Ha nem akar fürdeni…

Akkor először vegyél egy nagy levegőt, nyugodj meg, mert ezzel sem vagy egyedül. A legtöbb babával előfordul, hogy különféle okok miatt egyik napról a másikra nem akar fürdeni, nem ül a kádba, sír, hisztizik, lilára üvölti magát. Jellemzően két éves kor körül várható egy ilyen korszak, de akár előtte, akár utána is előfordulhat.

Oka több is lehet, talán rá sem jössz. Előfordulhat, hogy megijedt egy hirtelen mozdulattól, a hajmosáskor az arcára is jutott a vízből, samponból, még az sem kell, hogy a szemébe menjen. Esetleg még akkor húztad ki a dugót, amikor benne ült, és hirtelen attól kezd el félni, hogy lefolyik ő is, ez jellemző a 2 éves korú gyerekekre.

Lehet, hogy rossz időpillanatban kaptad el, amikor még éppen benne van a játékban, és kötheti rossz élményhez is a fürdést, pl. a kisfiúknak általában ilyenkor szokták a fitymán a bőrt próbálgatni. Ezt pedig a legtöbb kiskrapek nehezen viseli.

A mai általános nézet szerint nem kell minden nap fürdeni, de ebben még a gyerekorvosok, védőnők sem értenek egyet, így ez nem is jelent gondot. Szóval bárhogy döntesz, indokolható, és nem kell magyarázkodnod senkinek.

A gyermek bőrétől (száraz, allergiára hajlamos), a víztől (kemény vagy sem), a körülményektől, a korától (pár hónapos vagy pár éves), fejlettségétől (pelus vagy bili) függően elég lehet 2-3 naponta is, de szükséges lehet minden nap is a fürdés.


A gáz az, ha apával nem értetek egyet a kérdésben, különösen, ha ezt a gyerek is tudja. Általában a férfiak nem olyan szigorúak, és simán hagyják, hogy a gyerek akkor fürödjön, amikor ő akar. Ezért muszáj a gyerek jelenléte nélkül megegyezni, mert valóban fontos, hogy a gyerek tudja a szabályt, a határokat.

Ha nem akar fürdeni...

Amivel próbálkozhatsz

Első lépésként vedd tudomásul, hogy ez a helyzet, és csak ideiglenes, nem fog így maradni. Természetes az aggodalom, hogy most majd megszokja, hogy nem akar fürdeni, és ha te engedsz neki, akkor később kis koszmarci lesz, de ez nem így van. Először is, mert később már az értelmére is lehet hatni, azonkívül látni fogja, hogy nálatok a tisztaság alapszabály, és önkéntelenül is ez lesz a normája.

Személy szerint nem vagyok az erőszak híve, ezért a fontos az, hogy tiszta legyen, de ezt nem feltétlenül fürdéssel kell elérni. Megoldást jelenthetnek az alábbi változatok is:

  • szivacs vagy mosdókesztyű használata, akár a kádban, ha hajlandó beszállni, de a kád mellett, a szobában, a mosógép tetején, a tükörrel szemben
  • mosdóban is lehet mosdatni, ez vicces, mert ott a tükör, minden vizes lesz, és te majd’ megszakadsz
  • kicsi kád, lavór vagy hasonló,
  • zuhany.

Ha ragaszkodsz a kádhoz, vagy nincs más lehetőséged, akkor lehet megoldás a fürdés közben is játék:

  • pl. szappankréta,
  • vízszínező pezsgőtabletta,
  • festőszappan,
  • vízben festés, ez 4db kréta és kifestő sablon, direkt vízbe készült, utólag lemosható és újra felhasználható,
  • fürdethető tusfürdők, halak, baba.

Egy csomó játékot lehet kapni, ami a vízbe csalogathatja a gyereket, érdemes őket kipróbálni.

Ha nem akarsz ilyesmire költeni, akkor készíts te színes és illatos szappant sima szappanból, illóolajokból, ételszínezékből. Olcsóbb, jó móka, és közösen is elkészíthető. Ehhez elég megolvasztani a szappant, belekeverni a színeket és illatokat, formába önteni, és hagyni megdermedni. Jó szórakozást! 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!