Sétálunk, sétálunk, de nem csücsülünk le a dombon, hanem döbbenten szemléljük az előttünk sétáló anyukát, telefonnal a fülén, babakocsiban egy szál pelenkában egy kisbaba, napellenző sehol, délután egykor. Természetesen közünk hozzá semmi, de… Nem helyes! Talán már te is találkoztál hasonlóval.

Séta, amikor tűz a nap

Mikor: alapszabály, hogy nem megyünk a napra 11 és 15 óra között. Ez mostanában inkább eltolódik 10 és 16 közé is. Hogy felnőttként ki mit csinál, az a saját dolga. De a gyerekekkel mindenképpen kerülni kell a tűző napsütést. A kicsik bőre még védtelen, hamarabb leég, mint a miénk, a közvetlen napsütés árt nekik. A megfelelő időpont tehát délelőtt vagy késő délután, kora este jön el.

Babakocsival: amire szintén nagyon kell figyelni. A legtöbb babakocsi anyaga nagy melegben bántja a baba bőrét, ha közvetlenül érintkezik vele. Erre a legegyszerűbb megoldás egy textil pelenka használata. A drágább kocsikhoz van külön nyári huzat is.

Figyelni kell a szellőzésre, a folyamatosan cserélődő levegő nagyon fontos. Még télen is kifejezetten káros, ha a babát “bedugaszolják” a babakocsiba, a levegőt teljesen kint hagyva.

Védeni kell a babát a napsugaraktól, ehhez jó egy napernyő, vagy egy másik tető, amelyik UV védelemmel van ellátva. Ez is inkább a drágább babakocsik sajátja, ha neked nincs ilyen, akkor sem lesz semmi baj. Csak ne vidd a napra a déli órákban.


Miben: a pelusra elég egy vékony body, ha már ül a baba, akkor egy kis sapi, kalapka, vékony anyagból, és lehetőleg fehér színben. Ha egyáltalán nem tudod a tűző nap elől elrejteni a babát, akkor olyan ruhát válassz, ami szellős, de hosszú, mindenét betakarja.

Krémek: kellenek, ha napközben mentek ki valamiért. Jelenleg a leggyakrabban kapható krémek, tejek, olajok 50-es faktorszámúak, de van már 70-es is. Hogy ki milyet vesz, azt ő dönti el (meg a pénztárcája), de jó, ha hypoallergén, és babák számára van kifejlesztve. Ha betartjátok az ajánlott időszakot, és nem éri a babát közvetlen napfény, akkor nincs rá feltétlenül szükség.

Cipelendő: egy csomó minden, de kiemelten a víz. Nagyon kell figyelni, hogy eleget igyon, ellenőrizd a kutacsát is, hogy ne legyen beesett. Ha már nem csak ül a babakocsiban, hanem egyedül közlekedik bármilyen módon, akkor még inkább kell az ivásra figyelni.

Lehet válogatni, hogy ki mit ad inni a babájának (az anyatejet most nem veszem ide), de a cukros üdítők, gyümölcslevek nem oltják a szomjat, tele vannak a baba számára káros anyaggal, vízvisszatartó hatásuk is van. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy többet árt, mint használ.

Pöttyösödő babák

Sok baba pöttyös lesz a melegtől, kiütések jelennek meg a testén, leginkább a nyaka körül és a pelenkájában. Ennek fő oka az izzadság. Kánikulában nehéz megfelelően öltöztetni a kicsiket, gyakran pont azért, mert már tényleg nincs mit levenni róluk. A gyakori pancsolás, akár a mosdóban, lavórban csuda mókás, és kicsit lehűti a testét.

Vannak babák, ahogy vannak felnőttek is, akik egyszerűen allergiásak a napfényre. Ilyenkor piros foltok, bennük kicsi pöttyök jöhetnek elő a bőrén, ahol a napfény érte. Ezt elég jól meg lehet előzni egy vékony ruhadarabbal, krémekkel kevésbé. Gyakran az olajoktól, krémektől csak még feltűnőbbé válnak a foltok. Ha előjönnek, általában elmúlnak maguktól, de lehet rá kenni olyan krémet, amit a gyerekorvos ajánl. Az ekcémás jellegű tünetekre van bőrgyógyász által kikevertetett krém, receptre kapható.

[Van olyan is, hogy semmi “babás” nem használ, és marad az anyának felírt krém. Mint nálunk is. De azért ne ez legyen az első, amit kipróbálsz.]

A sapi is nagyon fontos, mert gyakori, hogy a babák fején megjelenik a koszmó a nap hatására. Ehhez néha elég az izzadás is, de sok esetben kifejezetten a napfény a bűnös. Ezt meg lehet előzni egy kicsi kalapkával, sapival, ami nem simul szorosan a fejére, hagyja levegőzni a fejbőrét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!