Pólyázz okosan!

Szeretnéd kipróbálni a pólyázást? Néhányan ajánlják, mások ellenzik, de ha jól csinálod, a babádnak tetszik, akkor jót fogsz tenni vele. A pólyázás némi túlzással művészet. Egy megfelelő pólyával (takaróval, kendővel) elérheted, hogy a baba ismerős melegben és biztonságban érezze magát, nyugodtan és könnyedén aludjon.

Sok helyen már a kórházban felkészítenek a csecsemős nővérek, hogy bizony a babákkal néha nem egyszerű. Furcsa és idegen nekik itt kint, nincs kellemes meleg, sem védett zug, csönd és nyugalom.

Ezért az érdeklődő és erre nyitott anyukáknak megmutatják, hogyan is kell és szabad a pólyázást alkalmazni. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy ez nem igazi pólyázás a szó 30 évvel ezelőtti értelmében. Sokkal inkább nevezhető csomagolásnak, bugyolálásnak, betekerésnek. Ahogy tetszik.

Pólyázz okosan

A helyes módszer nagyon fontos. Ha rosszul csinálod, leszorítod nyújtott pozícióban a lábait, hatalmas kárt teszel benne. Lehet csípőfejlődési probléma, csípőficam is belőle. Ez viszonylag gyakori rendellenesség, a lányoknál nagyobb a kockázata, és genetikai kapcsolatot is gyanítanak.

Az újszülöttek csípőízületei még lazák, és a szoros betekeréssel, a kiegyenesített lábak miatt ezek az ízületek nem tudnak megfelelően fejlődni, megerősödni. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a lábainak elég hely maradjon, hogy fel tudja őket húzni alváshoz. A csípőszűrésről itt olvashatsz »


Ha először próbálkozol vele, jobban jársz, ha etetés és peluscsere után próbálkozol, ha csak nem aludt be közben. Nem jó, ha a baba közben nyűgös és fáradt, mert csak frusztrálni fog, ha nem úgy megy, ahogy elképzelted. Kell némi gyakorlás, hogy gyorsan és profin menjen, de aztán jó eszköz lesz arra, hogy segítsen a babát megnyugtatni, biztonságérzetet adni neki, mint amilyen a méhedben volt.

Még egyszer: a csípő lehetséges betegségeinek elkerülése érdekében folyamatosan figyelj arra, hogy legyen elég hely a pólya alsó részében, hogy a kicsi fel tudja húzni és  terpeszteni kényelmesen a lábait.

Ha a baba már nagyobb, nagyjából egy hónapos, de ez babánként változhat, érdemes a pólyázást valóban csak az alváshoz használni, vagy kifejezetten akkor, ha neki igénye van erre. Innentől kezdve már zavarhatja a fejlődését, korlátozhatja a mozgásban.

Tehát figyelni kell a babát, ha jobban alszik pólyával, akkor rendben van. Úgyis jelezni fogja, ha már nem akar pólyás baba lenni. 🙂

Hogyan is kell bebugyolálni a babát?

Először válassz pólyának való anyagot. Ez lehetőleg természetes legyen, puha, kissé rugalmas, laza szövésű. Semmiképpen se legyen vastag anyag, és túl nagy sem. A baba méreteitől függően kezdetben elég egy kisebb darab is (70 x 90cm kb).

Aztán mindig figyeld a baba igényeit. A bugyolálás legyen kényelmes és megnyugtatóan szoros, de ne túl szoros. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a kezednek kényelmesen be kell férnie a kendő és a baba teste közé a nyakánál. A lábainál arra kell figyelni, hogy legyen elég helye felhúzni és terpesztett pózba tenni.

Nézz videókat, mások hogy csinálják! Íme egy apa, egy ici-pici újszülöttel 🙂 :

Félsz, hogy hanyatt fekszik?

Nem vagy vele egyedül, gyakran beszélnek a bukás miatti fulladásról, ezért sokan nem merik a babát bebugyolálni. Ezzel túl sokat foglalkozni nem érdemes, mégpedig pont a kórházi gyakorlat miatt. Ott hason kell letenni a babát, de amikor haza lehet vinni, általában szólnak, hogy otthon már inkább háton aludjon a baba, főleg, ha nincs légzésfigyelő.

Szóval a hasán is gond, hátán is gond, oldalt sem jó még neki, ennyi mindennek nem tudsz megfelelni. Ne parázd túl. Hagyd, hogy ő döntsön, neki hogy kényelmes. Ha nem az, jelezni fogja.

Tehát ha neki jobb bepólyálva aludni a hátán, akkor aludjon úgy. Te mindenképpen figyelni fogsz rá.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!