Mert a D-vitamin súlyos hiánya angolkórhoz (hivatalosan: rachitis) vezethet. Ez a tömör válasz. Sokan kétségbe vonják, hogy egyáltalán létezik még ez a betegség, meg nem is tudjuk, hogy mi is ez. És mit tudunk magáról a D-vitaminról? Csak annyit, hogy a babánknak a sokat szidott, sokat vitatott Vigantolt írta fel az orvos. Valóban kell?

A D-vitaminról

A D-vitaminról tudnivaló, hogy egy zsírban oldódó vitamin. Szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához, ezért nélkülözhetetlen a csontnövekedéshez és az újraképződéshez, a fogak egészségéhez. Két formájáról szoktak beszélni, a D2 a növényi forrásokból jut a szervezetbe, a D3 pedig a napsugárzásból.

Vajon mennyi az adagja, mit okoz a hiánya és túl lehet-e adagolni? A D-vitamin zsírban oldódik, és a szervezet egy részét elraktározza, de csak keveset. Néhány napi adagot össze lehet vonni belőle, és egyben beadni, de mégis túladagolható, hosszú távon károsítja a veséket.

A hiánya viszont nagy bajt okozhat, angolkórt, csontlágyulást, csontritkulást (és állítólag növeli a vastagbélrák, a mellrák, a petefészek és a prosztata daganatainak gyakoriságát is). A D-vitamin súlyos hiányának a veszélye azoknál a legnagyobb, akik nem járnak eleget friss levegőre, nem jutnak megfelelő mennyiségű napfényhez, ilyenek pl. a kisbabák.

Az angolkórról (rachitis)

Az angolkór másik neve a rachitis, és a D-vitamin hiánya a felelős érte. Csúnya jelenség: a kisbaba csontjai eldeformálódhatnak tőle, visszamarad a növekedésben, görbe lesz a háta, lába, és fájdalmas is.


Tévedés azt hinni, hogy itthon egyáltalán nincs angolkóros kisbaba, de szerencsére tényleg kevesen vannak. Ezeken kívül okozhat vérszegénységét, izomgyengeséget, fertőzési hajlamot. A kisbaba étvágytalan, kedvetlen lesz, nem akar mozogni.

Megelőzés

A D-vitamin hiányának kialakulása megelőzhető. Itthon jelenleg egy éves kor alatt minden nap, egy éves kor felett három éves korig október és március között javasolt a D-vitamint pótolni a babáknak, az ajánlott napi mennyiség a csecsemők esetében 400 NE (Nemzetközi Egység; 10 mikrogramm).

Az anyatejben is van valamennyi, de ehhez képest igazán kevés (22 NE egy literben). A tápszeres babáknál más a helyzet, mert a tápszerben jóval több D-vitamin van, mint az anyatejben. Ha pótlásra gondolsz, akkor figyelembe kell venni a tápszer D-vitamin tartalmát is.

Ajánlott még a megfelelő, szűrt fényben való napozás, napi nagyjából 20 perc, ez segít a D-vitaminnak a bőrben természetesen képződni. Ehhez UV-B sugárzásra van szükség, de manapság jobban félünk a bőrráktól, mint a D-vitamin hiányától, és az angolkórtól, ezért lassan nem is merünk a napra menni. A szoli viszont ebből a szempontból nem jó, használatával nem képződik D-vitamin.

Élelmiszerekből is lehet D-vitaminhoz jutni, de sajnos önmagában nem elegendő. Így pótlás nélkül nem jut elegendő mennyiségű vitamin a baba szervezetébe.

Pótlás

  • 1 éves kor alatt esetén 400-1000 NE az ajánlott napi mennyiség,
  • gyermekek esetén (18 éves kor alatt) 500-1000 NE,
  • felnőtteknek 1500-2000 NE.

Nem csak a szül(et)és után fontos a D-vitamin

A jelenlegi ajánlások szerint a terhesség tervezésekor már figyelni kell a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére, sőt, a terhesség alatt is figyelni kell arra, hogy a kismama elég D-vitamint tartalmazó ételt fogyasszon, mert az orvosok szerint a vitamin alacsony szintje a pocakban és csecsemőkorban növeli az asztma és az allergiák kialakulásának kockázatát.

Az orvos javasolhatja a vitamin pótlását is. Erre különösen a harmadik harmadban kell figyelni, és a szoptatás alatt is. Az ajánlott mennyiség jelenleg 1500-2000 NE.

D-vitamin

D-vitamin, de miből?

A D-vitamin egy része származhat az elfogyasztott táplálékból (főleg a halmájban, csukamájolajban, a tojássárgájában, valamint a tejben fordul elő), illetve a bőrben keletkezik napfény hatására. A felsorolt ételeket a baba csak a megfelelő életkorban kaphatja, és mint feljebb írtam, az élelmiszerekből pótlás nélkül nem lehet elegendő D-vitaminhoz jutni.

A megfelelő D-vitamin készítményeket gyógyszertárban recept ellenében lehet beszerezni, azok általában megbízhatóbbak, de lehet kapni DM-ben is, Rossmannban, és recept nélküli is kapható fajták is vannak a gyógyszertárban.

És a Vigantol. A Vigantol 1 cseppje 667 NE D3-vitamint tartalmaz. Terhesség és szoptatás alatt az orvossal meg kell beszélni, mielőtt valaki beveszi, mert a méhlepényen is és a az anyatejbe is átjut. A Vigantolból napi egy cseppet szoktak rendelni, koraszülötteknek napi két cseppet, egy éves kor után több helyen már csak a téli hónapokban.

Az orvos- és védőnőfüggő, hogy mi számít téli hónapnak (nálunk novembertől áprilisig, az előző lakhelyünkön októbertől júliusig…).

Néha javasolhat a gyermekorvos fogzás ideje alatt is napi két cseppet. És az sem mindegy, hogy hol élsz, mit lehet kapni, az orvos milyen terméket ír fel (a D-cure nevűből nem egy csepp kell naponta).
És mindezektől függetlenül jelenleg folyamatosan, évszaktól függően javasolja a gyerekorvos adni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!