Mikor lehet kivinni a babát? A levegőzésről

A pocakban a hőmérséklet mindig kellemesen és egyenletesen meleg volt. Nem csoda, hogy a születés után ezt a kellemes érzést megtalálni, megtartani nem épp könnyű feladat. Ekkortól kezdve a babának ruhára van szüksége, a teste pedig csak lassan tanulja meg a hőszabályzást.

Hogy a születés után mikor lehet először kivinni a babát, arról mindenhol mást lehet olvasni, országonként, orvosonként más lehet a javaslat és a szokás is.

Ami fontos, mert jó dolog, hogy odafigyelve már az egészséges, érett újszülött baba is mehet levegőzni néhány nap után, figyelembe véve természetesen a frissen szült anyuka állapotát is. Érdemes is kimenni, amint képesek vagyunk rá, ugyanis anyának, babának egyaránt jót tesz.

Egy koraszülött vagy nem tökéletesen egészséges baba esetén minden esetben ki kell kérni a saját orvos véleményét, és az ő javaslatait kell követni.

Valahol már írtam, hogy két évvel ezelőtt, amikor a fiam született, császárral, 24 óra elteltével a kórháztól kaptam egy babakocsit, belepakolták a gyereket, elkísértek a liftig, és lelkesen integettek utánunk, miközben mi a kórház udvarára mentünk sétálni. Én császár után voltam, a fiam meg alig volt egy napos. Egészséges, érett újszülött, nyáron, szélvédett babakocsiban, kellően felöltöztetve.


Ez a felfogás, tanács, sőt segítség meglehetősen ritka. Gyakrabban hallani, hogy napokig, sőt hetekig elegendő az ablakon át bejövő levegő a babának.

Amikor már a legtöbb tanács szerint is szabad kivinni a babát

Az első babakocsis kirándulást születés után 8 nappal javasolja Dr. Lawrenz gyermekorvos (Arnsberg). Az anyaméhben tapasztalt állandó 37 fokos hőmérséklethez képest egy tavaszi 15 fok sokk lehet az újszülött számára. Különösen a 3 kilónál kevesebbet nyomó kicsiknek van szükségük kicsivel több időre a testhő szabályozásához.

A leggyakoribb tanács ennek megfelelően, hogy miután megszületett, fokozatosan szoktassuk a levegőhöz a kicsit. Először csak az ablakát nyissuk ki pár percre, kapjon sapit és legyen rajta takaró. A levegőztetés idejét fokozatosan növeljük. Ha probléma nélkül elértük a fél órát, akkor lehet kimenni vele rövid időre a kertbe, vagy erkélyre.

A kertben vagy erkélyen pedig kezdjük elölről a szoktatást, és fokozatosan emeljük a levegőzés idejét. Egy egészséges kisbaba nyugodtan lehet hosszabb időt is napon a szabadban. A téli babákat 4-6 hetes kor alatt nem javasolt, a kedvezőbb időjárásban született babákat 2 hetes kortól jól (hőmérséklethez, időjáráshoz illően) felöltöztetve nyugodtan lehet sétálni vinni.

Annak érdekében, hogy a babák meg tudjanak birkózni a kinti-benti hőmérséklet különbséggel, célszerű rövid sétával kezdeni, majd fokozatosan növelni az idejét. Dr Lawrenz szerint jelenleg a következő ajánlások élnek:

0-10 fok között: 2-4 hetes babával nagyjából 15 perc, 5 hetesnél idősebbel 30 perc a javasolt időtartam. Melegebb időben nyugodtan lehet tovább kint maradni. A 4 hetesnél idősebb csecsemők már 10 fok felett egy órás sétát is tehetnek a friss levegőn.

Télen, 10 fok alatt Tamara Mövius szülésznő (Klinikum der Universität München-Großhadern) azt javasolja, hogy kenjük be a babák arcát egy zsíros krémmel, ez mint egy szigetelő réteg fog működni. Ez nem csak kicsiknek, hanem nagyoknak, sőt felnőtteknek is beválik.
Mikortól lehet kivinni a babát?
Ha te mégis amellett döntesz, hogy sétálni indulsz a néhány napos babáddal, az öltöztetésre figyelj oda, bár ez általános feladat, minden babára igaz. Semmiképp se érje szél, huzat, se tűző, direkt nap. Ebben segít egy jól megválasztott babakocsi napvédővel, vagy szükség esetén egy jobb ernyő is megteszi.

