Akarunk menni, hogyne akarnánk! Magunk miatt is, meg hát kell az élmény a gyerekeknek, ugye? Zárójeles gondolatként az is megfogalmazódhat, hogy estére elfáradnak végre, és nem lesz cirkusz a lefekvéskor. Vagy igen 🙂

Strandolás gyerekkel: hogyan vigyázzunk a kicsik bőrére?

Ha most először indulsz neki kisbabával vagy kisgyerekkel a strandnak, nyaralásnak, akkor nem árt néhány alapvető kérdést átgondolni. Annyira evidensnek tűnnek, de gyakran derül ki a helyszínen, vagy később, hogy valamire mégsem készültél fel.

Kenni és még kenni

Ez nagy vitákra adott okot az oviban, hogy kit kentek be otthon, kiket kell bekenni bent, ki hagyja és mégis miért nem. 🙂 A strandolás alkalmával és nyaraláskor is az egész rád marad. Ami nem is baj, legalább mindig tudni fogod, hogy mikor miből mennyit kentél.

Tehát veszel napozókrémet, naptejet, permetet, olajat, amit jónak nyilvánítasz. Nálunk az aktuális hepp a permet, mert az nagyon vicces, ahogy mindent beterít, mint a hó, ha rosszul fogom. A gyermek pedig direkt rosszul fogja… és nagyokat visong.

Szóval megnézzük, hogy milyen korú gyermeknek ajánlott, de legalább gyermeknek ajánlott legyen a termék, milyen magas a faktorszáma. Az 50+-os ma már nem ritka, és mindenféle formában van.


Ennél magasabb faktorszámú naptej is kapható, itthon inkább szerencse kérdése, nekem legalábbis. Aki tud tuti beszerzési helyet, ne habozzon megosztani az infót!

A naptejbe nem kell színezék és illatanyag, viszont jó, ha van benne fizikai fényszűrő is. Ezen nagyon meresztettem a szemem, de a gyógyszerészünk szerint apró kis lemezkék kerülnek a bőrre, amik visszaverik a fényt.

A maximális hatáshoz idő kell, tehát nem elég közvetlenül a kimenetel előtt bekenni a gyerkőcöt. Ráadásul ruhában a ruha védelme érdekében a pántoknál, száraknál, hasonló helyeken esetleg kihagyunk egy kis bőrfelületet, vagy dünnyögünk a foltos ruhák láttán.

Az otthoni pucér bekenés vicces is, a csikis helyek krémezésénél előadott táncokon jókat lehet derülni, és tuti minden négyzetcenti kap a krémből. Ha el is csúszik a ruha vagy a fürdőruha, nem gond.

Strandolás gyerekkel: hogyan vigyázzunk a kicsik bőrére?

 

Vízközelben

Kell az árnyék. Ez nem is lehet kérdés. Az már igen, hogy hol, ha egyszer nincs, de akkor is kell. A felnőtt oldja meg, ahogy nálunk mondják: légy kreatív, drágám! 🙂

Viccet félretéve, a parton nagyon könnyű leégni, még a bekenéssel együtt is, ezért nem árt időről időre megismételni a procedúrát. A babák bőre még nagyon érzékeny, nekik egy negyedóra is veszélyes lehet, ha rossz napszakban megyünk velük napra.

11 és délután 3 között egyszerűen kerülni kell a napot. Bár kezdem azt érezni, hogy már 10 és 17 között is. 🙁 Gondolni kell a napszúrás elkerülésére is, ehhez kell egy sapi, kendő, árnyékoló, vizes törölköző, kinek mi jut.

Nem elegendő a strandoláskor a naptejről gondoskodni. Árthat a bőrnek a túlzottan fertőtlenített víz, az egyáltalán nem fertőtlenített víz, a babamedencébe beülő felnőttek esetleges betegségei. Amik lehet, hogy nekik nem okoznak problémát, de egy babának talán nagyon is.

A különféle fertőzések elkerülése érdekében ajánlott a fürdőruhát fürdés után lecserélni egy szárazra, ha van lehetőség zuhanyozni, érdemes kihasználni. Fontos a papucs használata is, bár ezt gyerekeknek elmagyarázni gyakran lehetetlen vállalkozás.

Vigyázni kell még a kicsik szemére is. Árthat neki a fertőtlenítő szer, egy baci, a nap. Ha pedig már napszemüveget veszünk, akkor az legyen jó minőségű, vagyis legtöbb esetben drága. A gyenge ugyanis többet árt, mintha nem lenne a szemén szemüveg.

Otthoni “utókezelés”

Alapos fürdés, puha törölköző, esetleg olajozás, krémezés kellemes zárása lehet a napnak. A bőrnek fontos, az ellazuláshoz pedig nagy segítség. Szép nyarat mindenkinek. 🙂


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!