Röviden a kólikáról

A kólika sok baba és családja életét megkeseríti. Minden csecsemő többet sír élete első három hónapjában, mint bármikor később az életben, de ez a sírás más. A kicsi segítséget kér, te próbálod már mindenhogy, mégsem látsz javulást. A hasfájós sírás frusztráló és kimerítő. Nézzük most röviden, mi is ez, mitől van, mit lehet tenni.

Egy egyébként egészséges, jól táplált, szépen fejlődő baba is sír vigasztalhatatlanul, kétségbeesetten, az okát pedig leggyakrabban hasfájásként azonosítjuk. Ez a három hónaposnál fiatalabb babák közül sokakat érint.

A 3-6. héten kezdődik, sokszor több mint három hétig tart egyfolytában, hetente legalább háromszor, akár három órán keresztül, vagy még tovább. Gyakran hirtelen jelentkezik az esti órákban. Sok baba sír olyan erősen, hogy semmivel sem lehet megnyugtatni, ökölbe szorítja a kezét. Minden baba más, de ez a fajta hasfájós sírás a harmadik hónap végére elmúlik.

Röviden a kólikáról

Mi okozza a kólikát?

Biztos válasz nincs, sok különféle van. Lehet oka a baba még éretlen emésztőrendszerétől az allergiáig több minden. Egyesek szerint ok lehet a még fejlődő idegrendszer, vagy hogy a babát túl sok inger éri. Nem meglepő, hogy sok szülő tehetetlennek érzi magát, bűntudata van, mert nem tud segíteni. Ez azonban átmeneti probléma, és nem jelez hosszú távon bajt.


Mit lehet tenni?

Minden baba más, és más módszerrel lehet megnyugtatni, tehát valószínűleg kísérletezned kell, kipróbálni több módszert is, amíg megtalálod azt, ami segít. Néhány tipp, egyik sem csodamódszer:

 • készíts egy zugot, ami hasonlít a méhbeli környezetre, tehát meleg, otthonos, megnyugtató,
 • pólyázd be egy pólyába vagy takaróba.
 • Ringasd a karodban, hassal lefelé fektetve a karodra. Segíthet a bölcső is.
 • Segíts neki, hátha némi levegő távozik a beleiből. A pocakjához húzott térdeivel lehet óvatosan körözni, amíg sikerül. A pocaktorna, pocakmasszázs fürdetés közben is alkalmazható.
 • Gyakran elegendő egy nagyon alapos büfiztetés is sétálva, akár evés közben is meg lehet állni büfizni.
 • Egyes babákat megnyugtatják az ismétlődő hangok, mint amilyen a mosogatógép hangja például, vagy a hűtő ritmikus zörgése, nálunk ez vált be. Másoknak beválik az autózás.
 • Jó öltet lehet egy meleg fürdő, felmelegített kendő, párna, akár meggymag, akár cseresznyemag, ki mire esküszik. Jó a felmelegített só is, sokáig őrzi a hőt, de nagyon forró tud lenni, ezért vigyázni kell vele.
 • Ki lehet próbálni gyógyszertárban kapható szereket, több is van forgalomban (nem homeopátiás szerek), érdemes próbálgatni, van kúp is, cseppek is, kinek mi a favorit.

Nagy segítséget jelent, ha nem egyedül kell helytállni, de ha muszáj, akkor is szabad néhány percre kimenni a mosdóba, akár sírni egy jót, amíg őt biztonságba helyezed a kiságyban. Nehéz hosszú távon elviselni, mindig higgadtnak maradni. Ha pedig a baba sikoltozva sír, esetleg nem hízik, szólj mindenképpen az orvosnak.8 hozzászólás

 1. magia45
 2. martum
 3. kincsu
 4. Zegin
 5. Kitty
  • Nórcsi
   • Katus
 6. Strumpf Dorka

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!