Legyen sapija, nyáron karimás sapka, vagy kis kalapka, a ruhája legyen rétegezett, egy réteggel több, mint ami rajtunk van. Egy puha pléd nem csak jól néz ki, de szükség esetén jó szolgálatot is tesz.

Az erős napsugárzás helyett a szórt fény lesz a nyerő. Ezért napra csak reggel és késő délután jó menni, a babát nem magára hagyni, hogy szükség esetén változtatni lehessen az elhelyezésén.

Ahogy tűző napon, úgy erős szélben, viharban, ködben sem szabad kivinni a babát, még rövid sétára sem. Mindegyik veszélyes, de a legrosszabb a köd, amikor a legnagyobb a kórokozók koncentrációja, és könnyen összeszedhet a baba valamit. Nem éri meg.

A mikor lehet kivinni a babát levegőzni nem ugyanaz, mint mikor lehet tömegközlekedni vele, vagy mikor lehet társaságba vinni. A levegőzés valóban csak ennyi, egy nem túl hosszú időre élvezni a kellemes időt, sétálni egy jót, esetleg beszélgetni, vagy csak gyönyörködni az alvó csodában.

Magától a levegőtől nem lesz beteg a baba. Ellenben ha társaságot kapunk, már nagyon kell vigyázni, különösen járványok idején, senki ne nyúlkáljon a babakocsihoz, se a tartalmához, a babához meg főleg ne. Még akkor se, ha állítólag (nyilván ott az utcán) éppen egy perccel ezelőtt mosakodott fertőtlenítővel…

Kényelmesebb mindenkinek, ha sétálni akkor indultok, amikor minden rendben van körülötte. Vagyis tiszta a pelusa, nem éhes, nyugodtan pihenhet, alhat egy jót akár a babakocsiban, akár a hordozóban. Hosszú időre, ha nem muszáj, ne menjünk, mert a szükségletei nem a lakásra fognak korlátozódni, tehát éhes is lesz, pelenka is kelleni fog, és ezt jobb belekalkulálni.
Fontos, hogy mennyire van meleg. 25-26 fok felett a babának már nagyon melege lehet, az önhűtési rendszere, tehát az izzadásra való képessége még nem az igazi. Figyelni kell folyamatosan, hogy elég folyadékhoz jusson. Ez nagy melegben nagyon fontos, ilyenkor tehát valóban csak levegőztetésről legyen szó, babakocsiban hordozó helyett, árnyékban.

Az otthoni levegőztetés is nagyon fontos, és az is, hogy érje napfény a babát. Az ablakon beszűrődő nap nem direkt, nem tűz, viszont szüksége van rá, tehát nem érdemes, nem szükséges, sőt káros behúzott függönyök mögött tartani csak azért, mert pár napja született.

A tavasztól őszig valamikor született babák esetén tehát ennyire egyszerű a helyzet. A tél kicsit más. Alapvetően szabad télen is kivinni a babát, nem túl hosszú időre. 0 fok alatt inkább ne menjünk, mint igen, bár -5 fokig néhány perce még ki lehet “szaladni” vele egy körre. Ha ennél hidegebb van, jobb bent maradni.

Télen nagyon kell figyelni az öltöztetésre, ilyenkor célszerűbb a hordozót választani a babakocsi helyett, úgy a saját testhőnk is melegíti őt. Ne várjuk meg, míg a kicsi látványosan fagyoskodni kezd, amikor már remeg, hidegek a kezei (még kesztyűben is lehet), arca, kipirosodik, akkor már túlnyújtottuk a sétát.

A fázó baba kezeit nem szabad dörzsölni, az ő bőrük erre még nem alkalmas, könnyedén sérül. Ilyenkor inkább segít egy fürdő, vagy egy meleg vizes törölközővel való gyengéd áttörlés a jó meleg szobában. Orvost kell hívni, ha a baba túlhűlt, és a szobai meleg sem segít az állapotán.

Forrás: Baby und FamilieSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!