A kedvenc válaszom, amit szinte minden kérdésre odaböknek: attól függ. Ebben az esetben persze igaz, csak tudni kell, mitől is függ.

Például attól, hogy mennyi idős a baba. Más a normális széklet néhány napos, néhány hónapos korban. Más akkor is, ha tisztán anyatejet kap, és megváltozik a hozzátáplálás megkezdésével. De jó lenne egy színkódos táblázat!

Ami van egyébként pl. Németországban, segítségül az első gyerekorvosi látogatásnál az anyuka kezébe nyomják. Sajnos leginkább használhatatlan, mert a színtelen pelustartalomra koncentrál.

Magzatszurok (mekónium)

Ha a kisbaba még csak néhány napos, akkor tökéletesen normális a fekete vagy sötétzöld széklet. Ez nem bajt jelent, hanem szimplán azt, hogy a mekónium távozik, amelyet a kilenc hónap anyaméhbeli tartózkodása alatt halmozott fel a beleiben. Aha, mekónium, de mi is az?

A másik neve a magzatszurok, és egy sötét színű, ragadós, szurokra hasonlító anyag. A víz nem oldja, így lemosni elég nehéz. A terhesség második harmadában kezd gyűlni a baba belében, és magzatvizet, és apróságokat (elpusztult sejteket, epefestéket) tartalmaz.


Tehát a mekónium lesz az első széklet a kinti életben. A kolosztrum, az előtej hatása kicsit hasonlít a hashajtóéhoz, ez segít a leginkább a magzatszuroknak távozni.

Minél hamarabb kerülhet a baba mellre és kaphatja meg az előtejet, minél gyakrabban van lehetőséged szoptatni, annál hamarabb tisztul ki a szervezetéből a magzatszurok. Ha ezt látod a pelusban az első napokban, az jó jel, mert ebből tudhatod, hogy a belei jól működnek.

A mekónium sárgaságot okozhat, ezért fontos, hogy gyakori szoptatással elérd, hogy minél előbb távozhasson a bélrendszeréből. Aggodalomra akkor van okod, ha a pelusban még három nap elteltével is ezt a ragacsos sötét magzatszurkot találod.

Szín a pelusban – ha anyatejes a baba

Az előtej után a tejed összetétele megváltozik, és ezzel együtt megváltozik a baba széklete is. A színe a feketés-zöldesből barnára vált, kevésbé ragadós, könnyebben le lehet törölni a bőrről. Mivel a tejed várhatóan egyre bőségesebb, ezért a babád széklete is sárgás színű lesz inkább.

A gyakori szoptatás eredményeként a széklet színe gyorsan megváltozik. Ráadásul minél többet szoptatsz, annál gyorsabban változik át az előtej érett tejjé. Ha egyszer a széklete aranysárgás színűre változott, így is marad mindaddig, amíg kizárólag anyatejet kap.

Ha megnézed, mi van a pelusban, azt látod, hogy laza szerkezetű, esetleg kissé túrós jellegű,  a szaga enyhe és nem túlzottan kellemetlen (azért rozmaring illatra ne számíts).

Ha egymást követően többször van vizesebb-zöldesebb széklete, azt jelentheti, hogy a baba több elsőtejet fogyaszt, mint hátsót. Az elsőtej a hígabb (a leves), a hátsótej a dúsabb, kalóriában gazdagabb (a hús krumplival).

Fontos, hogy ne csak elsőtejet kapjon eleget, az inkább csak szomjoltásra való. Ezért figyelned kell arra, hogy csak akkor add neki a másik melledet (ha egy nem elég egyszerre), amikor az elsőből már biztosan kiürítette a kalóriadús hátsó tejet is. Így újra aranysárgás lehet a széklete.

A vízszerű széklet azt is jelezheti, hogy valamire érzékeny abból, amit te elfogyasztottál. Az első lépés ilyenkor, hogy kihagysz minden olyan terméket (leginkább a tejről és tejtermékekről van szó a laktóz miatt) az étrendedből, ami ilyet okozhat. Ezt tartsd kb. három hétig. Ha a széklete újra normális, akkor egyértelmű, hogy ezek okozták a gondot.

Óvatosan kezdd el újra fogyasztani őket, kezdve a legkeményebb sajttal. Ha a baba széklete ismét vízszerűvé válik, más kalcium- és fehérjeforrást kell keresned.

Vannak esetek, amikor nem a laktózról van szó, hanem a tejfehérjéről. Ebben az esetben a tüneteket a tejben, tejtermékekben található kazein okozza. Bukás, hányás, általános rossz közérzet, hasfájás és puffadás, a széklet színének változása a sötétbarna és a zöld között, esetleg véres-nyálkás, biztos jelei a tejfehérje allergiának.

Az összes tejtermék kiiktatása után nagyjából 10 nap múlva látnod kell a változást. Ebben az esetben lehet, hogy nem ehetsz egyáltalán tejterméket, de a jó hír, hogy a kicsi kinőheti az allergiát. Fontos, hogy tudd: a baba nem a tejedre allergiás, hanem azokra a dolgokra, amiket eszel, amik korántsem biztos, hogy tejtermékek.

Közben ne felejtsd el kikérni a gyerekorvos és a védőnő véleményét is. Ez az anyuka mit eszik és az mit okoz a babánál, elég veszélyes terep. Hallgass arra, akiben megbízol.
Ha csak önmagában zöldes a széklet, de a baba folyamatosan gyarapodik, rendesen viselkedik :), tehát alszik, eszik, sír és tele a pelus, nem kell túlaggódni a kérdést.

Szín a pelusban

Tápszeres széklet

Az anyatejes és a tápszerrel táplált csecsemők széklete teljesen különbözik. A tápszeres babák széklete sárgás vagy sárgás barna, mivel a székletük sűrűbb a tejpor miatt.

Az anyatejjel ellentétben a tápszert nem tudják a babák teljesen megemészteni. A pelusból áradó szag nagyon távol áll a kellemes virágillattól, inkább hasonlít a felnőttekére.

Ha váltani szeretnél anyatejről tápszerre, akkor azt lehetőség szerint lassan tedd, adj legalább két hetet az emésztőrendszerének, hogy hozzászokjon az újdonsághoz. Így könnyebb lesz elkerülni a székletgondokat is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!