. Tavasszal és ősszel a szél szokott gondot okozni, emiatt kell a sapka. De annak nem kell téli vastag sapkának lennie, elég egy vékonyabb, de a fülét védő fajta. Csak azért pedig, mert nincs még nyár, de nem fúj a szél, és elég meleg is van (18°C felett), nem kell sapkát adni.

Nyáron

Kánikulában a baba korától függően bent elég egy pelenka, egy vékony body, vagy egy póló pelussal is. A sétához sem kell túlbonyolítani a kérdést, de a sapkára és a bőrére figyelni kell. A sapka a téli hidegen és szélen túl az erős napsugárzástól is véd.

Vannak babák, akiknek akár a nem túl erős napsütéstől is koszmós lesz a kobakjuk. A probléma természetesen orvosolható, de jobb megelőzni. A zokni nem kötelező nagy melegben, ha nem adsz rá, nem fog fázni, de ha neked jobban tetszik, vékony zoknit nyugodtan adj rá. A gumija ne legyen semmiképpen sem szoros.2 hozzászólás

  1. Andrea
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!