Pelenkakiütés: a piros babapopsi

Az első lépés: csak semmi pánik! Ez a téma minden kisgyermekes családban előkerül előbb – utóbb, a csecsemőkor egyik leggyakoribb bőrrendellenessége jelentkezett: a pelenkakiütés. A legtöbb esetben nem súlyos betegségről van szó, viszont fájdalmas, kellemetlen, kényelmetlen. A kicsi sír, nyugtalan, ingerlékeny.

Ha már túljutottál a szokásos körökön (éhes, álmos …), és megállapítottad, hogy a pelusban van a baj, gondold végig, mi okozhatta, és kezdd el helyrehozni. A pelenkakiütés okaival, megelőzésével és megoldásaival is célszerű tisztában lenni.

Egyáltalán mitől van? Hiszen fürdetem!

Senki sem gondolja, hogy nem fürdeted, vagy nem ápolod a kisbabádat rendesen. Egyszerűen ebben az időszakban a „rendesen” nem elég, vagy kicsit másra van szükség. Még a szokottnál is jobban kell figyelni, hogy még véletlenül se maradjon a babán a nem tiszta pelenka, hogy a megfelelő krémeket és egyéb szereket használd.

Tényleg a leggyakrabban előforduló bőrproblémáról van szó, jellemzően a 6 – 12 hónapos babáknál. Hiszen változások zajlanak: új, szilárd ételeket vezettél be, jönnek a fogacskák egyik a másik után. Ez már önmagában érzékenyebbé teszi a kicsi bőrét a kipirosodásra, kiütésekre.

Mielőtt bármit teszel, végig kell gondolni a következőket: kapott-e a kicsi újfajta ételt, tápszert, vagy csak többet, használsz-e új pelenkát, popsitörlőt, popsikrémet, vagy más új ápolószert, mosószert, kapott-e valamilyen gyógyszert. (Nálunk például az Aktifferin cseppek okoztak riadalmat, egyszerűen nem bírta.) Esetleg te ettél valamit, ami az ő szervezetének még túl erős.


A bőrprobléma mértéke függ a baba általános bőrállapotától. Ha hámhiányos, akkor fokozódik a bőrgyulladás kockázata. Nem mindegy, mi és mennyi ideig irritálja. Ebben az esetben nyilván a tele pelus a „bűnös”, amiben meleg van, és még dörzsölődik is.

Ha kint meleg van, gyorsabban indul bomlásnak a vizelet, széklet is, felszaporodhatnak bőrt irritáló anyagok. Ráadásul jöhetnek a gombák, gennykeltő baktériumok is, hogy súlyosbítsák a helyzetet.

Ha már hólyagokat is látsz, akkor a felelősség már a tiéd is, mert ez azt jelzi, hogy nem időben és nem megfelelően kezelted a kezdődő pelenkakiütést. A túlzott illatosított, nedves popsitörlő, mosakodószerek, samponok használata is árt.

Lehet okozó a szájpenész is, az is gombás fertőzés, és mivel a szájban van, az étellel együtt eljut a popsijához is. ilyenkor természetesen azt is kezelni kell.

Tünetek – Ismerd fel a pelenkakiütést!

 • Nyilvánvaló jel a pirosság. A helye széles skálán mozoghat a pelenkával fedett területen belül. Jelentkezhet a teljes területen, ahol a baba bőre a pelenkával érintkezik, és lehet csak egy csíkban is.
 • A bőre színe erős piros lesz, látszik, hogy gyulladt.
 • Láthatsz rajta kiütéseket,
 • kicsi hólyagokat,
 • még fekélyt is.
 • A határvonala, a szélei élesek, esetleg hámlik.

Ha még nem gyógyult meg teljesen, de már gyógyulóban van, a bőre barnássá változik, és vastagabbnak tűnik.

Pelenkakiütés: a piros babapopsi

Megelőzés és megoldások

 • Pelenkakiütés esetén nem jó megoldás ilyenkor a textilpelenka, még akkor sem, ha régen nem volt más. Ki kell használni a baba érdekében a kor előnyeit, ebben az esetben az eldobható, nedvszívó pelenkákat. Ha moshatót használsz, ügyelj, hogy ne maradjon benne semmi a tisztítószerből.
 • Fontos a baba bőrének megfelelő ápolószerek használata, ami nem minden esetben egyenlő az üzletekben kapható legdrágább tégelyekkel. Szerencsére adnak a születése után termékmintákat, érdemes kipróbálni őket a vásárlás előtt. Nem kell vastagon kenni, csak ésszel.
 • Ha már piros a popsi, célszerű elhagyni teljesen a popsitörlő használatát, és helyette felfedezni a langyos, szappanos vizet. Ezt alaposan leöblíteni és megszárítani, majd a popsit egy kifejezetten erre a célra kitalált krémmel bekenni.
 • A pelenkát gyakrabban kell cserélni.
 • Kicsivel többször kell szabadon hagyni a babát, pelus nélkül, mint egyébként.
 • Hatékony segítséget jelentenek az olajak: olíva, napraforgó, és az aloe vera.
 • Ha már a gombás fertőzésnél tartunk, akkor jöhet a Neogranormon Canestennel kombinálva, vagy a Canesten önmagában is segít.
 • A Neogranormon alapesetben nem popsikrém. Hámosító, bőrregeneráló hatású, sebek kezelésére való kenőcs. Tehát nem javasolt folyamatosan popsikrémként használni, csak addig, amíg a bőr meggyógyul, már nem gyulladt, és nem hámfosztott. Még akkor sem jó megoldás állandó használatra, ha a kórházban ezt adtak a kezdet kezdetén.
 • Ha semmi sem használ, irány a gyermekorvos, majd a bőrgyógyász, ha továbbra sincs javulás.3 hozzászólás

 1. H. Ági
 2. wonka
 3. Sltt

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!