Milyen gyakran kell fürdetni a babát?

A babát minden nap kell fürdetni, mert… ok van, nem is egy. A babát x naponta elegendő fürdetni, mert… ennek is megvan az oka. Vajon milyen gyakran kell fürdetni valójában?

Az első fürdés gyakran egyikőtöknek sem a legkellemesebb élmény, de némi gyakorlással mindketten meg fogjátok szeretni. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy tűnődsz, tényleg kell minden este, és miért?

A tudomány mai állása szerint hetente egyszer elég megfürdetni az újszülötteket, nem úgy, mint pár évvel ezelőtt, amikor napi rituálét kellett csinálni belőle. De megszokhattuk, az ajánlás szinte minden témában megváltozott. Szóval heti egy-két fürdés elegendő.

Ennek egyik oka a sok helyen kemény víz, amely károsíthatja, szárítja kicsik bőrét (meg a felnőttekét is). Viszont a fürdők között továbbra is rendszeresen mosd meg az arcát, nyakát, tisztogasd meg a nemi területein minden pelenkázáskor. Ehhez vannak a popsitörlők, de csak az nem elég. Ha nem is pancsol minden nap, megmosni azért kell.

A popsimosás egy kicsi babával nem ördöngösség, elég egy kevés víz, akár a csap alá tartva a popsiját, ha alkalmas rá a mosdó. Első próbálkozáskor azért nagyon jó, ha van melletted valaki, hiszen a babát egy kézzel kell tartani, és a másikkal mosdatni, ehhez pedig kell némi rutin. Ahogy ahhoz is, hogy utána legyen azonnal a szabad kezed ügyében a törülköző, majd a pelenka és minden egyéb is.


Az egészen kicsiket egy kiskádban, de akár a mosdókagylóban is meg lehet fürdetni, csak legyen teljesen tiszta, a helyiség pedig jó meleg, akár 25-27 fokos, a víz hőmérséklete pedig 37-39 fokos legyen. Aranyos, játéknak is alkalmas vízhőmérőket lehet kapni, érdemes beszerezni egyet.

Az első hetekben semmiféle fürdetőszer használata nem szükséges, és később is jobb kerülni az illat- és színezőanyagokat tartalmazó szereket. Az ideális fürdetőszer dermatológiailag tesztelt, pH értéke pedig 5,5-7 között van, vagyis semleges. A fürdésre bőven elég 5 percet szánni, aztán egy gyors törölközés és finom meleg takaró, hogy ne fázzon a kicsi.

Ettől függetlenül teljesen rajtad múlik, hogy te hogy érzed, milyen gyakran kell fürdetni a kisbabádat. Sok baba szeret pancsolni, a vízben lenni és játszani, így nekik a meleg fürdő a napi rituálé kedvelt és pihentető részévé válhat. Más babák esetleg tortúrának élik meg a fürdést, és sírnak és kapálóznak közben. Ennek több oka is lehet, pl. megijedt és fél, nincs kedve hozzá, nem vagy elég rutinos, érzi a feszültségedet, túl meleg vagy hideg a víz, nem kedveli a fürdetőt.

Ha a minden esti (vagy reggeli) fürdéshez ragaszkodsz, a bőr védelmére lehet kapni olajokat, krémeket, extrém esetben a bőrgyógyász által felírt krém nem drága, de nagyon hatékony. Ennek előnye az is, hogy a baba megszokja a ritmust, a történések sorrendjét, ez tehát egy jelzés is neki. Közben pedig pihen, relaxál, és a nyűgös baba is könnyebben elalszik.

Hogy a baba mit tart természetesnek, az rajtad múlik. Ha a napi fürdéshez szokik, akkor azt, ha meg a kétnaponta esedékes pancsoláshoz, akkor azt. Azok a babák is remekül tudnak tájékozódni, hogy mikor mire számítsanak az alvást (és egyebeket) illetően, akiket nem fürdetnek meg minden nap. Ha a bőre miatt válik szükségessé, hogy ritkítsd a fürdetéseket, rá fogsz jönni, hogy neked jobban hiányzik a rituálé, mint neki.

Milyen gyakran kell fürdetni a babát?

Este vagy reggel fürdessünk?

A milyen gyakran kell fürdetni után a másik nagy kérdés, hogy mikor is legyen a fürdésből rutin. Itthon elég természetes, hogy a babákat este fürdetjük, máshol pedig a reggeli fürdés számít frissítőnek és normálisnak. Amíg kicsi a baba, addig nem kell ragaszkodni az esti fürdéshez, válassz egy napszakot, amikor nyugi van, nem várható senki és semmi, ami megzavarhat. Ilyenkor jó, ha a baba éber és két evés között van, se nem éhes, se nem jóllakott.

Az újszülöttekkel általában könnyebb napközben elintézni a fürdetést, a kórházakban ez gyakran hajnali háromra esik. Néhány hét elteltével már könnyebb lesz a lefekvési procedúra részévé tenni.

Az esti meleg fürdővíz segít a babának lenyugodni és elálmosodni. Jó lehetőség a család többi tagjának, vagy csak apának, hogy kivegye részét a baba gondozásából. Sok családban ez kifejezetten apai feladat, és rendben is van így. Nekik is kell egy kis móka. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!