A pelenkacsere nagyon egyszerűnek tűnik látatlanban, és némi rutinnal valóban az is. Az első pár alkalommal azonban érhet meglepetés, és néha érezheted magad úgy, mint aki egy rémálomba csöppent.

Előfordul, hogy a második gyermek első néhány pelenkacseréjénél is úgy érzed majd magad, mint egy kezdő zöldfülű, különösen, ha a két szülés között eltelt néhány év, vagy a gyerekek különböző neműek.

A pelenkacsere lépéseit nagyon aprókra bontottuk, hogy a teljesen kezdőknek is már a legelső alkalommal minden világos és egyértelmű legyen.

Az első lépés, hogy készíts elő mindent, amire csak szükséged lehet. Mik is ezek?

  • tiszta pelenka
  • popsitörlő, ha használsz
  • popsikrém, ha használsz
  • szükség lehet alátétre, törlőrongyra, tiszta ruhára.
Készülj fel arra is, hogy a baba popsijának tisztára varázslásához tényleg csaknem varázslatra lesz szükséged, de legalábbis folyóvízre, törölközőre. Ezekhez és ezek után képesnek kell lenned őt megtartani miközben mosod, törlöd, majd újra be kell juttatnod megfázás nélkül a pelenkázóra.


Ha kisfiad van, és levéve a pelenkát egy szép pisisugárral találkozol, ne lepődj meg. És ha lehet, ne ugorj hátra, védtelenül hagyva a babát. Piciknél előfordul, ezért érdemes a pelenka kibontásakor a pocakját letakarni.

Ha balesetmentesen kibontottad a pelenkát, a ruháját nem kell emiatt cserélni, akkor jöhet a törölgetés. Ki mit tart helyesnek. Vannak jó minőségű popsitörlők, de van tiszta víz is. Kinek mi.

Amint a baba tiszta, jöhet az új pelus. Gondosan igazgasd el, hogy mindenhol jól zárjon, de ne nyomja majd sehol. Amikor a kis füleket rázárod, ellenőrizd, hogy ne legyen se túl szoros, se túl laza. Ezt a pocakjánál egyértelműen meg tudod állapítani. A végén a fodrok megigazításáról se feledkezz meg.

Ha a tiszta pelenka sikeresen fent van, újra fel lehet öltöztetni a kicsit. Body vagy nadrág, harisnya, ami épp rajta volt, mehet vissza, és már kész is vagy.

Ne felejts el a használt pelenkától megszabadulni. Ha nincs szagmentesen záró, kifejezetten koszos pelenkák számára készített kukád, akkor se ess kétségbe, millióan megoldják nélküle.

Bár őszintén szólva nekem bejön, az elsőnél nem volt, a másodiknál igen, és mivel nem én ürítem a zsákot benne, tetszik. Ha nekem kellene üríteni, valószínűleg nem lennék ilyen lelkes.

Ha ez a rövid összefoglaló nem elég hatékony segítség, nézd meg a képeket, hátha úgy könnyebb lesz. Pelenkacserére fel! 🙂

Pelenkacsere képekben

Az első lépésről nincsen kép, ez a pont a mindent-készíts-a-kezed-ügyébe, amire csak szükséged lehet. A piszkos pelusnak legyen helye, popsitörlő, popsikrém, akár többféle is, ha nem tudod, mire számíts a baba bőrét illetően.

Kellhet még egyéb ápolószer is, gondod végig. Ne feledkezz meg az új pelenkáról sem. Jó peluscserét! 🙂 (A képekre kattintva megnézheted nagyban vagy akár diavetítésben is.)

(Köszönet a képekért Jakab Andinak.)Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!